THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ: Τα δεδομένα για τον Ντάντας

Ο Ντάντας πανηγυρίζει γκολ του ΠΑΟΚ κόντρα στον Λεβαδειακό
Ο Ντάντας πανηγυρίζει γκολ του ΠΑΟΚ κόντρα στον Λεβαδειακό EUROKINISSI

Η στασιμότητα που επικρατεί από τον Δεκέμβριο στις συζητήσεις του ΠΑΟΚ με όλους τους εμπλεκόμενους για την παραμονή του Τιάγκο Ντάντας, η στάση, η απόφαση και η προτίμηση της Μπενφίκα, η οποία ήδη έχει ενημερώσει την πλευρά του Πορτογάλου μέσου για την ύπαρξη ενδιαφερόμενων ομάδων.

Αρχές Δεκεμβρίου ήταν όταν ο Ζοζέ Μπότο δημοσιοποιούσε την αισιοδοξία του για περαιτέρω παραμονή του Τιάγκο Ντάντας στον ΠΑΟΚ, καταγράφοντας τόσο την επιθυμία του ίδιου του ποδοσφαιριστή όσο και την ευχέρεια που υπήρχε μέσω της προσωπικής του επαφής με τον πρόεδρο της Μπενφίκα, Ρουί Κόστα, να γίνονταν κάποια έκπτωση, κάποιος καλύτερος διακανονισμός στο buy που είχαν συμφωνήσει οι δύο σύλλογοι στο deal δανεισμού του 23χρονου μέσου.

Υπενθυμίζεται πως σε αυτό το deal ο «δικέφαλος» έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει είτε το 100% των δικαιωμάτων του Ντάντας καταβάλλοντας 7 εκατομμύρια ευρώ, είτε το 50% έναντι 4 εκατομμυρίων. Στο πλαίσιο μάλιστα των επαφών εκείνης της εποχής έφτασε στη Θεσσαλονίκη και είχε εκτεταμένες συζητήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ο ατζέντης του Πορτογάλου χαφ.

Τρεις μήνες μετά, ακριβώς εκεί βρισκόμαστε. Δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, ούτε προς την πλευρά του Ντάντας (ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν έχει λόγο σε αυτή την ιστορία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση), ούτε κυρίως προς την πλευρά των Λουζιτανών. Και αυτό παρότι ο δίαυλος Μπότο – Ρουί Κόστα παραμένει πάντα ανοιχτός (ανεξαρτήτως της υπόθεσης Ντάντας).

Αυτονόητο πως αν τελικώς αποφασιστεί από τον ΠΑΟΚ το «ξεπάγωμα» των επαφών για τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα επιδιωχθεί αυτό που εξ αρχής είχε τεθεί ως στόχος, οικονομικότεροι δηλαδή όροι ή διαφορετικό πλαίσιο, για παράδειγμα ένας νέος δανεισμός.

Ούτε στο δεδομένο timing (πόσο μάλλον για την ακρίβεια), είναι εύκολο. Ήδη η πλευρά του Ντάντας έχει ενημερωθεί από την Μπενφίκα για ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες ομάδες, έχοντας μάλιστα αποσαφηνίσει και το πλαίσιο των αξιώσεων των «αετών», οι οποίες και κυμαίνονται στα – μέσες άκρες - 3 εκατομμύρια ευρώ.

Θα μπορούσε το συγκεκριμένο ποσό να αποτελέσει βάση μιας επαναδιαπραγμάτευσης αν και εφόσον την επιδιώξει – όπως τουλάχιστον πρόσφατα θρυλείται, χωρίς όμως να υπάρχει καμία σχετική επίσημη ενόχληση - ο ΠΑΟΚ; Δεν αποκλείεται, αλλά σε πρώτη φάση δεν μοιάζει το πιθανότερο, μιας και η Μπενφίκα ειδικά με τον «δικέφαλο» έχει ήδη κατοχυρωμένο πλαίσιο, οπότε σε πρώτο επίπεδο δύσκολα θα παρεκκλίνει.

Χωρίς παράλληλα, σε δεύτερο πια επίπεδο, να είναι και σίγουρο πως ακόμη και το συγκεκριμένο ποσό (μειωμένο σαφώς σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο) ανταποκρίνεται και στην όποια αξιολόγηση ή και δυνατότητα των «ασπρόμαυρων».

Επίσης, θεωρείται απίθανο η Μπενφίκα να μπει σε συζητήσεις για νέο δανεισμό. Το συμβόλαιο του Ντάντας με τους Λουζιτανούς ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2025 και είναι δεδομένη η πρόθεσή τους να τον πουλήσουν το προσεχές, αξιοποιώντας τόσο την θετικότατη φετινή σεζόν του στον ΠΑΟΚ όσο κυρίως τη συγκυρία με τη συμμετοχή του ως αρχηγός της εθνικής Ελπίδων της Πορτογαλίας στα τελικά του Eurou21 (θα γίνει σε Ρουμανία και Γεωργία από τις 21/6 ως τις 8 Ιουλίου), διοργάνωση στην οποία πάντα ποντάρουν οι Ίβηρες ώστε να λανσάρουν και να προωθήσουν τα νέα ποδοσφαιρικά τους φιντάνια.

Ανακεφαλαιώνοντας: το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει απόλυτη στασιμότητα στην υπόθεση παραμονής Ντάντας. Η Μπενφίκα ήδη συζητάει με άλλες ομάδες έχοντας ενημερώσει σχετικά και την πλευρά του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή, προσδοκάει πώληση του το ερχόμενο καλοκαίρι, νέος δανεισμός δεν συνιστά προτεραιότητα των Λουζιτανών, οι οποίοι έχοντας κατοχυρωμένο πλαίσιο deal με τον ΠΑΟΚ, δύσκολα θα υπαναχωρήσουν τόσο πολύ και τόσο νωρίς από αυτό, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι οι «ασπρόμαυροι» θα τους χτυπήσουν, ξανά, την πόρτα.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΕΝΦΙΚΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ