FOOTBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός vs ΑΕΚ, η απόλυτη ανάλυση του ντέρμπι τίτλου της δεκαετίας στο ελληνικό πρωτάθλημα

Παναθηναϊκός vs ΑΕΚ, η απόλυτη ανάλυση του ντέρμπι τίτλου της δεκαετίας στο ελληνικό πρωτάθλημα
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρονται στο απόλυτο ντέρμπι τίτλου και ο Ηλίας Καλλονάς παρουσιάζει τα πεπραγμένα των δύο ομάδων. Πού υπερτερούν οι πράσινοι, πού ξεχωρίζει η Ένωση και σε ποιες λεπτομέρειες θα κριθεί το σπουδαίο παιχνίδι.

Το βράδυ της Κυριακής (30/04, 20:00, COSMOTE SPORT 1HD και Live SPORT24) ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ στην κατάμεστη Λεωφόρο για την 7η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League. Το φίλαθλο κοινό μετράει αντίστροφα για το σπουδαιότερο ντέρμπι της δεκαετίας στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο δεν αποκλείεται να κρίνει πάρα πολλά στη μάχη του τίτλου.

Οι -κατά τεκμήριο- καλύτερες ομάδες κοντράρονται στο "Απ. Νικολαΐδης" με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τις φέρει πιο κοντά στο πολυπόθητο πρωτάθλημα. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να βολεύεται θεωρητικά και με την ισοπαλία, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα υπερτερεί σε μία πιθανή ισοβαθμία από την αντίπαλό του, αλλά σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν υπάρχουν ημίμετρα.

Κι η αλήθεια είναι πως, καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι παίκτες τόσο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όσο και του Ματίας Αλμέιδα, έδειξαν πως είναι ικανοί για όλα. Η δίψα για τον τίτλο υπερκέρασε πάρα πολλά εμπόδια και σκληραγώγησε τις δύο ομάδες, οι οποίες είναι πλέον έτοιμες να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους στον αγωνιστικό χώρο.

Λάτρης του build up ο Παναθηναϊκός, ασφυκτική πίεση από ΑΕΚ

Δύο προπονητές με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, αλλά με έναν ξεκάθαρο στόχο. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με τη συμβολή της Opta/Stats Perform, παρουσιάζουμε στα στοιχεία που κάνουν τις δύο ομάδες να ξεχωρίζουν, αποτελούν την ταυτότητά τους μέσα στο γήπεδο, αλλά την ίδια στιγμή τις κάνουν να επιβάλλονται στον αντίπαλό τους.

Το βέβαιο είναι πως τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ είναι δύο ομάδες που θέλουν να έχουν την μπάλα στα πόδια τους, έχοντας κατά μέσο όρο 60% και 63% κατοχή μπάλας αντίστοιχα. Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς χτίζουν από χαμηλά τις επιθέσεις τους, μετρώντας 12.5 κατοχές με 10+ πάσες ανά 90' έναντι 10.3 των κιτρινόμαυρων, ενώ παράλληλα έχουν κατά μέσο όρο 2.8 επιθέσεις με build up ανά παιχνίδι έναντι 2.0 της Ένωσης.

Η απόλυτη σύγκριση των Παναθηναϊκού και ΑΕΚ
Η απόλυτη σύγκριση των Παναθηναϊκού και ΑΕΚ SPORT24/OPTA STATS PERFORM

Στον αντίποδα, ο Αλμέιδα ζητά από την ομάδα του να πιέζει πολύ ψηλά στο γήπεδο, θέλοντας ταχύτατη ανάκτηση της κατοχής και άμεσες επιθέσεις (2.2 ανά 90' έναντι 1.2 του Παναθηναϊκού). Το ασφυκτικό πρέσινγκ των ποδοσφαιριστών της Ένωσης έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν και στους αντιπάλους τους να έχουν πολλές κατοχές με 10+ πάσες (μόλις 2.2. ανά 90').

Η συγκεκριμένη παράμετρος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα, αφού μένει να δούμε ποια εκ των δύο ομάδων θα μπορέσει να επιβάλλει τον τρόπο παιχνιδιού της. Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής, η ΑΕΚ ήταν εκείνη που επέβαλε τον ρυθμό της και το στυλ παιχνιδιού της στα περισσότερα ντέρμπι. Ωστόσο, η ομάδα που τη δυσκόλεψε περισσότερο και δεν της επέτρεψε να παρουσιάσει σε απόλυτο βαθμό το αγωνιστικό πλάνο της ήταν δίχως αμφιβολία ο Παναθηναϊκός.

Συμπαγείς αμυντικά οι πράσινοι, πιο απειλητικοί οι κιτρινόμαυροι

Ο Γιοβάνοβιτς έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία συμπαγή αμυντική λειτουργία, η οποία δεν επηρεάζεται από απουσίες ή αλλαγές κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός να έχει δεχθεί μόλις 12 μεγάλες ευκαιρίες στο φετινό πρωτάθλημα, ενώ κατά μέσο όρο τα xGoals κατά είναι 0.48. Την ίδια στιγμή, η ΑΕΚ ναι μεν έχει καλύτερη εικόνα στα xGoals κατά (0.43), αλλά έχει δεχθεί 8 περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες σε σχέση με το Τριφύλλι, δηλαδή 20.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα για τον Γιοβάνοβιτς θα είναι να καταφέρει να περιορίσει την ομάδα που έχει δημιουργήσει 66(!) μεγάλες ευκαιρίες, ούσα με διαφορά η καλύτερη στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Ουσιαστικά, η ομάδα που έχει φτιάξει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες (66) κοντράρεται με αυτή που έχει δεχθεί τις λιγότερες (12). Παράλληλα, η Ένωση είναι και η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος, έχοντας 1.28 xGoals κατά μέσο όρο έναντι 1.09 του Παναθηναϊκού, ενώ είναι κι εκείνη που κάνει τις περισσότερες ενέργειες μέσα στην αντίπαλη περιοχή (29.9 ανά 90'), με μπροστάρη τον Λιβάι Γκαρσία που ξεχωρίζει σε αυτό τον τομέα.

Μπορεί, λοιπόν, να ακούγεται κοινότυπο, αλλά σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν χωρούν προβλέψεις. Ειδικά όταν μιλάμε για τις δύο κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, με συγκεκριμένα προτερήματα και μειονεκτήματα. Η πλάστιγγα, προς το παρόν, στα τρία παιχνίδια των δύο ομάδων σε πρωτάθλημα και playoffs, είναι προς την πλευρά του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, τα δεδομένα το βράδυ της Κυριακής μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά.

Ένα είναι το σίγουρο. Θα ζήσουμε ένα από τα σπουδαιότερα ντέρμπι τίτλου όλων των εποχών.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ