ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ μεταγραφές: Από το σύνθημα της ποιοτικής αναβάθμισης ως την υλοποίησή της, ένα καλοκαίρι δρόμος

ΠΑΟΚ μεταγραφές: Από το σύνθημα της ποιοτικής αναβάθμισης ως την υλοποίησή της, ένα καλοκαίρι δρόμος
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Το SPORT24 καταγράφει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών μεταγραφικών αποκτημάτων του ΠΑΟΚ, επιδιώκοντας να συνθέσει επί χάρτου το προφίλ και την ταυτότητα που θα προσδώσουν στη φετινή έκδοση των ασπρόμαυρων.

Ποιοτική αναβάθμιση. Αυτό ήταν το σύνθημα, η στόχευση του μεταγραφικού σχεδιασμού του ΠΑΟΚ από το τέλος κιόλας της περασμένης σεζόν. Δεν ήταν εύκολο, δεν ήταν ανώδυνο, είχε γκρίνια, εν τέλει όμως, μέσα από ένα καλοκαίρι που άλλαξαν πολλά και αρκετές φορές τόσο στο κομμάτι των επιτελών αυτού του σχεδιασμού όσο και στις προϋποθέσεις του, μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως αυτή η αναβάθμιση – έστω προς ώρας στα χαρτιά - συντελέστηκε.

Και με ευκρινή, κοινά χαρακτηριστικά, που τουλάχιστον αναδεικνύουν τι ακριβώς ζητούνταν από αυτήν την καλοκαιρινή δραστηριότητα.

Από τους 7+1 νιόφερτους του ΠΑΟΚ (ο έξτρα είναι ο εκ νέου δανεικός Κεντζιόρα), μόνο ο Μάρκος Αντόνιο και ο Κίριλ Ντεσπόντοβ δεν τριανταρίζουν, όλοι έχουν δοκιμαστεί σε ανώτερο επίπεδο από το ελληνικό πρωτάθλημα, διαθέτοντας παραστάσεις, προσωπικότητα (βασικό ζητούμενο του Ράζβαν Λουτσέσκου) και εμπειρία, στοιχεία που αντικατοπτρίζονται και στα πλουσιόπαροχα συμβόλαια που τους προσφέρθηκαν.

Πριν την ανάλυση που ακολουθεί, επιγραμματικά πως στοιχειοθετείται η διαφοροποίηση του ρόστερ του «δικέφαλου»: έφυγε ο Ίνγκασον, ήρθε ο Εκόνγκ. Από το δίδυμο Ράφα Σοάρες - Βιεϊρίνια στο αριστερό άκρο της άμυνας, έγινε η μετάβαση στο Ράχμαν Μπάμπα – Σοαρές, αποχώρησαν οι Αουγκούστο, Κούρτιτς, Καντουρί στο κέντρο, ήρθαν οι Οζντόεβ, Μάρκος Αντόνιο, Μεϊτέ, πωλήθηκε ο Νάρεϊ, αγοράστηκε ο Ντεσπόντοφ, αποχώρησε ο Νέλσον Ολιβέιρα, στη θέση του συμφωνήθηκε ο Σαμάτα.

Γουίλιαμ Τρόοστ - Εκόνγκ (30 ετών, στόπερ)

Ο Νιγηριανός στόπερ ήταν αυτός που… στοχοποιήθηκε αμέσως μετά την παραχώρηση του Ίνγκασον, με την αγορά του μάλιστα να γίνεται σε χωρίς χρονοτριβή. Αυτομάτως, ελέω της διαδοχής, γίνεται αντιληπτό τι προσδοκά ο «δικέφαλος» από την προσθήκη του 30χρονου.

Ηγετικό χαρακτήρα, αθλητικότητα, δυναμισμό και ταχύτητα, χωρίς να παραγνωρίζεται και η εμπειρία - κάτι που δεν έχουν οι υπόλοιποι της τετράδας των κεντρικών αμυντικών του «δικέφαλου» - που επιβεβαιώνει το βιογραφικό του Εκόνγκ με πρότερη θητεία σε Serie A (Ουντινέζε, Σαλερνιτάνα), Premier League (Γουότφορντ), αλλά και συνεπή, σταθερή παρουσία στην εθνική Νιγηρίας.

Ο Τροστ-Εκόνγκ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε φιλική αναμέτρηση με την Στεάουα Βουκουρεστίου | 5 Ιουλίου 2023
Ο Τροστ-Εκόνγκ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε φιλική αναμέτρηση με την Στεάουα Βουκουρεστίου | 5 Ιουλίου 2023 INTIME SPORTS

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου, σε κατά καιρούς δηλώσεις που έχει κάνει από την στιγμή που εντάχθηκε στο δυναμικό ο Εκόνγκ, είχε υπογραμμίσει και ένα ακόμη στοιχείο, στο οποίο ξεκάθαρα προσβλέπει ο Ρουμάνος τεχνικός: την εξυπνάδα και την προσωπικότητα (σ.σ. ήταν ένα από τα ζητούμενα συνολικά στη μεταγραφική αναζήτηση «ασπρόμαυρων») του Αφρικανού στόπερ.

Ραχμάν Μπάμπα (29 ετών, αριστερός μπακ)

Από τις βασικές καλοκαιρινές επιδιώξεις του ΠΑΟΚ η προσθήκη ενός αριστερού μπακ, ώστε να αναβαθμιστούν οι επιλογές στη συγκεκριμένη θέση, είτε λειτουργώντας συμπληρωματικά του Ράφα Σοάρες, είτε αποτελώντας τον βασικό της φετινής σεζόν.

Ταχυδυναμικός αριστερός μπακ ο 29χρονος Γκανέζος, με έφεση και αποτελεσματικότητα στο 1vs1, προσφέρει στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού με τις προωθήσεις του και την ευχέρειά του να συμμετέχει παραγωγικά, λειτουργώντας - ειδικά κόντρα σε κλειστές άμυνες, τις οποίες συχνά αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ - ως ένας ακόμη επιθετικός πυλώνας.

Και αυτός πολύ «ψημένος» σε διεθνές επίπεδο, με παραστάσεις και εμπειρία από κορυφαία πρωτάθλημα, αλλά και την πολύ ανταγωνιστική εθνική ομάδα της Γκάνας (έστω και αν έχει συμπληρώσει εννιά μήνες χωρίς διεθνή συμμετοχή).

Πρόσθετο δεδομένο για τον Μπάμπα είναι πως τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του έρχονται να «κουμπώσουν» - και φάνηκε από τα μέχρι στιγμής καλοκαιρινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ - με αυτά του ακόλουθου, του…

Τόμας Κεντζιόρα (29 ετών, δεξιός μπακ)

Από εκεί που σταμάτησε στο περυσινό του πέρασμα ως δανεικός ο Πολωνός, από εκεί συνεχίζει στο φετινό. Για να γίνει και η σύνδεση με το(ν) προηγούμενο, ήταν ξεκάθαρο από τον τρόπο που αγωνίστηκε και πως συνυπήρξε με τον Μπάμπα στο άλλο άκρο πως αποτελεί - και λόγω χαρακτηριστικών και λόγω οδηγιών - το ακριβές αντίθετο του Γκανέζου.

Σπάνια ξεμυτίζει από το κέντρο, δεν έχει την ίδια συμβολή, ούτε και τις ίδιες ικανότητες στο επιθετικό κομμάτι και περισσότερο αποτελεί το ανασταλτικό ανάχωμα της παραγωγικής δραστηριότητας από την άλλη πλευρά, λειτουργώντας - και αυτό είναι ένα αγωνιστικό ζητούμενο από τον Λουτσέσκου - σε αρκετές περιπτώσεις και ως τρίτος κεντρικός αμυντικός.

Θέση που έτσι κι αλλιώς έχει δοκιμαστεί στην καριέρα του, όπως και λιγότερο και πάντα σε ανάλογο πλαίσιο αγωνιστικής προσέγγισης, έχει χρησιμοποιηθεί και ως αριστερός μπακ, προσφέροντας έτσι μια ακόμη έξτρα επιλογή σε οποιοδήποτε κομμάτι της αμυντικής τετράδας.

Μαγκομέντ Οζντόεβ (30 ετών, μέσος)

Μια ματιά και μόνο στο βιογραφικό του Ρώσου μέσου, αρκεί για να αναδείξει την εμπειρία του, ενώ από την πρώτη στιγμή της συνύπαρξης σε αποδυτήρια και γήπεδο... ξεχειλίζει η προσωπικότητα (να τη πάλι…) και ο ηγετικός χαρακτήρας του.

Ένας από τους λόγους που αποτελούσε κοινό στόχο όλων των υπευθύνων του «δικέφαλου» είναι πως πρόκειται για έναν προπονητή μέσα στο γήπεδο. «Διαβάζει» το παιχνίδι, μπορεί - και ίσως το κάνει με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους νιόφερτους μέσους του ΠΑΟΚ - να κινείται ανάμεσα στις γραμμές, βοηθάει ανασταλτικά με την ίδια ευχέρεια που δημιουργεί (είτε για τον εαυτό του είτε για τους άλλους) ευκαιρίες.

ΠΑΟΚ μεταγραφές: Από το σύνθημα της ποιοτικής αναβάθμισης ως την υλοποίησή της, ένα καλοκαίρι δρόμος
INTIME SPORTS

Χαρακτηριστικό που δεν αγνοείται, αλλά και ενδεικτικό του τι περιμένουν στον ΠΑΟΚ από τον 31χρονο χαφ, η περυσινή του θητεία υπό τις οδηγίες του Αντρέα Πίρλο, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες (επιπλέον χαρακτηριστικό οξύνοιας) τον μετέτρεψε σε έναν λειτουργικότατο box to box μέσο.

Μάρκος Αντόνιο (23 ετών, μέσος)

Ο νεότερος - στα 23 του - των νιόφερτων στην Τούμπα. Χωρίς, ούτε και στην περίπτωση του, να αμφισβητούνται οι παραστάσεις του. Τρεισήμισι χρόνια στη Σαχτάρ, μια σεζόν στη Λάτσιο, η επιμονή της οποίας να μην συζητήσει για πώλησή του, παρά μόνο δανεισμό (με option αγοράς που τείνει στο απαγορευτικό) είναι ενδεικτική της δυναμικής του Βραζιλιάνου.

Το μπόι που του λείπει (1,66) το αναπληρώνει πολυεπίπεδα. Τρεξίματα, καλύπτοντας τα 60 μέτρα των μεσοδιαστημάτων στις δύο περιοχές, «μαμούνι» που θέλει την μπάλα - και μαθαίνει να τη διεκδικεί όταν δεν την έχει - στα πόδια του.

Αυτός θα ζητήσει την πρώτη από την άμυνα, αυτός θα αποτελέσει τις περισσότερες φορές το σκαλοπάτι στην ανάπτυξη και αυτός που με τις κινήσεις του στον χώρο θα δημιουργήσει τέτοιον για τους συμπαίκτες του, επιδιώκοντας υπεραριθμίες, ψάχνει και έχει στο ρεπερτόριο του τις μακρινές μεταβιβάσεις δίνοντας έτσι την απαιτούμενη εναλλαγή στο build up της ομάδας του.

Σουαχίλο Μεϊτέ (29 ετών, μέσος)

Μέσο τέτοιων χαρακτηριστικών και αγωνιστικής λογικής δεν είχε ο ΠΑΟΚ. Και όχι μόνο ο φετινός, αλλά και οι προηγούμενες εκδοχές του «δικέφαλου», ενόσω τουλάχιστον τα ηνία του είχε σε αυτές ο Ράζβαν Λουτσέσκου.

Κλασικό «εξάρι», με συμβατική σωματοδομή. «Θεριό» που πλησιάζει το 1.90, «χτισμένος», τρομάζει... άμα τη εμφανίσει. Προφανής η χρησιμότητα ενός τέτοιου κορμιού στον αέρα και στις στατικές φάσεις, το χαρακτηριστικότερο του είναι η μονοσήμαντη προσέγγισή του.

Εστιάζει στην αναχαίτιση, στα μαρκαρίσματα, στο να είναι όπου και η μπάλα, αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση μιας δεύτερης γραμμής άμυνας. Δεν είναι κακός έχοντας τον έλεγχό της, είναι σαφές όμως βάσει της στελέχωσης του κέντρου του ΠΑΟΚ πως σε οποιοδήποτε σχηματισμό (είτε δηλαδή με δύο μέσους, είτε με τρεις), το κομμάτι της δημιουργίας δεν θα αποτελεί δική του ευθύνη.

Προφανές βάσει βιογραφικού, μα απαραίτητο να υπογραμμιστεί και στην περίπτωσή του 29χρονου Γάλλου, η εμπειρία και οι παραστάσεις του σε κορυφαίο επίπεδο.

Κιρίλ Ντεσπόντοφ (26 ετών, εξτρέμ)

Το κερασάκι στην τούρτα της μεταγραφικής δραστηριότητας του ΠΑΟΚ. Νούμερα. Γκολ και ασίστ. Αυτά αποτελούν τη διαχρονική αναζήτηση του «δικέφαλου» για τους ποδοσφαιριστές που πλαισιώνουν τον φουνταριστό.

Και ο 26χρονος μεσοεπιθετικός τα έχει. Σύμφωνοι, το πρωτάθλημα της χώρας του δεν είναι το ποιοτικότερο, αλλά η ομάδα από την οποία αγοράστηκε, η Λουντογκόρετς, προσφέρει... ISO επάρκειας σε κάθε τι που κυκλοφορεί στα αποδυτήρια της.

Ειδικά όταν μιλάμε για τον αρχηγό της εθνικής Βουλγαρίας, σε παραγωγική ηλικία και με δίψα να πετύχει περισσότερα από την πρώτη φορά που ξενιτεύτηκε στην καριέρα του.

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ
Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ PRINT SCREEN

Μεσοεπιθετικό πολυεργαλείο. Δεξιοπόδαρος, συνήθως καλύπτει το συγκεκριμένο άκρο, παίζει όμως και στα αριστερά της επίθεσης, αλλά και σε ρόλο ελεύθερο πίσω (και συμπληρωματικά) από τον επιθετικό περιοχής, ενίοτε όμως… κυκλοφορώντας και ο ίδιος εκεί.

Δυνατός, δύσκολα τζαρτζάρεται, ταχύς, καλός στον αέρα, καλύτερος στο χορτάρι, με ποικιλία και εύρος κινήσεων και εκτελέσεων, έρχεται για να αποτελέσει τον πασπαρτού στην επίθεση του ΠΑΟΚ.

Αλί Σαμάτα (30 ετών, επιθετικός)

Στο μεγαλύτερο καλοκαιρινό σίριαλ εξελίχτηκε η απόκτηση του Τανζανού φουνταριστού, προσθήκη που αντιμετωπίστηκε και είναι η κομβικότερη του μεταγραφικού σχεδιασμού.

Αν τα νούμερα αποτελούν προαπαιτούμενο για τους μεσοεπιθετικούς που ψάχνει ο ΠΑΟΚ, για τον φουνταριστό είναι… αναγκαιότητα μιας και τα τελευταία χρόνια (μετά τον Πρίγιοβιτς) δεν τα βρίσκει, ποντάροντας πως με τον 31χρονο Αφρικανό αυτή η τάση θα αλλάξει.

Τοτέμ για τους συμπατριώτες του, killer στον αέρα, ικανότατος κεφαλοσφαιριστής (αγωνιστικό trade mark), πολύ δυνατός, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των νεοαποκτηθέντων του «δικέφαλου» δοκιμασμένος σε κορυφαίο (έστω ανώτερο του ελληνικού πρωταθλήματος) επίπεδο, ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο κουτί, χωρίς η δράση του και ο τρόπος παιχνιδιού του να περιορίζεται σε αυτό.

Μπορεί να μην έχει τη συνδυαστική ευχέρεια που είχε για παράδειγμα πέρυσι ο Νέλσον Ολιβέιρα, μπορεί όμως - και το έχει κάνει στο παρελθόν - να βγει εκτός περιοχής απασχολώντας αμυντικούς και δημιουργώντας χώρους με τη δύναμη και την εκρηκτικότητά του.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ