FOOTBALL ANALYSIS

Κωνσταντέλιας: Δεν υπάρχει ταβάνι αν βάλει το γκολ στο παιχνίδι του

Κωνσταντέλιας: Δεν υπάρχει ταβάνι αν βάλει το γκολ στο παιχνίδι του
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Κωνσταντέλιας έκρινε το ντέρμπι με εμφάνιση γεννημένου κυνηγού και ο Θέμης Καίσαρης χρησιμοποιεί τα δεδομένα της Opta για να αναλύσει την εξέλιξη του wonderkid του ΠΑΟΚσε σχέση με την περσινή απόδοσή του.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Η ομάδα του Λουτσέσκου απάντησε με ανατροπή στην ανατροπή της ΑΕΚ και νίκησε 3-2 την πρωτοπόρο με το γκολ του Μπάμπα στο 90'.

Το θρίλερ της Τούμπας στέρησε από την Ένωση το δικαίωμα να πει πως αγκαλιάζει τον τίτλο με δύο αγώνες να απομένουν και ταυτόχρονα έβαλε γερά στο κόλπο και τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Έκανε τη διαφορά σε ματς που έκανε πολύ λίγα

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας ήταν με δύο γκολ ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τον ΠΑΟΚ. Ο μικρός ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 3ο λεπτό κι εκείνος που ισοφάρισε στο 81', δίνοντας το σύνθημα της αντεπίθεσης.

Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ κατάφερε να κάνει την διαφορά σε ένα ματς που δεν έκανε πολλά.

Οι επιδόσεις και οι ενέργειες του Κωνσταντέλια με την μπάλα απέναντι στην ΑΕΚ
Οι επιδόσεις και οι ενέργειες του Κωνσταντέλια με την μπάλα απέναντι στην ΑΕΚ

Ο Κωνσταντέλιας είχε μόλις 28 ενέργειες με την μπάλα, μόλις 6/9 πάσες στην επίθεση, μόλις μία πετυχημένη ντρίμπλα και δεν έφτιαξε ούτε μία ευκαιρία για τους συμπαίκτες του.

Έκανε πολύ λίγα, αλλά και ταυτόχρονα πάρα πολλά. Διότι ο Κωνσταντέλιας απέναντι στην ΑΕΚ ήταν περισσότερο κυνηγός από ποτέ.

Τρεις εκτελέσεις σπουδαίου κυνηγού

Ο μικρός είχε τρεις τελικές και πέτυχε δύο γκολ. Τρεις εκτελέσεις που ήταν όλες άμεσες, της μιας επαφής. Τρεις εκτελέσεις που ήρθαν όλες σχεδόν από το ίδιο σημείο, στην καρδιά της περιοχής, στο ύψος του πέναλτι.

Τρεις εκτελέσεις εμφατικές, χωρίς πολλά-πολλά.

Στο 3ο ο μικρός γλιστράει στο χορτάρι, "επιτίθεται" με το σώμα του προς την μπάλα όπως κάποτε έλεγε ο Γκουαρδιόλα στον Στέρλινγκ και τη στέλνει με το δεξί στα δίχτυα.

Στο 67' ο Κωνσταντέλιας εκτελεί πάλι άμεσα. Η μπάλα δεν έρχεται στο καλό του πόδι, αλλά ο μικρός δεν το σκέφτεται και δεν αφήνει την μπάλα να πέσει κάτω: τη στέλνει με το αριστερό προς τη γωνία, εκεί που επεμβαίνει ωραία ο Αθανασιάδης.

Το αυτό και στο 81': και πάλι άμεση εκτέλεση, και πάλι πριν η μπάλα σκάσει στο έδαφος, με το καλό του πόδι αυτή τη φορά.

Δημιουργία, ντρίμπλα, κουβαλήματα, τώρα και γκολ

Ο Κωνσταντέλιας έβαλε τη σφραγίδα του στο ντέρμπι με έναν τρόπο που είδαμε για πρώτη φορά. Δεν το έκανε ως δημιουργός, δεν το έκανε ως ντριμπλέρ, δεν το έκανε ως playmaker ή ως αυτός που κάνει μέτρα με την μπάλα.

Το έκανε με εμφάνιση εκτελεστή, κυνηγού. Παίκτη που δεν κάνει πολλά, αλλά είναι εκεί στο τελείωμα των φάσεων, με ένστικτο και εκτελέσεις μεγάλου σκόρερ.

Όμως εμείς γνωρίζουμε καλά ότι ο μικρός και δημιουργός είναι και ντρίμπλα έχει και κουβαλήματα μπάλας. Τα έχει όλα αυτά και τώρα προσθέτει και το έξτρα, την εμφάνιση ως στράικερ που κρίνει ντέρμπι με δύο γκολ.

Οπότε είναι εύλογο το ρητορικό ερώτημα που κάνει τη φαντασία να καλπάζει: Ποιο θα είναι το ταβάνι του Κωνσταντέλια αν προσθέσει τα γκολ στο παιχνίδι του;

Όλα ανεβασμένα, εκτός από τη δημιουργία

Τις απαντήσεις θα τις δώσει το μέλλον. Και δεν βιαζόμαστε να τις πάρουμε, διότι πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως όσο κι αν ξεχειλίζει το ταλέντο, οι παίκτες στα 21 ακόμα πλάθονται και είναι λογικό να έχουν σκαμπανεβάσματα.

Μέχρι τότε, μπορούμε να κάνουμε το εξής. Να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα της Opta για να δούμε τι κάνει φέτος ο Κωνσταντέλιας σε σχέση με πέρυσι.

Η επιδόσεις του Κωνσταντέλια στο περσινό και στο φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan Super League
Η επιδόσεις του Κωνσταντέλια στο περσινό και στο φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan Super League

Ο μικρός φέτος έχει παίξει στο πρωτάθληα σχεδόν 400 λεπτά λιγότερα από πέρυσι: αλλά έχει 1.400 λεπτά σε Κύπελλο και Ευρώπη.

Παρά το μικρότερο χρόνο συμμετοχής, ο Κωνσταντέλιας έφτασε με την ΑΕΚ τα εννέα γκολ στο πρωτάθλημα. Στις τελευταίες δύο σεζόν, μόνο ο Ζίβκοβιτς με 14 γκολ έχει περισσότερα τέρματα για τον ΠΑΟΚ στην Stoiximan Super League από τα 11 που έχει ο μικρός.

Παρά το γεγονός πως οι ασίστ είναι όσες και πέρυσι, ο Κωνσταντέλιας φέτος δημιουργεί λιγότερο: οι key passes έχουν πέσει από το 1.6 στο 1.2.

Αυτό όμως είναι το μοναδικό πράγμα που κάνει λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Ο Κωνσταντέλιας συμμετέχει πολύ περισσότερο στο ματς, φέτος κάνει 55.8 ενέργειες με την μπάλα, πολύ μπροστά από τις περσινές 43.3.

Διπλάσιες ντρίμπλες, περισσότερα κουβαλήματα μπάλας, αλλά και περισσότερες ανακτήσεις κατοχής, δηλαδή δουλειά χωρίς την μπάλα.

Επαφη με τα δίχτυα

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο Κωνσταντέλιας έχει καταφέρει και να κάνει περισσότερα στο χορτάρι, αλλά και να αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή: περισσότερες ενέργειες, περισσότερες τελικές, παρότι ξοδεύει μεγαλύτερη ενέργεια με περισσότερα κουβαλήματα, κτλ.

Θα ήταν απολύτως φυσιολογικό ο 21χρονος να μην έχει ακόμα τέτοια επαφή με τα δίχτυα. Θα ήταν απολύτως λογικό να κουβαλάει την μπάλα, να ψάχνει την ντρίμπλα και τη δημιουργία, αλλά να αφήνει το σκοράρισμα σε άλλους.

Ο Φορτούνης ήταν 23-24 όταν έκανε την έκρηξη στο σκοράρισμα στο πρωτάθλημα. Ο Κωνσταντέλιας βέβαια ακόμα δεν έχει αγγίξει των αριθμό τερμάτων που είχε ο Φορτούνης το 2015-16, αλλά και τα εννέα φετινά γκολ του Ντέλια είναι πολλά για παίκτη που έγινε 21 πριν από έναν μήνα κι έχει 1.800 λεπτα στο πρωτάθλημα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ