ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να προβιβαστεί στο Europa League ή να κερδίσει γύρο στο Conference League

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην ΑΕΚ για τα playoffs της Super League Interwetten.
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει θέση στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League, όμως ανάλογα την έκβαση των φετινών Champions League, Europa League, Premier League και La Liga, του χρόνου μπορεί να προβιβαστεί!

Η νέα σεζόν θα αρχίσει με τον Ολυμπιακό στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League και τους ΠΑΟΚ, Άρη και ΑΕΚ στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, αφού η Ελλάδα διαθέτει τα συγκεκριμένα 4 "εισιτήρια" ως 18η στην κατάταξη της UEFA για τη σεζόν 2019-2020. Σωστά; Λάθος!

Ήδη στο SPORT 24 αναλύσαμε αρκετές φορές το πώς ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει γύρο, ένα σενάριο που τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να γίνεται πολύ πιθανό. Η Τσέλσι θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε τα "εισιτήρια" του κατόχου του Champions League και του 3ου ή 4ου της Premier League να διανεμηθούν στα... σωστά χέρια, ώστε η ελληνική ομάδα να ευνοηθεί και να μη χρειαστεί να αρχίσει προετοιμασία από τις αρχές Ιουνίου.

Μόνο που το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με τον ΠΑΟΚ και μάλιστα ο "δικέφαλος του βορρά" μπορεί είτε να κερδίσει κι αυτός γύρο στο Europa Conference League είτε να προβιβαστεί κατά μια... διοργάνωση και του χρόνου να συμμετάσχει στα προκριματικά του Europa League!

ΟΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Η προσπάθεια να ξεμπλέξει το κουβάρι είναι δύσκολη, περίπλοκη και όχι διευθετημένη, αφού η UEFA έχει φροντίσει μέσω της προκήρυξης κάθε διοργάνωσης να αφήνει τα πάντα ανοιχτά μέχρι να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα και οι δικές της διεθνείς διοργανώσεις. Η επικύρωση των ευρωπαϊκών "εισιτηρίων" θα έρθει τον Ιούνιο και μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει κάτι επίσημο από τη Νιόν.

Ομοίως, οι παρακάτω υπολογισμοί απορρέουν από την οδηγία της UEFA να δοθεί προτεραιότητα στους κυπελλούχους κάθε χώρας, όταν θα συμπληρώνονται από κάτω προς τα πάνω οι κενές θέσεις στα προκριματικά του Europa League και του Europa Conference League. Υπολογισμοί οι οποίοι έγιναν από την ιστοσελίδα kassiesa.net/uefa, η οποία εξειδικεύεται εδώ και δύο δεκαετίες σε θέματα ranking, πλασαρισμάτων, ευρωπαϊκών "εισιτήριων" και μετατοπίσεων από γύρο σε γύρο και εσχάτως από διοργάνωση σε διοργάνωση.

Η αδυναμία ακριβών υπολογισμών σχετικά με το πού καταλήγει κάθε "εισιτήριο" έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Ένας εξ αυτών είναι ότι τα εισιτήρια των κυπελλούχων κάθε χώρας πολλές φορές μεταφέρονται στα πρωαθλήματα, επειδή ο κάτοχος του κυπέλλου δεν το χρειάζεται (πχ. επειδή διαθέτει εισιτήριο για το Champions League). Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλά εξαρτώνται από τους νικητές των 3 διοργανώσεων της UEFA, που παίρνουν ειδικό εισιτήριο για τη νέα σεζόν. Ο γενικός κανόνας είναι ότι ο νικητής του Champions League παίζει στους ομίλους της διοργάνωσης τη νέα σεζόν, ο νικητής του Europa League το ίδιο και ο νικητής του Europa Conference League στους ομίλους του Europa League.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει φετινός νικητής του Europa Conference League και γι' αυτό η UEFA έχει ήδη "σφραγίσει" κάποιες αλλαγές στην access list που αφορά τα προκριματικά. Ο κυπελλούχος Ρωσίας παίρνει την κενή θέση του κατόχου του Europa Conference League στους ομίλους του επόμενου Europa League αντί να συμμετάσχει στα playoffs, ο κυπελλούχος Δανίας παίρνει την κενή θέση που αφήνει η Ρωσία στα playoffs αντί να συμμετάσχει στον προκριματικό γύρο και η κυπελλούχος της Κύπρου, Ανόρθωση, παίρνει την κενή θέση που αφήνει η Δανία στον προκριματικό γύρο αντί να αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League.

Αντίστοιχες μετατοπίσεις αναμένεται να γίνουν στα προκριματικά όλων των διοργανώσεων, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο κάτοχος του φετινού Champions League και του φετινού Europa League και ανάλογα με το ποιες θέσεις θα μείνουν κενές στα προκριματικά και στους ομίλους. Τα σενάρια είναι πολλά. Ένα εξ αυτών το εξηγήσαμε για τα προκριματικά του Champions League και πώς μπορεί να ευνοήσει τον Ολυμπιακό. Ας δούμε τώρα αυτά που αφορούν τον ΠΑΟΚ.

ΠΩΣ Ο ΠΑΟΚ ΘΑ ΠΡΟΒΙΒΑΣΤΕΙ ΣΤΟ EUROPA LEAGUE

Ένα από τα σενάρια που περιλαμβάνουν τον ΠΑΟΚ έχει να κάνει με αλλαγή διοργάνωσης. Βασική προϋπόθεση είναι να εφαρμοστεί παντού αυτό που αναφέρει ο κανονισμός του Europa League στην παράγραφο 3.10 για το "εισιτήριο" του κατόχου του Europa Conference League και μιλάει για "προτεραιότητα" που δίνεται "στους κυπελλούχους στο UEFA Europa League και στο κυρίως ταμπλό του UEFA Europa Conference League (ή στους συλλόγους που τον αντικαθιστούν, αν έχει προκριθεί στο Champions League)".

Η διατύπωση της UEFA είναι τέτοια που δεν επηρεάζει τον ΠΑΟΚ η κατάκτηση ή η απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού τερμάτισε στη 2η θέση της Super League Interwetten κι έτσι απολαμβάνει ούτως ή άλλως τα προνόμια του κυπελλούχου. Αν κατακτήσει το κύπελλο ο Ολυμπιακός, βάσει κανονισμού οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να παραχωρήσουν το ευρωπαϊκό "εισιτήριο" του κυπελλούχου στον 2ο του πρωταθλήματος (εν προκειμένω στον ΠΑΟΚ), για να κρατήσουν εκείνο του πρωταθλητή Ελλάδας που δίνει συμμετοχή σε ανώτερη διοργάνωση (προκριματικά του Champions League).

Αυτό σημαίνει ότι αν όντως οι κενές θέσεις που θα προκύψουν στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League καλυφθούν από "εισιτήρια" κυπελλούχων (ή των αντικαταστατών τους), τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να αλλάξει διοργάνωση σε περίπτωση που:

  • η Τσέλσι κατακτήσει το Champions League και τερματίσει 5η στην Premier League

και

  • η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτήσει το Europa League

ή

  • η Βιγιαρεάλ κατακτήσει το Europa League και τερματίσει 5η ή 6η στη La Liga

Η εξήγηση: Οι μετατοπίσεις και η αναδιανομή εισιτηρίων που θα γίνουν σε αυτό το σενάριο επηρεάζουν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της οποίας ο εκπρόσωπος θα κάνει το ίδιο δρομολόγιο με την Ανόρθωση. Ο προκριματικός γύρος του Europa League (δεν υπάρχει πλέον 1ος, 2ος και 3ος προκριματικός γύρος, υπάρχει ένας προκριματικός γύρος και playoffs) χωρίζεται σε μονοπάτι πρωταθλητών, που αφορά 10 πρωταθλήτριες ομάδες που αποκλείονται στον 2ο προκριματικό του Champions League (ενδεχομένως και τον Ολυμπιακό) και κυρίως ταμπλό, που αφορά 3 ομάδες που αποκλείονται από το μονοπάτι μη πρωταθλητών του 2ου προκριματικού του Champions League και 3 κυπελλούχους χωρών από τη 13η μέχρι τη 15η θέση του UEFA ranking.

Η απουσία κατόχου Europa Conference League έχει προκαλέσει ήδη μία αναδιανομή και οι 3 κυπελλούχοι που βρίσκονται σε αυτόν τον γύρο θα προέλθουν από τις χώρες που βρίσκονται από τη 14η μέχρι τη 16η του UEFA ranking. Αν επιβεβαιωθεί το εξεταζόμενο σενάριο, τότε θα υπάρξουν ακόμα δύο κενές θέσεις στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, που πρέπει να καλυφθούν από τον κυπελλούχο της 17ης χώρας (Ελβετία) και τον κυπελλούχο της 18ης χώρας (Ελλάδα) ή τις ομάδες που αντικαθιστούν τους κυπελλούχους σε αυτές τις χώρες (2ος Ελβετίας, 2ος Ελλάδας). Το "εισιτήριο" από την Ελβετία θα καταλήξει στη Σεν Γκάλεν ή τη Λουκέρνη που βρίσκονται στον τελικό κυπέλλου και από την Ελλάδα στον ΠΑΟΚ.

Μπορεί να συμβεί; Η αλήθεια είναι πως έπειτα από τη νίκη της Τσέλσι επί της Λέστερ την Τρίτη, δεν είναι πολύ πιθανό οι "μπλε" να χάσουν την 3η ή έστω την 4η θέση της Premier League, από τις "αλεπούδες" και από τη Λίβερπουλ. Για να συμβεί αυτό, η Λέστερ και η Λίβερπουλ που βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από την Τσέλσι, πρέπει να περιμένουν απώλεια βαθμών των Λονδρέζων στην έδρα της Άστον Βίλα και να τους προσπεράσουν με εντός έδρας νίκες επί των Τότεναμ και Κρίσταλ Πάλας αντιστοίχως (ή με ισοπαλίες, αλλά να ευνοηθούν απ' τη διαφορά τερμάτων σε σχέση με την Τσέλσι). Από εκεί και πέρα, οι Λονδρέζοι στον τελικό του Champions League κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι θα τα δώσουν όλα και κρατούν την τύχη στα χέρια τους.

Επιπλέον, αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατακτήσει το Europa League, ο ΠΑΟΚ θέλει την τελευταία αγωνιστική στην Ισπανία η Βιγιαρεάλ να προσπεράσει είτε τη Ρεάλ Σοσιεδάδ είτε την Μπέτις, που βρίσκονται ένα βαθμό πιο πάνω. Το "κίτρινο υποβρύχιο" αγωνίζεται εκτός έδρας με τη Ρεάλ που διεκδικεί τον τίτλο, η Ρεάλ Σοσιεδάδ εκτός έδρας με την Οσασούνα και η Μπέτις εκτός έδρας με τη Θέλτα. Πρακτικά, η μεγάλη ελπίδα του ΠΑΟΚ επαφίεται στη Γιουνάιτεντ και όχι στο να τερματίσει η Βιγιαρεάλ σε θέση Europa League στη La Liga.

ΠΩΣ Ο ΠΑΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΝΑ ΓΥΡΟ ΣΤΟ CONFERENCE LEAGUE

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να επιβεβαιωθούν δύο συνθήκες για να αλλάξει διοργάνωση. Τι θα συμβεί, όμως, αν επιβεβαιωθεί μία εξ αυτών; Οι Θεσσαλονικείς μπορούν να ευνοηθούν ακόμα κι έτσι, αλλά όχι με αλλαγή διοργάνωσης, αλλά με προαγωγή κατά ένα γύρο στη διοργάνωση που ήδη βρίσκονται, στο Europa Conference League. Αρκεί να επιβεβαιωθεί η... σωστή συνθήκη και να μετατραπεί η άλλη. Για να κερδίσει γύρο ο ΠΑΟΚ πρέπει:

  • η Τσέλσι να κατακτήσει το Champions League, τερματίσει στην 5η θέση της Premier League

και

  • η Βιγιαρεάλ να κατακτήσει το Europa League και τερματίσει 7η στη La Liga

Η εξήγηση: Το μεγάλο εμπόδιο για την Ελλάδα και κατ' επέκταση για τον ΠΑΟΚ είναι η Ελβετία, η οποία βρίσκεται μία θέση πάνω από τη χώρα μας στο UEFA ranking, οπότε... απολαμβάνει εκείνη τα πρώτα οφέλη των αναδιανομών. Αν επιβεβαιωθεί μόνο ένα από τα παραπάνω σενάρια (όποιο κι αν είναι αυτό), τότε αδειάζει μία θέση στον 3ο προκριματικό του Europa League, την οποία θα καταλάβει ο κυπελλούχος Ελβετίας. Γι' αυτό και ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να αλλάξει διοργάνωση.

Μπορεί να επωφεληθεί, όμως, αν δημιουργηθεί κενό στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Για να κερδίσει γύρο ο ΠΑΟΚ, η Βιγιαρεάλ πρέπει να κερδίσει "εισιτήριο" γι' αυτήν τη διοργάνωση, αλλά να μην το αξιοποιήσει γιατί θα έχει στο χέρι της εκείνο των ομίλων του Champions League που προσφέρεται στον κάτοχο του Europa League. Γι' αυτό και ο ΠΑΟΚ δεν επαναπαύεται μόνο στο σενάριο που αφορά στην Τσέλσι. Αν τελικά η Βιγιαρεάλ τερματίσει σε θέση Europa Conference League στην Ισπανία (δηλαδή στην 7η θέση), θέλει το "κίτρινο υποβρύχιο" να κατακτήσει και το Europa League αντί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έτσι θα αρχίσει τις υποχρεώσεις του στις 5 Αυγούστου αντί για τις 22 Ιουλίου.

Μπορεί να συμβεί; Τα δεδομένα στην Αγγλία σε σχέση με την προηγούμενη περίπτωση δεν αλλάζουν και η Τσέλσι δεν είναι εύκολο (αλλά σε καμία περίπτωση απίθανο) να χάσει την τετράδα. Αντιθέτως, το να μείνει η Βιγιαρεάλ εκτός θέσεων που οδηγούν στο Europa League και να τερματίσει στην 7η θέση που οδηγεί στο Europa Conference League (δεν κινδυνεύει από ομάδα που βρίσκεται πίσω της) είναι το επικρατέστερο στην Ισπανία.

Η ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΟΝΤΟ

Η μοίρα τα έφερε με τέτοιο τρόπο ώστε ο τελικός κυπέλλου να μην είναι το τελευταίο "μέτωπο" αντιπαράθεσης του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν. Ο ΠΑΟΚ θέλει την Τσέλσι πρωταθλήτρια Ευρώπης κι εκτός τετράδας στην Αγγλία για να ευνοηθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο Ολυμπιακός δεν επιθυμεί αυτό το σενάριο, για να ευνοηθεί ο ίδιος. Όλα θα κριθούν σε πρώτη φάση την Κυριακή, με το πέρας της Premier League και της La Liga. Σε δεύτερη φάση, την επόμενη εβδομάδα, όταν θα διεξαχθούν οι τελικοί του Europa League (26/5) και του Champions League (29/5).

Photo Credits: Eurokinissi Sports

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ CONFERENCE LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ