ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΠΑΟ... 100 ετών

ΠΑΟ... 100 ετών
Φύσσας-Καραγκούνης

Εναν αιώνα συμπλήρωσε ο Παναθηναϊκός και σαν τον γέρο... το SPORT 24 σας προσφέρει συγκινητικές αναμνήσεις

Για τα γενέθλια του Παναθηναϊκού με την είσοδο του 2008 για τα 100 χρόνια σαν μια... πρώτη απόδοση το SPORT 24 σας αναφέρει μερικά αξιοσέβαστα στοιχεία της ιστορικότερης ομάδας στην Ελλάδα, από τα χρόνια της ίδρυσής της.
Παναθηναϊκός. Πριν από 100 έτη, ήταν άνοιξη όταν γεννήθηκε από τον Γεώργιο Καλαφάτη ένας σύλλογος που εκπροσωπεί μέχρι σήμερα την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Ο ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών) που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε ΠΠΟΑ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Ομιλός) και τελικά Παναθηναϊκός... η αλλιώς ΠΑΟ (Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος).

Απόστολος Νικολαϊδης. Ο "πατριάρχης του Παναθηναϊκού" όπως αποκαλέστηκε από όλους όσους τον γνώρισαν ή μελέτησαν την προσφορά του στο "τριφύλλι" (γι' αυτό ονομάστηκε έτσι το γήπεδο). Ο Νικολαϊδης αξίζει να σημειώσουμε ότι αφιερώνοντας όλη του την ζωή στον αγαπημένο του σύλλογο, αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής, αθλητής μπάσκετ, στίβου ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών διοικητικός μέλος.

Ουέμπλει... Η έδρα μιας ιστορικής βραδιάς για τον Παναθηναϊκό με την μοναδική μέχρι σήμερα συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε τελικό ευρωπαϊκής συλλογικής διοργάνωσης. Το "τριφύλλι" με τεχνικό τον Φέρενς Πούσκας φτάνει με μια ξέφρενη πορεία στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 (02 Ιουνίου) και γνωρίζει την ήττα με 2-0 από τον Αγιαξ.

1909-11 την περίοδο που ο ΠΠΟ ή ο σημερινός Παναθηναϊκός κατακτά τον πρώτο του τίτλο πετυχαίνοντας μάλιστα δύο μεγάλες σε έκταση νίκες. Μια επί του Γουδίου με 12-0 και μια επί του Πειραϊκου με 11-0.

9-0 ήταν από τις πρώτες και ιστορικές νίκες του ΠΟΑ (τότε) ή ΠΑΟ σήμερα τον Πειραϊκό Συνδεσμο σε μια αναμέτρηση που διεξήχθει στα Τρίκαλα.

0-0 ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου επίσημου ευρωπαϊκού εντός έδρας αγώνα του Παναθηναϊκού επί της πρωταθλήτριας Τσεχίας, Χράντετς (όπου και αποκλείστηκε μετά την ήττα με 1-0 εκτός έδρας).

8 Μαρτίου 1922 το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων παραχωρεί το γήπεδο στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στον ΠΠΟΑ. Μέχρι πριν οι "πράσινοι" αγωνίζονταν στην Πατησίων (οικόπεδο Καραπάνου) και μετακόμισαν αφού δεν ήταν αρκετός ο χώρος στο φημισμένο μέχρι σήμερα "Απόστολος Νικολαϊδης" όπως μετανομάστηκε.












TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ