ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το πλάνο του Γιοβάνοβιτς για τη Μακάμπι Χάιφα

Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος
Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος EUROKINISSI SPORTS

Η "περίεργη" κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πολύ ποιοτική, έμπειρη κι επικίνδυνη Μακάμπι Χάιφα το τελευταίο δίμηνο, τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της και το σημείο που θέλει να τη "χτυπήσει" το ματς ο προπονητής του Παναθηναϊκού.

Είναι πολύ "περίεργο" ματς για τον Παναθηναϊκό το αυριανό (14/12, 19:45, COSMOTE SPORT 3 HD και LIVE SPORT24) με τη Μακάμπι Χάιφα στη Λεωφόρο, στην τελευταία "στροφή" των ομίλων του Europa League.

"Περίεργο", όσο και πολύ σημαντικό για ένα σωρό λόγους που έχουν αναλυθεί τις τελευταίες μέρες γύρω απ’ την αξία του συγκεκριμένου αγώνα και της πρώτης πρόκρισης του "τριφυλλιού" σε νοκ-άουτ γύρους έπειτα από 14 χρόνια.

"Περίεργο" γιατί η Μακάμπι Χάιφα έχει περάσει από πολλές διαφορετικές φάσεις την εφετινή σεζόν, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης των τελευταίων δύο μηνών και κάτι με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς και δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος τι ομάδα θα εμφανιστεί απέναντί σου.

Η Μακάμπι της 5ης Οκτωβρίου την οποία αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός στο "Sammy Ofer Stadium", λίγες ώρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τη Χαμάς, ήταν μία πολύ οργανωμένη ομάδα, μία φυσική συνέχεια του γκρουπ που έχτισε την προηγούμενη τριετία ο Μπαράκ Μπακχάρ και την οδήγησε σε τρία πρωταθλήματα προτού φύγει για τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο πόλεμος αποσυντόνισε για περισσότερο από έναν μήνα την ισραηλινή ομάδα, μέχρι την επιστροφή της στο Europa League και το ματς με τη Βιγιαρεάλ στη Λάρνακα, όπου έφτασε τους Ισπανούς στα... όριά τους μέχρι να ηττηθεί εντέλει στο τέλος με 2-1. Από εκεί και πέρα η πορεία της θυμίζει τρενάκι του λούνα παρκ.

Πήρε δύο σερί νίκες στο πρωτάθλημα Ισραήλ που επανεκκίνησε, αλλά έχασε με κάτω τα χέρια απ’ τη Ρεν με 3-0 στη Βουδαπέστη. Έφερε σβηστή ισοπαλία 0-0 με τη Βιγιαρεάλ στο "Ceramica" στο εξ αναβολής παιχνίδι τους την περασμένη Τετάρτη (6/12), αλλά κόλλησε στο 1-1 την Κυριακή (10/12) με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, σε ένα αποτέλεσμα που έφερε τριγμούς στα αποδυτήρια κι έντονη κριτική απ’ την πλευρά του Μασάι Ντεγκό προς τους παίκτες του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν παύει να είναι μία πολύ καλή ομάδα, με παίκτες που παίζουν μαζί εδώ και χρόνια κι έχουν πολύ μεγαλύτερη "τριβή" στα ευρωπαϊκά Κύπελλα απ’ τον Παναθηναϊκό τα τελευταία 5-6 χρόνια, έχοντας παίξει πέρσι σε ομίλους του Champions League.

Κι έχει πολύ υψηλά κίνητρα για να συνεχίσει και φέτος όσο πιο μακριά μπορεί, παρά τα δεδομένα προβλήματα που έχει λόγω του πολέμου. Κάτι που την κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη...

Έχουν δει όλα τα ματς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του έχουν αναλύσει όλα τα παιχνίδια που έχει δώσει η Μακάμπι Χάιφα τον τελευταίο ένα μήνα και κάτι.

Και πολύ περισσότερο τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά της (με Ρεν και Βιγιαρεάλ), αλλά και στην ισραηλινή Λίγκα, διότι αυτό είναι το πιο πρόσφατο και σαφές δείγμα για την κατάστασή της.

Είναι μία ομάδα που στο "Ceramica" έπαιξε με πολύ πιο μαζεμένες τις γραμμές της, ήταν πάρα πολύ οργανωμένη τακτικά κι έψαξε σε 3-4 περιπτώσεις την κόντρα και το γκολ με πολύ καλές προϋποθέσεις, ασχέτως εάν εντέλει δεν το βρήκε.

Μία παρόμοια τακτική προσέγγιση περιμένει ο Σέρβος τεχνικός απ’ την πλευρά των Ισραηλινών και στον αυριανό (14/12) αγώνα της Λεωφόρου.

Και πάνω σ’ αυτή τη λογική προετοιμάζει και τη δική του ομάδα, θέλοντας να "χτυπήσει" τους Ισραηλινούς στο πιο "τρωτό" σημείο του παιχνιδιού τους, τα άκρα της άμυνάς τους.

Η πίεση και τα δίδυμα

Η Μακάμπι δείχνει πως είναι πολύ πιο ευάλωτη στις πτέρυγες, όχι γιατί στερείται ποιότητας, αλλά διότι οι εξτρέμ της δεν είναι και οι πιο... φανατικοί στο θέμα των καλύψεων προς τους μπακ τους.

Τόσο ο Χαλαϊλί, όσο κι ο Χατζά όταν παίρνουν μέτρα στο γήπεδο, έχουν τις περισσότερες φορές πολύ αργές επιστροφές όποτε χάνεται η μπάλα και οι αμυντικές καλύψεις τους μπροστά απ’ τους Σούντγκρεν και Κορνούντ είναι κάκιστες.

Κι εκεί ακριβώς θέλει να βάλει μεγαλύτερη πίεση κι ο Γιοβάνοβιτς με τους Σεμπαστιάν Παλάσιος και Αϊτόρ συν τους Γιώργο Βαγιαννίδη και Φίλιπ Μλαντένοβιτς και τα ανεβάσματά τους απ’ τις πλευρές, αναζητώντας τη μέγιστη ισορροπία των γραμμών και τις ποιοτικές συνεργασίες απ’ τα άκρα που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ρήγματα.

Από εκεί και πέρα, είναι βασικό ζητούμενο για τον τεχνικό του "τριφυλλιού" να μπορέσει να πιέσει ο Παναθηναϊκός ψηλά τους Ισραηλινούς απ’ το πρώτο λεπτό, να πάρει τον έλεγχο και την κατοχή και πάνω απ’ όλα να έχει υπομονή, σταθερότητα και καθαρή σκέψη σε ένα αγώνα που τα δεδομένα του μπορεί να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Κι εκτός απ’ τα τρεξίματα, την ένταση και την πίεση, στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσει να κυριαρχήσει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός, ειδικά σ’ αυτό το ματς θα παίξει... μπάλα και το μυαλό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ