ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Όσα φέρνει ο Ζοζέ Μπότο

Ο Ζοζέ Μπότο με τον αθλητικό διευθυντή της Σίτι, Τσίκι Μπεγκιριστάιν
Ο Ζοζέ Μπότο με τον αθλητικό διευθυντή της Σίτι, Τσίκι Μπεγκιριστάιν JOSE BOTO INSTAGRAM

Ο Ζοζέ Μπότο είναι προσωπική επιλογή του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μαζί με τον γιο του, Γιώργο, τον έπεισαν να μετακομίσει στην Τούμπα και να χτίσει τον νέο ΠΑΟΚ. Τι φέρνει με την έλευσή του στον Δικέφαλο.

Την ίδια ημέρα που στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρθηκε ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει βάλει στα ταμεία του Δικεφάλου περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ, προέκυψαν και οι πληροφορίες για τη συμφωνία του Δικεφάλου με τον Ζοζέ Μπότο για την θέση του αθλητικού διευθυντή.

Ο 56χρονος Πορτογάλος στη θητεία του στην Μπενφίκα βοήθησε τους Λουζιτάνους να επανέλθουν στις αγωνιστικές επιτυχίες, να κατακτήσουν τίτλους, να βρίσκονται κάθε χρόνο στους ομίλους του Champions League και κυρίως να εξοικονομήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών και το βαρύ βιογραφικό του ήταν αυτό που οδήγησε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ στην επιλογή του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τι φέρνει στον ΠΑΟΚ η συμφωνία με τον Ζοζέ Μπότο; Πρώτα από όλα αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη -πιο ηχηρή και από τα εκατομμύρια που ακούστηκαν χθες στην Γενική Συνέλευση- ότι "ο Σαββίδης είναι εδώ", όπως είπε και ο Μάκης Γκαγκάτσης.

Για τους περισσότερους υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ζεστά ασχολείται με τον ΠΑΟΚ ο πρόεδρός του. Η απουσία του από την Τούμπα εδώ και πολύ καιρό, το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν έγιναν οι επενδύσεις που όλοι περίμεναν στις μεταγραφές – παρά τα χρήματα που εισπράχθηκαν από την παραχωρήσεις Τζόλη και Γιαννούλη στην Νόριτς- είχαν φέρει συζητήσεις για το πόσο ενεργός ήταν τελικά ο Σαββίδης.

Οι όποιες αμφιβολίες δεν διαλύθηκαν ούτε με τις δηλώσεις των στελεχών της ΠΑΕ που έλεγαν ότι έστω και από μακριά ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου συμμετέχει στις εξελίξεις, ούτε από την επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου στην Τούμπα, που εκτός από σημειολογική για τις προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη ήταν και δαπανηρή.

Η πρόσληψη του Ζοζέ Μπότο δείχνει ότι η οικογένεια Σαββίδη οργανώνει την επόμενη ημέρα του ΠΑΟΚ με υψηλές φιλοδοξίες και με έναν άνθρωπο που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της ομάδας και εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Χωρίς μεσάζοντες οι επαφές της οικογένειας Σαββίδη με τον Πορτογάλο

Το γεγονός ότι η οικογένεια Σαββίδη, ο Ιβάν μαζί με τον μεγάλο του γιο Γιώργο, επέλεξαν και χωρίς μεσάζοντες ανέλαβαν τις συζητήσεις με τον 56χρονο Πορτογάλο δείχνει πως η επιλογή του Μπότο είναι μια στρατηγική απόφαση για την επόμενη ημέρα του ΠΑΟΚ.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου θα στηριχθεί από την ιδιοκτησία της ΠΑΕ και θα αναλάβει, σε αντίθεση με αρκετούς από τους προκατόχους του, ρόλο στρατηγικό και όχι απλά διεκπεραιωτικό. Ο Ζοζέ Μπότο σε συνεργασία με την οικογένεια Σαββίδη και τον προπονητή θα αποφασίσουν τους στόχους του ΠΑΟΚ και θα υλοποιήσουν τον προγραμματισμό. Ο Πορτογάλος θα έχει σημαντικό ρόλο στην πολιτική του ΠΑΟΚ σε ότι αφορά στην οργάνωση του αγωνιστικού τμήματος και φυσικά τις μεταγραφικές κινήσεις.

Το βιογραφικό του δείχνει ότι θα προσπαθήσει να φέρει στην Τούμπα ποδοσφαιριστές που θα αποκτήσουν υπεραξία και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει και αυτός στον οικονομικό στόχο, αυτόν της αυτάρκειας που όπως φαίνεται συμβαδίζει για την οικογένεια Σαββίδη, με τους αγωνιστικούς.

Υπέρ του μοντέλου με αθλητικό διευθυντή ο Λουτσέσκου

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος από την πρόσληψη του νέου αθλητικού διευθυντή. Θεωρητικά το μοντέλο που ακολουθήθηκε στις μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι, του έδινε αυξημένες αρμοδιότητες και την ευκαιρία να φέρει στην ομάδα του τους ποδοσφαιριστές που αυτός θεωρούσε κατάλληλους.

Στην πράξη ωστόσο, και για διάφορους λόγους το μοντέλο αυτό δεν λειτούργησε. Ο Ρουμάνος που εξ αρχής ήταν της άποψης ότι είναι απαραίτητη η παρουσία ενός τεχνικού διευθυντή, συνέχισε να διατηρεί μέχρι και σήμερα την ίδια γνώμη. Πλέον ο προπονητής του Δικεφάλου θα έχει έναν άνθρωπο με εμπειρία και τεχνογνωσία για να σχεδιάσει μαζί του τον νέο ΠΑΟΚ, μετά τη φετινή σεζόν που στην πράξη ήταν – και αυτό αποδείχθηκε- μεταβατική.

Έρχεται προετοιμασμένος στην Τούμπα, καθώς έχει ήδη αξιολογήσει το ρόστερ

Τι σημαίνει για τους ποδοσφαιριστές ο ερχομός του Ζοζέ Μπότο στην Τούμπα; Η αλήθεια είναι ότι μόνο ο Άντριγια Ζίβκοβιτς έχει συνεργαστεί μαζί του. Ο Πορτογάλος ήταν αυτός που κίνησε τις διαδικασίες προκειμένου το 2016 ο Σέρβος να μετακομίσει από την Παρτιζάν Βελιγραδίου στην Μπενφίκα λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 20 του χρόνια και τον γνωρίζει καλά.

Οι ομάδες που έχει δημιουργήσει ο Μπότο πάντως βασίζονται σε ποδοσφαιριστές νεαρούς σε ηλικία- όπως η φετινή Σαχτάρ Ντόνετσκ- και έρχεται σε μια ομάδα που έχει έξι ποδοσφαιριστές, πάνω από τα 30 των οποίων τα συμβόλαια λήγουν στο τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου (Βιεϊρίνια, Πασχαλάκης, Ζ. Ζίβκοβιτς, Βαρέλα, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ).

Κάτι που σημαίνει ότι συγκυρία είναι ιδανική για έναν νέο αθλητικό διευθυντή που θα μπορεί να βάλει τις δικές του βάσεις για τη δημιουργία μιας καινούργιας ομάδας.

Ο Ζοζέ Μπότο θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του 2022, σε λίγες ημέρες δηλαδή και πιθανότατα θα είναι στην Τούμπα όταν επιστρέψουν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους. Οι πληροφορίες λένε πως ο Πορτογάλος θα έρθει στην Θεσσαλονίκη απόλυτα προετοιμασμένος, καθώς τα είχε βρει σε όλα με την οικογένεια Σαββίδη εδώ και καιρό. Ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ έχει ήδη αξιολογήσει το ρόστερ και θα καταφτάσει με γεμάτη ατζέντα και… σηκωμένα τα μανίκια του.

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ