Πέντε πέναλτι σε τέσσερα ματς το Σάββατο (16/6)

Σε όλες (τέσσερις) αναμετρήσεις του Σαββάτου (16/6) για το Παγκόσμιο Κύπελλο εκτελέστηκαν πέναλτι και στην πρώτη χρονικά, μάλιστα, δύο. Συνολικά πέντε την ίδια ημέρα, κι όμως δεν αποτελεί ρεκόρ! (VIDEOS)
Ημέρα πέναλτι… ήταν το Σάββατο (16/6) για το Μουντιάλ 2018. Και στις τέσσερις αναμετρήσεις της ημέρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο καταλογίστηκε παράβαση, ενώ στην πρώτη χρονικά (Γαλλία – Αυστραλία) δύο φορές μάλιστα.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στο Καζάν η Γαλλία άνοιξε το σκορ με εκτέλεση πέναλτι του Γκριεζμάν στο 58′ – με τον διαιτητή να κάνει χρήση VAR για να το καταλογίσει – ενώ η Αυστραλία ισοφάρισε ύστερα από τέσσερα λεπτά (62′) με τον ίδιο τρόπο με τον Τζέντινακ.
Στη Μόσχα ο Μάξι Μέσα κέρδισε το πέναλτι, αλλά ο Λιονέλ Μέσι νικήθηκε στην εκτέλεση από τον Χάνες Θορ Χάλντορσον κι έχασε την ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στην εθνική Αργεντινής, η οποία έμεινε ισόπαλη (1-1) με την αντίστοιχη της Ισλανδίας.
Ούτε το τέταρτο πέναλτι που καταλογίστηκε, κατέληξε στα δίχτυα. Ο Κριστιάν Κουέβα αστόχησε στην εκτέλεση πέναλτι – το οποίο υποδείχθηκε με χρήση VAR – και ξέσπασε σε δάκρυα στο ημίχρονο της αναμέτρησης των εθνικών Περού και Δανίας.
Στην τελευταία χρονικά αναμέτρηση του Σαββάτου (16/6) και το 70ό λεπτό του Κροατία – Νιγηρία στο Καλίνινγκραντ, ο Γουίλιαμ Τροστ Εκόνγκ αγκάλιασε στην περιοχή τον Μάριο Μάντζουκιτς και υπέπεσε σε πέναλτι. Ο Λούκα Μόντριτς ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 2-0.
Από τα πέντε δηλαδή, τα τρία έγιναν γκολ, ένα απέκρουσε ο τερματοφύλακα κι ένα κατέληξε ψηλά άουτ. Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσα πολλά πέναλτι την ίδια ημέρα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο αντίστοιχο της Γαλλίας (1998) και την 24η Ιουνίου καταλογίστηκαν έξι!
Ο Γιουρί Τζορκαέφ είχε νικήσει τον Πέτερ Σμάιχελ, ανοίγοντας το σκορ για την εθνική Γαλλίας, ενώ ο Μίκαελ Λάουντρουπ ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο για την αντίστοιχη της Δανίας. Τέσσερα γκολ σημειώθηκαν στο Νότιος Αφρική – Σαουδική Αραβία (2-2). Τα τρία από αυτά με εκτέλεση πέναλτι (είχε σκοράρει ο Μπάρτλετ και το 90’+3′, ο Αλ-Ζάμπερ στο 45’+2 κι ο Αλ-Τουναγιάν στο 74′). Το έκτο ήταν αυτό, με την εκτέλεση του οποίου άνοιξε το σκορ ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ισπανίας (Φερνάντο Ιέρο) στη νίκη (6-1) επί της Βουλγαρίας.
Photo credits: AP Photo/Rebecca Blackwell