ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Όσα φέρνει στην Τούμπα ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη

Ο Γιασμίν Κούρτιτς
Ο Γιασμίν Κούρτιτς INTIME SPORTS

Οι διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο ρόστερ, οι προσθαφαιρέσεις που μοιάζουν αναγκαίες και η ισορροπία που θα πρέπει θα βρουν όσοι έχουν την ευθύνη του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΠΑΟΚ.

Ο άδοξος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από την Λέφσκι Σόφιας δημιουργεί εντελώς νέες συνθήκες στον Δικέφαλο την αγωνιστική περίοδο που ξεκινά.

Το γεγονός ότι η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έμεινε τόσο νωρίς εκτός Ευρώπης της κοστίζει ακριβά και σε όλα τα επίπεδα. Ο ΠΑΟΚ έχασε τα οικονομικά οφέλη που θα του εξασφάλιζε μια ενδεχόμενη συμμετοχή στη φάση των ομίλων.

Απώλεσε τη δυνατότητα να συνεχίσει την ανοδική του πορεία στην ειδική βαθμολογία της UEFA που του έδινε φέτος μια θέση στους, θεωρητικά, ισχυρούς της διοργάνωσης.

Η αποτυχία του Δικεφάλου να προχωρήσει στο φετινό Conference League δημιούργησε επίσης έντονη αμφισβήτηση όλων όσων συμμετέχουν στην ομάδα. Από τους παίκτες που αποδοκιμάστηκαν από μερίδα των οπαδών, παλιούς και νέους, τον προπονητή Ραζβάν Λουτσέσκου, τον αθλητικό διευθυντή Ζοζέ Μπότο, αλλά και την διοίκηση για τις επιλογές της.

Τι φέρνει πρακτικά ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός; Πρώτα από όλα δεν μπορεί να μην επηρεαστεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός. Αυτό που βγαίνει από τον ΠΑΟΚ είναι ότι θα γίνουν κινήσεις -"προσθαφαιρέσεις" είναι ο όρος που χρησιμοποιείται- προκειμένου να διορθωθούν λάθη που έγιναν. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών που ήδη υπάρχουν στο ρόστερ προκειμένου να αποκτηθούν άλλοι.

Τα ανοικτά ζητήματα και το ενδεχόμενο αποχωρήσεων

Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προκειμένου να αποχωρήσουν ποδοσφαιριστές από την περυσινή ομάδα που δεν υπολογίζονται από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για την παραχώρηση ποδοσφαιριστών. Για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ είναι πλέον περισσότερο δεκτικός να συζητήσει την παραχώρηση του Ντόουγκλας Αουγκούστο εφόσον ισχύουν ακόμη οι προτάσεις που έχει η πλευρά του Βραζιλιάνου από ομάδες του εξωτερικού.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα και του Γιασμίν, Κούρτιτς με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να εκφράζει διαφορετικές απόψεις για τον Σλοβένο μέσο στο διάστημα ανάμεσα στα δυο παιχνίδια με τους Βούλγαρους. Ο Ρουμάνος τεχνικός χρησιμοποίησε βασικό τον Κούρτιτς στο δεύτερο παιχνίδι, τονίζοντας στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε πως ο παίκτης επιθυμεί την παραμονή του στην Τούμπα. Η διοίκηση έχει ξεκαθαρίσει στον Κούρτιτς ότι δεν σκοπεύει να του προσφέρει επέκταση του συμβολαίου του, το ενδιαφέρον ιταλικών ομάδων τουλάχιστον από την μεγάλη κατηγορία παραμένει "φιλολογικό" -σε αντίθεση με αυτό της Πίζα από τη δεύτερη κατηγορία- και ουδείς μπορεί να προδικάσει τι τελικά θα γίνει.

Οι θέσεις στις οποίες απαιτείται ενίσχυση

Τα δυο παιχνίδια με τους Βούλγαρους έδειξαν πάντως που χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Άλλωστε και ο προπονητής του ΠΑΟΚ λίγο πολύ τις έχει "ονοματίσει" δημόσια την ώρα μάλιστα που ο Ζοζέ Μπότο -στον οποίο επιρρίπτονται επίσης πολλές ευθύνες για τον αποκλεισμό- συνέχιζε να φέρνει παίκτες που όπως αποδείχθηκε δεν είναι ακόμη έτοιμοι να βοηθήσουν τον Ρουμάνο τεχνικό.

Η άμυνα χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση. Στα στόπερ υπάρχει ακόμη αναμονή για τον Ιβάν Νέσμπεργκ που πέρασε τους δυο πρώτους μήνες με τις βαλίτσες στο χέρι, αλλά και αγωνιζόμενος ως βασικός στην Βαλερένγκα. Το συμβόλαιο του Νορβηγού με την ομάδα του εκπνέει την Κυριακή (31/7) και σήμερα θα δώσει το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα της. Βέβαια μπορεί ο Νέσμπεργκ να καταφτάνει, ωστόσο είναι δεδομένο ότι υπάρχει ζήτημα με τον Ενέα Μιχάι που είναι μάλλον υπ΄ατμόν. Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει και επιφυλακτικότητα για το αν ο ΠΑΟΚ είναι καλυμμένος στα δυο άκρα της άμυνας με βάση όσα έγιναν στους αγώνες με τη Λέφσκι.

Θέματα υπάρχουν και μεσοεπιθετικά και κυρίως στη θέση του επιτελικού. Με τον Λουτσέσκου να χρησιμοποιεί αριστερά τον Κουαλιάτα, τον ρόλο του Μπίσεσβαρ -που με την ποιότητα του να παραμένει σημαντικός- να έχει αποφασιστεί ήδη να είναι διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι και με τον Ελ Καντουρί ευπαθή σε τραυματισμούς η ανάγκη για έναν παίκτη στο "δέκα" φώναζε στα 2 πρώτα παιχνίδια της σεζόν.

Όπως "φώναζε" και η ανάγκη για έναν φορ που θα μπορεί να μπει στα παπούτσια του Νέλσον Ολιβέιρα όταν ο Πορτογάλος, που αποτελεί πάντα την βασική επιλογή του Ρουμάνου τεχνικού, δεν μπορεί να αγωνιστεί. Και αυτό διότι φάνηκε πως με τον Πορτογάλο στα πιτς, ούτε ο Μπράντον Τόμας, που δεν έχει χαρακτηριστικά ενός κλασικού φορ περιοχής, ούτε -λόγω ηλικίας και παραστάσεων- ο Κούτσιας, δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προπονητή του Δικεφάλου.

Ζητούμενο η ισορροπία στο ρόστερ

Το ζητούμενο πλέον είναι πώς ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να βρει τις ισορροπίες στο ρόστερ του. Και αγωνιστικά όταν λόγω του αποκλεισμού δεν θα έχει παρά να δώσει μόνο ένα παιχνίδι την εβδομάδα, μέχρι να ξεκινήσει το Κύπελλο και από άποψη μπάτζετ από την στιγμή που έχουν χαθεί τα έσοδα που προσδοκούσαν στην Τούμπα από μια πορεία μέχρι τουλάχιστον στη φάση των ομίλων του Conference League.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόωρος αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει ήδη "στιγματίσει" τη φετινή αγωνιστική περιόδου του Δικεφάλου και θα ακολουθεί όλους όσους συμμετέχουν και έχουν την ευθύνη του ποδοσφαιρικού τμήματος τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ