ΠΕΛΕ

Πέθανε ο Πελέ

Πέθανε ο Πελέ
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Θλίψη στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο μύθος του ποδοσφαίρου, Πελέ, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ύστερα από τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

Ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου, δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Ο θρυλικός Πελέ άφησε την τελευταία πνοή νικημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, όπως ανακοίνωσε η κόρη του το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου 2022.

"Όλα όσα είμαστε είναι χάρη σ' εσένα. Σε αγαπάμε χωρίς όρια, αναπαύσου εν ειρήνη" ανέφερε στο σύντομο μήνυμά της.

Το post της κόρης του Πελέ
Το post της κόρης του Πελέ PRINT SCREEN / IAMKELYNASCIMENTO

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Βραζιλιάνος εισήχθη στο νοσοκομείο Albert-Einstein του Σάο Πάουλο, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου από το παχύ έντερο.

Ο Πελέ λαμβάνει από τη FIFA το μετάλλιο τιμής δίπλα στον Μαραντόνα και τον Αλτομπέλι
Ο Πελέ λαμβάνει από τη FIFA το μετάλλιο τιμής δίπλα στον Μαραντόνα και τον Αλτομπέλι 1987 ASSOCIATED PRESS

Για λίγες ημέρες παρέμεινε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός του να ανταπεξέλθει από το σοβαρό χειρουργείο. Στις 13 του μήνα βγήκε από την εντατική, ενώ στις 30 πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του, όπου συνέχισε εκεί τις χημειοθεραπείες.

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ, στην κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο
Ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ, στην κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο © 2017 ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP IMAGES


Τον Νοέμβριο του 2022 έγινε εκ νέου εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς η χημειοθεραπεία στην οποία υποβαλλόταν δεν είχε αποτελέσματα. Στις 3 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι μπήκε σε αποκλειστική καταπραϋντική θεραπεία και την Πέμπτη (29/12) έφυγε από τη ζωή.

Η θρυλική καριέρα του

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της πολιτείας Μίνας Ζεράις, άφησε το στίγμα του στην ιστορία του ποδοσφαίρου, προτού καν ενηλικιωθεί. Στις 17 του ήταν ήδη ένας από τους κορυφαίους παίκτες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, που εκείνη την εποχή ήταν από τα καλύτερα στον κόσμο. Η κλήση του στην αποστολή της εθνική Βραζιλίας στο Μουντιάλ 1958 διαμόρφωσε το μύθο του, αφού οδήγησε τη "σελεσάο" στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της.

Ο Πελέ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970
Ο Πελέ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970 AP PHOTO, FILE

Με τη φανέλα της Σάντος έγινε ο φόβος και ο τρόμος των αντιπάλων τερματοφυλάκων, σημειώνοντας γκολ χωρίς σταματημό. Κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας και ισάριθμούς διεθνείς τίτλους (τρία Διηπειρωτικά και τρία Copa Libertadores). Στις 20 Νοεμβρίου 1969, στην 909η συμμετοχή του σε αγώνα Α' Κατηγορίας της Βραζιλίας, σημείωσε το 1.000ό τέρμα του (σύμφωνα με τη μία εκδοχή για τα γκολ του).

Η φήμη του Πελέ ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του με την εθνική, με την οποία αγωνίστηκε 92 φορές επιτυγχάνοντας 77 γκολ. Οδήγησε τη "σελεσάο" τρεις φορές στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο επίσης το 1962 (αν και τραυματίστηκε πολύ νωρίς) και το 1970.

Ο Πελέ κάνει ανάποδο ψαλίδι με τη φανέλα της Σάντος
Ο Πελέ κάνει ανάποδο ψαλίδι με τη φανέλα της Σάντος 2022 AP PHOTO FILE

Αν και το 1974 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, αποφάσισε να συνεχίσει υπογράφοντας τον επόμενο χρόνο τριετές συμβόλαιο με την Κόσμος της Νέας Υόρκης. Τελικά, έγραψε τον επίλογο του βιβλίου του το 1977, όταν και κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, αφού οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση τού πρωταθλήματος των ΗΠΑ.

Ο Πελέ φοράει τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας
Ο Πελέ φοράει τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας 2022 AP PHOTO, FILE


Η καταμέτρηση των τερμάτων του προσφέρει μέχρι σήμερα πεδίο διαφωνιών, με την πιο επίσημη εκδοχή να κάνει λόγο για 858 αγώνες και 786 γκολ. Φυσικά, υπάρχει η δική του εκδοχή, αφού για χρόνια υποστήριζε ότι πέτυχε 1.283 γκολ, ενώ μαζί με τα φιλικά ο αριθμός πλησιάζει τα 2.000.

Ο Πελέ ανακοινώνει πως κατά 70% θα συνεχίσει την καριέρα του στους NY Cosmos
Ο Πελέ ανακοινώνει πως κατά 70% θα συνεχίσει την καριέρα του στους NY Cosmos 1975 ASSOCIATED PRESS
Ο Πελέ πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρώτου του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1958
Ο Πελέ πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρώτου του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1958 1958 AP PHOTO

Το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο που νοσηλευόταν ο Πελέ, το Άλμπερτ Αϊνστάιν του Σάο Πάολο εξέδωσε έκτακτο ανακοινωθέν για τον θάνατο του βασιλιά του ποδοσφαίρου στο οποίο αναφέρει τα εξής: "Σάο Πάολο, 29 Δεκεμβρίου 2022. Το νοσοκομείο Ισραελίτα Άλμπερτ Αινστάιν επιβεβαιώνει με λύπη τον θάνατο του Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο Πελέ, σήμερα στις 29 Δεκεμβρίου του 2022 και ώρα 3.27 λόγω ανεπάρκειας πολλών οργάνων του ως αποτέλεσμα της εξέλιξης του καρκίνου στο παχύ έντερό του, που συνδεόταν με προηγούμενη ιατρική του κατάσταση.

Το νοσοκομείο συμπάσχει με την οικογένειά του και όλους όσοι υποφέρουν από την απώλεια του αγαπητού Βασιλιά του ποδοσφαίρου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Δρ. Νασρί, ο Δρ. Γκανσλ, ο Δρ. Χολτχάουσεν και ο Δρ. Νέτο".

TAGS ΠΕΛΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ