FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Ντεσπόντοφ vs Ελίασον, οι X-factor της δεξιάς πτέρυγας

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Ντεσπόντοφ vs Ελίασον, οι X-factor της δεξιάς πτέρυγας
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ντέρμπι κορυφής έχουμε στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (11/02, 20:00, Novasports Prime, LIVE SPORT24) για την 22η αγωνιστική της Stoiximan Super League με τους δύο δικεφάλους να θέλουν τη νίκη στη μάχη για το πρωτάθλημα. Ντεσπόντοφ και Ελίασον αναμένεται να πάρουν φανέλα βασικού και να καθορίσουν την έκβαση του αγώνα από το δεξί άκρο της επίθεσης.

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί την ΑΕΚ στην Τούμπα (11/02, 20:00, Novasports Prime, LIVE SPORT24) για την 22η αγωνιστική της Stoiximan Super League με το κυριακάτικο ντέρμπι δικεφάλων να είναι και ντέρμπι κορυφής.

Οι ασπρόμαυροι προπορεύονται στον βαθμολογικό πίνακα με 50 βαθμούς και θέλουν να ξορκίσουν την κατάρα που έχουν κόντρα στην ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, καθώς σε έξι ματς απέναντι στον Αργεντινό τεχνικό έχουν μια νίκη και πέντε ήττες. Αν τα καταφέρουν θα ξεφύγουν πέντε βαθμούς από την Ένωση, λίγες στροφές πριν από τα playoffs.

Η ΑΕΚ είναι στη δεύτερη θέση με 48 και μπροστά της έχει την ευκαιρία να ανέβει εκείνη στην κορυφή, παίρνοντας διπλό επί του ΠΑΟΚ. Πίσω τους ακολουθεί ο Παναθηναϊκός που έχει 47 και περιμένει την έκβαση του ντέρμπι για να δει τι κέρδος θα αποκομίσει αν επικρατήσεις εκτός έδρας του Πανσερραϊκού, ενώ πιο πίσω βρίσκεται ο Ολυμπιακός που έχει 41 βαθμούς.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Ματίας Αλμέιδα δεν ξεχωρίζουν ποτέ τις μονάδες του ρόστερ τους, αλλά πολλές φορές μιλούν για το χτίσιμο του γκρουπ και του δουλειά που κάνουν ως προς αυτό. Όμως δεδομένα υπάρχουν παίκτες που μπορούν να ξεχωρίσουν και δύο εξ αυτών είναι ο Κίριλ Ντεσπόντοφ και ο Νίκλας Ελίασον που παίζουν στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Ο Βούλγαρος μεσοεπιθετικός θα κονταροχτυπηθεί με τον Άντριγια Ζίβκοβιτς για το ποιος θα παίξει στα δεξιά, ενώ ο Σουηδός αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού, καθώς ο Άμραμπατ αποκόμισε πρόβλημα τραυματισμού στο παιχνίδι με τον Αστέρα και η παρουσία του στο ντέρμπι των δικεφάλων είναι αμφίβολη.

Αυτά έχουν κάνει οι Ντεσπόντοφ και Ελίασον

Πάμε να δούμε λοιπόν τη σύγκριση των δύο ποδοσφαιριστών που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες για να παίξουν βασικοί. Στο infographic της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε τη σύγκριση των δύο παικτών και με γαλάζια γράμματα είναι οι επιδόσεις τους που υπερτερούν ανά κατηγορία.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Ντεσπόντοφ vs Ελίασον, οι X-factor της δεξιάς πτέρυγας
Το Head to Head Ντεσπόντοφ και Ελίασον

Σε γενικές γραμμές ο Κίριλ Ντεσπόντοφ υπερτερεί του Νίκλας Ελίασον, άλλωστε μιλάμε για τον ποδοσφαιριστή που έχει αθροιστικά περισσότερα γκολ και ασίστ από κάθ άλλον στο πρωτάθλημα.

Ο Βούλγαρος έχει σημειώσει οκτώ γκολ (η Super League έχει πιστώσει ως δικό του ένα ακόμα γκολ από εκτέλεση κόρνερ με τον Πανσερραϊκό που κατέληξε στα δίχτυα μετά από κεφαλιά του Ντανκερλούι), ενώ ο Σουηδός έχει πετύχει τρία γκολ. Ο Ντεσπόντοφ έχει ελαφρώς κυριαρχήσει και στις ασίστ, έχοντας μοιράσει συνολικά έξι, μια παραπάνω από τον Νίκλας Ελίασον.

Καλύτερος εκτελεστής ο Ντεσπόντοφ, περισσότερο δημιουργός ο Ελίασον

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ απειλεί ελαφρώς περισσότερο από τον Νίκλας Ελίασον, καθώς έχει 1.9 τελικές ανά αγώνα με τον Σουηδό να έχει 1.7.

Όμως η "αξία" των τελικών προσπαθειών του είναι αισθητά καλύτερη, καθώς ο Βούλγαρος έχει 0.3 xGoals ανά αγώνα, με τον Ελίασον να έχει 0.16. Αυτό συμβαίνει γιατί και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ δεν δημιουργεί πολλές τελικές, όμως έχει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στο πρωτάθλημα μπροστά από κάθε άλλη ομάδα. Βέβαια ο Ντεσπόντοφ συγκλίνει περισσότερες φορές προς τον άξονα σε σχέση με τον Ελίασον και γι' αυτό το λόγο έρχεται πιο συχνά σε θέση βολής.

Ο Ελίασον ωστόσο συνεισφέρει περισσότερο από τον 27χρονο μεσοεπιθετικό του ΠΑΟΚ στο κομμάτι της δημιουργίας. Ανά αγώνα ο Σουηδός έχει 2.6 key passes με τον Βούλγαρο να έχει 1.9. Ίσως αυτό οφείλεται ακριβώς γιατί ο Σουηδός μένει στη δεξιά πτέρυγα και δημιουργεί ευκαιρίες από εκεί με γεμίσματα προς την περιοχή.

Ο Ελίασον τις περισσότερες ενέργειες, όχι όμως στην αντίπαλη περιοχή

Ο Νίκλας Ελίασον έχει ελαφρώς περισσότερες ενέργειες με την μπάλα στα πόδια του ανά παιχνίδι σε σχέση με τον Ντεσπόντοφ, καθώς ανά 90λεπτο έχει 47.9 ενέργειες έναντι 43.8 του Βούλγαρου. Μικρή υπέροχη έχει και στα κουβαλήματα της μπάλας έχοντας 11.7 ανά παιχνίδι με τον Ντεσπόντοφ να έχει 9.1.

Ωστόσο ο εξτρέμ του ΠΑΟΚ πατάει ελαφρώς περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή με 5.3 ενέργειες ανά 90λεπτο, με τον Ελίασον να έχει ακριβώς 5 ενέργειες. Μεγαλύτερη συνεισφορά έχει ο Ντεσπόντοφ και στο ανασταλτικό κομμάτι με 2.9 ανακτήσεις κατοχής, έναντι 1.9 του Σουηδού.

Γενικώς πρόκειται για δύο ποδοσφαιρικές που μπορούν να βοηθήσουν, όμως ο Ντεσπόντοφ είναι καλύτερος σκόρερ και ο Ελίασον καλύτερος δημιουργός. Ο Βούλγαρος τον έχει προσπεράσει στις ασίστ, καθώς κατάφερε σε δύο παιχνίδι να μοιράσει πέντε (τρεις με Κηφισιά, δύο με ΟΦΗ). Ο Ελίασον έχει συνεισφέρει σε αυτό το κομμάτι σε περισσότερα παιχνίδια, έχοντας μια πιο σταθερή παρουσία σε αυτό.

Σίγουρα πρόκειται για δύο παίκτες που με την απόδοσή τους, με ένα καλό τελείωμα, μια καλή πάσα ή μια ενέργεια μπορούν να καθορίσουν το ντέρμπι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ντέρμπι θα μας προσφέρει αρκετή συζήτησε στο αγωνιστικό σκέλος. Άλλωστε πρόκειται για την πιο κρίσιμη και ενδιαφέρουσα μονομαχία του πρωταθλήματος μέχρι την επόμενη.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ