ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παράταση δύο μηνών για την απόφαση για νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

FIFA President Gianni Infantino listens to a reporter's question during a press conference after the FIFA Council Meeting, in Bogota, Colombia, Friday, March, 16, 2018. FIFA has finally and fully approved video review to help referees at the World Cup. The last step toward giving match officials high-tech help in Russia was agreed to on Friday by FIFA's ruling council chaired by Infantino. (AP Photo/Fernando Vergara)
FIFA President Gianni Infantino listens to a reporter's question during a press conference after the FIFA Council Meeting, in Bogota, Colombia, Friday, March, 16, 2018. FIFA has finally and fully approved video review to help referees at the World Cup. The last step toward giving match officials high-tech help in Russia was agreed to on Friday by FIFA's ruling council chaired by Infantino. (AP Photo/Fernando Vergara) AP PHOTO/FERNANDO VERGARA

Η FIFA εξασφάλισε παράταση για την απόφαση δημιουργίας νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από το κονσόρτιουμ που προσφέρει 3 δισ. ευρώ. Έντονες αντιδράσεις από UEFA και λίγκες.

Οι αντιδράσεις που προκύπτουν κυρίως από πλευράς UEFA στη δημιουργία ενός Σούπερ Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα διοργάνωση και θα διεξάγεται με 24 ομάδες κάθε δύο χρόνια ανάγκασαν τη FIFA να ζητήσει προθεσμία δύο μηνών.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, αναζητεί μεγαλύτερη συναινέσει από τους ποδοσφαιρικούς φορείς, ώστε να ανακοινωθεί η δημιουργία της νέας διοργάνωσης που θα αρχίσει να διεξάγεται το 2021.

Το κονσόρτιουμ που θα τη χρηματοδοτήσει έχει δεσμευτεί να προσφέρει 3.000.000.000 ευρώ για κάθε τουρνουά, χρήματα εκ των οποίων το 65%-75% θα καταλήγουν στις συμμετέχουσες ομάδες. Ως εκ τούτου, η πλειονότητα εξ αυτών έχουν εκφραστεί δημόσια ή μυστικά υπέρ αυτής της εξέλιξης.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πλευράς UEFA. Ο πρόεδρος Αλεκσάντερ Τσεφέριν είναι αντίθετος με αυτήν την κίνηση, την οποία χαρακτηρίζει "βεβιασμένη". Μάλιστα, σύμφωνα με την " Mundo Deportivo", οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει τους ανθρώπους της CONCACAF και της CAF ότι αν υποστηριχθεί η FIFA σε αυτό το πλάνο, δεν θα τις στηρίξουν τις υποψηφιότητες των ηπείρων τους (Μεξικό, Καναδάς, ΗΠΑ από τη μία, Μαρόκο από την άλλη) στην προσπάθεια ανάληψης της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026.

Συμπαραστάτης της UEFA ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, ο οποίος υποστήριξε την Τρίτη ότι "οι μεγάλοι σύλλογοι θα εισπράξουν τεράστια ποσά, τα οποία θα αποσταθεροποιήσουν τα εθνικά πρωταθλήματα".

Η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία της νέας διοργάνωσης συλλόγων να ψηφιστεί στο κογκρέσο που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου, μία ημέρα πριν από τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν, όμως, μετέφεραν τις συζητήσεις και την ψήφιση σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIFA μετά από το τέλος του Μουντιάλ, με την έγκριση του κονσόρτιουμ που στηρίζει τη νέα διοργάνωση.

Photo credits: AP Photo/Fernando Vergara

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ