FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ: Αυτές είναι οι δύο απίθανες επιδόσεις του Δικέφαλου

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ
Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME SPORTS

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τις δύο απίθανες επιδόσεις του ΠΑΟΚ που δείχνει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε με τεσσάρα από την Τρίπολη, εκμεταλλεύτηκε την ήττα του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι και τον προσπέρασε στη βαθμολογία της Stoiximan Super League.

Η ομάδα του Λουτσέσκου μπορεί να χάσει την πρωτιά αν η ΑΕΚ περάσει από το Αγρίνιο, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Από τη στιγμή που ο τίτλος κρίνεται στη διαδικασία των playoffs, περισσότερο μετράνε δύο πράγματα: η απόσταση μεταξύ των ομάδων και η εικόνα τους στο χορτάρι.

Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλά

Τι μας λέει η τόσο μικρή απόσταση μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών; Ότι δεν είναι απίθανο να τους δούμε να αλλάζουν θέσεις πάρα πολύ συχνά. Τι μας λέει η εικόνα στο χορτάρι;

Ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλά, πολύ καλά. Όχι γιατί είναι πρώτος, αλλά διότι αυτό καταλαβαίνει κανείς όταν βλέπει τόσο το πως παίζει η ομάδα του Λουτσέσκου, όσο και τα αποτελέσματα.

Πολύ καλά στην Ευρώπη, με ιστορική συγκομιδή 16 βαθμών στον όμιλο του Conference, δύο νίκες απέναντι σε Γερμανούς, μοναδική ελληνική ομάδα με εξασφαλισμένη παρουσία στα νοκ-άουτ του Μαρτίου.

Πολύ καλά στην Ελλάδα, με επιθετικό ποδόσφαιρο, πολλούς πρωταγωνιστές και ευκολία στο σκοράρισμα. Ο ΠΑΟΚ τελείωσε τα 26 ματς της περσινής κανονικής περιόδου με 43 γκολ και φέτος έχει ήδη 33 γκολ σε 14 παιχνίδια.

Ευκολία στο σκοράρισμα, εκτελέσεις εξ επαφής

Ευκολία στο σκοράρισμα που καθρεφτίζεται και στα 29 γκολ που έχει βάλει η ομάδα του Λουτσέσκου στο open play, μακράν τα περισσότερα στο φετινό πρωτάθλημα.

Ευκολία που εμφανίστηκε και στη νίκη στην Τρίπολη, με τον ΠΑΟΚ όχι μόνο να πετυχαίνει τέσσερα γκολ, αλλά να το κάνει με εκτελέσεις σχεδόν εξ επαφής.

ΠΑΟΚ: Αυτές είναι οι δύο απίθανες επιδόσεις του Δικέφαλου
Τα Expected Goals του αγώνα Αστέρας - ΠΑΟΚ

Τρία από τα τέσσερα γκολ ήταν εντός μικρής περιοχής και το άλλο ήταν λίγο έξω από αυτήν. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει μερικά μέτρα από την εστία και δεν το έκανε από λάθη αντιπάλου ή στημένες φάσεις, αλλά φτάνοντας εκεί με το ποδόσφαιρό του.

Η ομάδα με τις πιο επικίνδυνες τελικές

Η ικανότητα αυτή του ΠΑΟΚ φαίνεται ακόμα καλύτερα αν ρίξουμε μια ματιά στις τελικές που κάνουν/δέχονται οι ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα. Μέσω της Opta μπορούμε να γνωρίζουμε όχι μόνο πόσες τελικές κάνει μια ομάδα, αλλά και το πόσο επικίνδυνες είναι κατά μέσο όρο.

Το γράφημα κάνει αυτό ακριβώς. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο περισσότερες τελικές κάνει. Κι όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο πιο επικίνδυνες είναι κατά μέσο όρο αυτές οι τελικές.

Οι τελικές που κάνουν οι ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα
Οι τελικές που κάνουν οι ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ κάνει 12.5 τελικές ανά παιχνίδι, πολύ πίσω από το 18.1 της ΑΕΚ και το 16.8 του Ολυμπιακού, πίσω ακόμα κι από τις 14.1 τελικές του Παναθηναϊκού και τις 13.4 του Άρη. Αλλά κοιτάξτε πόσο εξωφρενικά ψηλά βρίσκεται η επικινδυνότητα των τελικών του ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος σχεδόν τρυπάει το ταβάνι, αφού κατά μέσο όσο κάθε τελική του "αξίζει" 0.117 xG, έχει δηλαδή 11.7% πιθανότητες να γίνει γκολ. Επίδοση πολύ πάνω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος που είναι το 9.46%, επίδοση πολύ πάνω από τις άλλες μεγάλες ομάδες.

Οι άλλοι έχουν ποσότητα, ο ΠΑΟΚ την ποιότητα

ΑΕΚ και Ολυμπιακός βασίζονται στο "πυρ κατά βούληση", όμως ο ΠΑΟΚ έχει κάνει πολύ λιγότερες τελικές (έπαιξε και τρία ντέρμπι εκτός) και έχει ταυτόχρονο την υπομονή και τον τρόπο να βρίσκει καλές ευκαιρίες.

Οι παίκτες του δεν εκτελούν από παντού, προσπαθούν να αποφεύγουν τα καταδικασμένα σουτ, αντιθέτως πασχίζουν για τον συνδυασμό που θα τους δώσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκαιρία.

Το έκαναν στην Τρίπολη, αλλά το έκαναν όσο μπορούσαν και σε όλο τον πρώτο γύρο, είναι πολλά τα γκολ που μπορεί να φέρει κανείς στο μυαλό του και πιστοποιούν αυτήν την προσπάθεια.

Η ομάδα που δέχεται τις πιο ακίνδυνες τελικές

Βέβαια ο ΠΑΟΚ δεν έχει την πρωτιά στα xGoals υπέρ, είναι 3ος πίσω από Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος είναι όμως πρώτος στην αμυντική λειτουργία, αφού με 0.67 xGoals Κατά είναι η ομάδα που δέχεται τη μικρότερη απειλή ανά παιχνίδι.

Πάμε να δούμε τι δείχνει η εικόνα στην άμυνα, στις τελικές δηλαδή που δέχονται οι ομάδες.

Τώρα το γράφημα λειτουργεί αντίστροφα. Όσο πιο αριστερά είναι μια ομάδα, τόσο λιγότερες τελικές δέχεται. Κι όσο πιο χαμηλά βρίσκεται, τόσο πιο ακίνδυνες είναι κατά μέσο όρο αυτές οι τελικές.

Οι τελικές που δέχονται οι ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα
Οι τελικές που δέχονται οι ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ δέχεται 10.4 τελικές ανά παιχνίδι, πολύ πίσω από τις μόλις 6.9 τελικές που δέχεται ο Ολυμπιακός, τις 7.2 που δέχεται η ΑΕΚ και τις 8.5 που κάνουν οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού. Όμως δείτε πόσο εξωφρενικά χαμηλά βρίσκεται η επικινδυνότητα των τελικών που δέχεται ο ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος σχεδόν τρυπάει το πάτωμα, αφού κατά μέσο όσο κάθε τελική που δέχεται "αξίζει" μόλις 0.064 xG, έχει δηλαδή 6.4% πιθανότητες να γίνει γκολ.

Ταυτόχρονες πρωτιές σε επίθεση και άμυνα

Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ είναι ταυτόχρονα και η ομάδα που κάνει τις πιο απειλητικές τελικές του πρωταθλήματος και η ομάδα που δέχεται τις πιο ακίνδυνες τελικές από τους αντιπάλους της.

Την ώρα που οι άλλοι μεγάλοι εκτελούν πιο συχνά και δέχονται λιγότερες τελικές, ο ΠΑΟΚ έχει ως όπλο την ποιότητα.

Όταν επιτίθεται, προσπαθεί και καταφέρνει να βρίσκει καλές, μεγάλες ευκαιρίες, όπως έκανε στην Τρίπολη. Κι όταν αμύνεται, έχει τον τρόπο να μην επιτρέπει καθαρές ευκαιρίες στον αντίπαλο.

Δείτε την Game Night:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ