FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Τάισον vs Γκατσίνοβιτς, ο κορυφαίος πασέρ εναντίον του απρόβλεπτου Σέρβου

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Τάισον vs Γκατσίνοβιτς, ο κορυφαίος πασέρ εναντίον του απρόβλεπτου Σέρβου
Η στατιστική σύγκριση ανάμεσα σε Τάισον και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί την ΑΕΚ στην άδεια Τούμπα (11/2, 20:00, Novasports Prime, LIVE SPORT24) στο πλαίσιο του ντέρμπι κορυφής της 22ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Οι προπονητές των δύο Δικεφάλων, Ραζβάν Λουτσέσκου και Ματίας Αλμέιδα, έχουν στα χέρια όλα τα δυνατά χαρτιά τους, με τους Τάισον και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς να αναμένεται να καλύψουν το αριστερό άκρο της επίθεσης και το SPORT24 με τα στοιχεία της Opta συγκρίνει τις επιδόσεις τους.

Ντέρμπι Δικεφάλων περιλαμβάνει το "μενού" της 22ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ (11/02, 20:00, Novasports Prime, LIVE SPORT24) στο τελευταίο ματς που θα δώσει μπροστά στις άδειες εξέδρες της Τούμπας, καθώς από τις 13 Φεβρουαρίου επιστρέφει ο κόσμος στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μια μάχη που αμφότερες οι ομάδες θέλουν να κερδίσουν για διαφορετικούς λόγους. Από τη μια ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης ψάχνει το τρίποντο που θα βάλει τέλος στις τέσσερις συναπτές ήττες από την ΑΕΚ και θα τον απομακρύνει πέντε βαθμούς από την περσινή πρωταθλήτρια.

Τελευταία φορά που πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ ήταν το 2-0 της Τούμπας στις 19 Φεβρουαρίου του 2023, στη δεύτερη κόντρα Ραζβάν Λουτσέσκου - Ματίας Αλμέιδα. Έκτοτε το συνολικό σκορ γέρνει υπέρ του Αργεντινού με πέντε νίκες έναντι μόλις μία του Ρουμάνου.

Από την άλλη, η Ένωση θέλει να επικρατήσει του ΠΑΟΚ για να τον προσπεράσει με έναν βαθμό και να του βάλει πίεση, εν όψει και της δύσκολης συνέχειας με τα σερί απαιτητικά ματς που τον περιμένουν σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Παράλληλα θα κάνει στον Δικέφαλο του Βορρά ένα καίριο πλήγμα στην ψυχολογία του, ενώ η ίδια θα αποκτήσει και πάλι τον τίτλο του απόλυτου φαβορί στον μοναδικό στόχο που της έχει απομείνει στη σεζόν, μετά τους αποκλεισμούς από την Ευρώπη και το Κύπελλο Ελλάδας Betsson.

Οι προπονητές των Δικεφάλων, Λουτσέσκου και Αλμέιδα, έχουν την ευτυχία να έχουν ευχάριστους πονοκεφάλους σχετικά με το ποιους παίκτες θα χρησιμοποιήσουν, αφού δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα απουσιών στη μεσοεπιθετική γραμμή.

Κανείς ποδοσφαιριστής στις δύο ομάδες δεν έχει την ταμπέλα του αναντικατάστατου, αλλά το αριστερό άκρο της επίθεσης είναι συνήθως καπαρωμένο από τους Τάισον και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, όταν αυτοί είναι υγιείς.

Ο πασέρ Τάισον και ο παίκτης κλειδί Γκατσίνοβιτς

Πάμε λοιπόν να συγκρίνουμε τη βοήθεια της Opta/Stats Perform τις επιδόσεις των δύο παικτών στις πρώτες 21 αγωνιστικές της Stoiximan Super League. Με γαλάζια νούμερα είναι οι στατιστικές κατηγορίες στις οποίες υπερτερούν έναντι του αντιπάλου τους.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Τάισον vs Γκατσίνοβιτς, ο κορυφαίος πασέρ εναντίον του απρόβλεπτου Σέρβου
Το Head to Head Τάισον και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς πριν το ντέρμπι Δικεφάλων SPORT24

Ο ΠΑΟΚ διανύει την πιο παραγωγική του σεζόν ( 57 γκολ σε 21 ματς) από όταν εισήλθαν τα playoffs στη ζωή μας με τη σημερινή τους μορφή (2019/20), ενώ με πέντε αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε της κανονικής περιόδου έχει αφήσει προ πολλού πίσω του τα 43 τέρματα της περσινής περιόδου.

Σε αυτό κομβικό ρόλο έχει παίξει η συνεισφορά του Τάισον σε δημιουργία και σκοράρισμα, αφού ευθύνεται για τα δέκα εξ αυτών, όντας πρώτος σε ασίστ στη Stoiximan Super League με εννιά.

Οι οκτώ από αυτές έχουν έρθει σε κανονική ροή αγώνα, ενώ οι πέντε είναι σε συνθήκες τρανζίσιον για τον ΠΑΟΚ, δείγμα του πόσο απειλητικός είναι στις κόντρα επιθέσεις.

Αντιθέτως ο Γκατσίνοβιτς "πετάει" χαμηλά φέτος με μόλις δύο γκολ και μία ασίστ σε 16 συμμετοχές, μένοντας μακριά από τα επτά τέρματα και τις τέσσερις τελικές πάσες της περσινής περιόδου.

Απειλεί ο Σέρβος, συμμετέχει με την μπάλα ο Βραζιλιάνος

Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, όπως βλέπουμε και στο infographic, απειλεί περισσότερο. Έχει 2,9 τελικές και 4,5 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή ανά ματς, την ώρα που ο 36χρονος Βραζιλιάνος έχει να αντιπαραβάλει 1,7 τελικές και 3,1 στο αντίπαλο "κουτί" αντίστοιχα.

Η δημιουργική υπεροχή του Τάισον εντοπίζεται και στις πάσες κλειδιά (key passes) προς τους συμπαίκτες του, καθώς τους βγάζει σε θέση βολής 2,4 φορές ανά 90', με τον Γκατσίνοβιτς να βρίσκεται κοντά αλλά πίσω του με 2,1.

Ίδια περίπου είναι και η επίδοσή τους στις ντρίμπλες. Εκμεταλλευόμενοι τα ποιοτικά και τεχνικά τους χαρακτηριστικά έχουν 1,6 επιτυχημένες ντρίμπλες (Γκατσίνοβις) και 1,4 (Τάισον), με τον πρώτο να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ασφυκτική πίεση που ασκεί η ΑΕΚ στο χορτάρι.

Έχει 6,2 ανακτήσεις κατοχής ανά αγώνα, ενώ ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ έχει 5,6. Εκεί που υπερτερεί, όμως, κατά πολύ ο Τάισον είναι στη συμμετοχή στο παιχνίδι των ομάδων τους όταν αυτές έχουν την κατοχή.

0 36χρονος αριστερός εξτρέμ έχει 69,9 ενέργειες με την μπάλα και 16,9 κουβαλήματα αυτής ανά 90', όντας κίνδυνος θάνατος εάν του αφήσεις χώρο στην κόντρα επίθεση, καθώς τρέχει γρήγορα με την μπάλα στα πόδια και έχει την οξυδέρκεια να βρει την καλύτερη επιλογή.

Αντιθέτως ο Γκατσίνοβιτς είναι ένας τύπος παίκτη που αρέσκεται να παίζει στους χώρους, να αναστατώνει τις αντίπαλες άμυνες, ακόμα και εάν δεν έχει την μπάλα στην κατοχή του. Αυτό αποδεικνύεται από τις 61,9 ενέργειες που έχει με αυτή (σ.σ μπάλα) ανά ματς, ενώ την κουβαλάει σε 12,9 περιπτώσεις.

Οι μικροτραυματισμοί που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της σεζόν τον έχουν κάνει να υπολείπεται και σε χρόνο συμμετοχής έναντι του αντιπάλου του, αφού έχει αγωνιστεί 966 λεπτά έναντι 1316 του πρώην παίκτη της Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Εν ολίγοις οι Τάισον και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς είναι δύο διαφορετικού τύπου ποδοσφαιριστές. Ο πρώτος έχει πιο δημιουργικά χαρακτηριστικά και ο δεύτερος βασίζεται στην αστείρευτή του ενέργεια στο πρέσινγκ και στην ευχέρειά του να απειλεί άμεσα περισσότερο τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Αναμένεται αμφότεροι να ξεκινήσουν βασικοί στο ντέρμπι των Δικεφάλων την Κυριακή (11/2) και μένει να αποδείξουν εντός των τεσσάρων γραμμών γιατί οι Ραζβάν Λουτσέσκου και Ματίας Αλμέιδα τους θεωρούν πολύτιμα γρανάζια στις καλοκουρδισμένες μηχανές τους.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ