FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - Άρης: Ντέρμπι σε τεντωμένο σχοινί

ΠΑΟΚ - Άρης: Ντέρμπι σε τεντωμένο σχοινί
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

ΠΑΟΚ ή Άρης; Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει με τα στοιχεία της Opta το μεγάλο ντέρμπι στην Τούμπα.

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης (28/11, 19:30 NOVASPORTS Prime, LIVE από το SPORT24) βρίσκει τις δύο ομάδες σε λεπτή ισορροπία. Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από ήττα με 2-0 από τον ουραγό Ατρόμητο στο Περιστέρι, ο Άρης ηττήθηκε με το σοκαριστικό 5-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο γήπεδό του.

Ένα νέο άσχημο αποτέλεσμα θα βαρύνει το κλίμα και το ματς της Τούμπας είναι οριακό. Οριακό όμως δεν είναι το αποτέλεσμα της σύγκρισης της εικόνας των δύο ομάδων.

Πάμε να δούμε το πως πάνε οι δύο ομάδες στη μάχη. Δείτε στο infographic τις επιδόσεις των δύο ομάδων στις 10 πρώτες αγωνιστικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta/Stats Perform. Με το κόκκινο πλαίσιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Οι επιδόσεις ΠΑΟΚ και Άρη μετά από 10 αγωνιστικές
Οι επιδόσεις ΠΑΟΚ και Άρη μετά από 10 αγωνιστικές

Κι όμως, ο Άρης είναι σχεδόν παντού μπροστά από τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Μάντζιου έχει περισσότερο την μπάλα και απειλεί οριακά περισσότερο: ο Άρης έχει 1.22 xGoals ανά παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ είναι στο 1.17.

Μεγάλη διαφορά υπάρχει στην αμυντική λειτουργία, εκεί που ο Άρης δέχεται μόλις 0.73 xG Κατά ανά παιχνίδι, ενώ ο ΠΑΟΚ δέχεται 1.11.

Οι φιλοξενούμενοι κάνουν περισσότερες τελικές (14.7 - 12.1), δέχονται λιγότερες (8.0 - 10.4), ενώ κερδίζουν και οριακά τη μάχη στις μεγάλες ευκαιρίες.

Ο Άρης έχει κυκλοφορήσει περισσότερο την μπάλα στην επίθεση, αλλά ο ΠΑΟΚ πατάει περισσότερο στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων.

Η αλήθεια είναι πως στους επιθετικούς δείκτες το προβάδισμα του Άρη είναι σχετικά μικρό. Τη διαφορά την κάνει η ομάδα του Μάντζιου με το γεγονός πως συνδυάζει την επίθεση με αμυντική λειτουργία καλύτερη απ'αυτην του ΠΑΟΚ.

Το -6 και κάποια άτυχα αποτελέσματα δεν έχουν αφήσει κόσμο και Τύπο να καταλάβει στο 100% το πόσο βελτιωμένη είναι η εικόνα του Άρη σε σχέση με πέρυσι. Ο Μάντζιος έχει παρουσιάσει μια ομάδα που προσπαθεί να συνδυάσει την περσινή αμυντική λειτουργία με καλύτερη επίθεση. Τα έχει καταφέρει, αλλά δεν τον έχουν βοηθήσει τα αποτελέσματα και, φυσικά, το -6 που τον κρατάει πολύ κάτω στη βαθμολογία.

Για τον ΠΑΟΚ οι πρώτες αγωνιστικές δείχνουν σοβαρό θέμα στην αμυντική λειτουργία, με την ομάδα του Λουτσέσκου να έχει την 4η χειρότερη επίδοση στα xGoals Κατά: Μόνο Παναιτωλικός, Βόλος και Ατρόμητος έχουν απειληθεί περισσότερο από τον ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής.

Η έδρα επηρεάζει την έκβαση τέτοιων αγώνων, αλλά ο Άρης έχει τα δικά του όπλα σε αυτή τη μάχη.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ