THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ: Το background της επιλογής Σάστρε

Ο Ζουάν Σάστρε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ
Ο Ζουάν Σάστρε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ INTIME SPORTS

Με αφορμή το ιδανικό ξεκίνημα της θητείας του Γιοάν Σάστρε στον ΠΑΟΚ, το SPORT24 παρουσιάζει το background της επιλογής και της ταχύτατης διαπραγμάτευσης που έφερε τον Ισπανό ακραίο στην Τούμπα.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε τα… πάντα της θητείας του Γιοάν Σάστρε ξεκίνησαν ιδανικά. Ντεμπούτο στον Βόλο, εμφατική νίκη του ΠΑΟΚ, "γεμάτη" η δική του πρώτη εικόνα συνδυασμένη με ένα πολύ όμορφο γκολ, σπάνιο για τον ίδιο, αφού ήταν το πρώτο του μετά από έναν χρόνο.

Αυτονόητα νωρίς για το οποιοδήποτε ρίσκο μιας πρόωρης γενίκευσης, μα πάντα με την λογική της αρχικής εντύπωσης, credit πρέπει να αποδοθεί και στον Ζοζέ Μπότο, ο οποίος ήταν αυτός που μετρώντας… ώρες στο πόστο του αθλητικού διευθυντή του Δικεφάλου επέμεινε για τον 25χρονο ακραίο.

Από τις διαπραγματεύσεις ακόμη του Πορτογάλου με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, του είχε δοθεί μια λίστα με τρεις υποψήφιους δεξιούς μπακ που είχε ξεχωρίσει το τμήματα scouting του συλλόγου αποτελώντας τη δεξαμενή από την οποία θα έκαναν οι Κυπελλούχοι Ελλάδας την επιλογή τους στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Ο Μπότο την απέρριψε, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής πως είχε τον Σάστρε ως βασική (και μόνη τη δεδομένη στιγμή) επιλογή. Το αξιοσημείωτο και αυτό που υπογραμμίζεται είναι η πληροφόρηση που είχε. Γνώριζε πως ο Ισπανός μπακ δεν ήταν ευχαριστημένος στη Μαγιόρκα και ψάχνονταν να αλλάξει περιβάλλον, όπως άλλωστε και η ομάδα του ήταν δεκτική στο να συζητήσει το οτιδήποτε.

Και αυτό χωρίς να έχει υπάρξει καμία επαφή ούτε με τους εκπροσώπους του ποδοσφαιριστή ούτε με τη Μαγιόρκα. Αυτή, η πρώτη, έγινε αμέσως με την εγκατάσταση του Μπότο στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Ιανουαρίου.

Τότε ενημέρωσε τον συμπατριώτη του, συνεργάτη της LIAN Sports, της εταιρείας δηλαδή που διαχειρίζεται τον Σάστρε (με ιδιοκτήτη τον Φάλι Ραμαντάνι, για τον οποίο στοιχειωδώς κατανοητό είναι πως η άμεση εκπροσώπηση και παρέμβασή του σε μεταγραφικές υποθέσεις δεν αφορά το οικονομικό υπόβαθρο που έχει να κάνει π.χ. μ’ ένα deal δανεισμού του Σάστρε και μια ελληνική ομάδα…) για τις προθέσεις του.

Αμέσως ενημερώθηκε ο Ισπανός εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή (και αυτός που τον συνόδευσε στη Θεσσαλονίκη) ο ίδιος ο Σάστρε και φυσικά η Μαγιόρκα. Και οι δύο πλευρές ικανοποίησαν απόλυτα την πληροφόρηση που είχε ο Μπότο. Ο καταλύτης της συμφωνίας προέκυψε στο μεσημεριανό παιχνίδι της La Liga στις 8 Ιανουαρίου, με τη Μαγιόρκα να αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Λεβάντε.

Στο 64’ ο βασικός δεξιός μπακ των νησιωτών – και αυτός που εκτόπισε τον Σάστρε από την ενδεκάδα τος – ο Πάμπλο Μαφέο τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε. Η επιλογή του κόουτς Λουίς Γκαρσία δεν ήταν η αυτονόητη: άφησε τον Σάστρε στον πάγκο και προτίμησε για να βάλει στα δεξιά της άμυνας τον δεύτερο στην ιεραρχία της Μαγιόρκα αριστερό μπακ, Μπρίαν Ολιβάν.

Αυτό ήταν. Ο Σάστρε ενημέρωσε πως είναι ok με την προοπτική του ΠΑΟΚ, η Μαγιόρκα δεν είχε αντιρρήσεις και έτσι, το ίδιο βράδυ, μέσα σε 4-5 μέρες από την αρχική κρούση, τα πάντα είχαν τελειώσει, με τον Ισπανό αμυντικό να μετακομίζει πλέον στην Τούμπα και τη συμφωνία αφενός να δημοσιοποιείται αφού είχε ολοκληρωθεί και να επικυρώνεται με την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη.

Καταληκτικά, συμφωνία επίσης ενδεικτική. Ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει έναν «παιγμένο» στην Ισπανία ποδοσφαιριστή, σε εξαιρετική ηλικία, αφού διαπιστωθεί πρώτα (εκατέρωθεν) αν η συμβίωση ως το τέλος της σεζόν είναι αρμονική.

Τότε και μόνο τότε θα ενεργοποιηθεί το buy out (σε περίπτωση φυσικά που ο Σάστρε πιάσει το 60% των παιχνιδιών των ασπρόμαυρων ως το τέλος της σεζόν αγωνιζόμενος ως βασικός, όπως προβλέπει η συμφωνία με τη Μαγιόρκα), το οποίο είναι μόλις 350.000 ευρώ.

Ενδεικτική εν προκειμένω και η σύγκριση, αφού το buy out π.χ. του Σίντκλεϊ, ενός ποδοσφαιριστή ο οποίος ήρθε στον ΠΑΟΚ με ουσιαστικά αγωνιστική απραξία ενός χρόνου, είναι 2 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και το συμβόλαιο που συμφωνήθηκε σε περίπτωση αγοράς του Σάστρε είναι χαρακτηριστικό της νέας προσέγγισης: τετραετές, έναντι – κατά μέσο όρο – 390.000 ευρώ ετησίως (στη Μαγιόρκα φέτος ο Ισπανός είχε να παίρνει 200.000, του χρόνου, όποτε και θα ολοκληρώνονταν το συμβόλαιό του, 250.000).

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ