ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το χάος πίσω από το 64% των Παλάσιος - Αϊτόρ

Παναθηναϊκός: Το χάος πίσω από το 64% των Παλάσιος - Αϊτόρ
INTIME

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να "υποφέρει" στο γκολ, καθώς παίρνει ελάχιστη βοήθεια στο σκοράρισμα απ’ τους επιθετικούς του και τα περιμένει όλα απ’ τους δύο Λάτιν εξτρέμ του τους τελευταίους 3,5 μήνες.

Δεν ανακαλύπτει βεβαίως κανείς την... Αμερική με τη διαπίστωση πως γι’ άλλη μία χρονιά ο Παναθηναϊκός παραμένει πολύ "δύσκολος" στο γκολ, ελέω της απουσίας ενός επιθετικού "killer" με ειδικό βάρος κι εκτέλεση της μίας επαφής στην αντίπαλη περιοχή.

Το αγωνιστικό στοιχείο δηλαδή που στερείται περισσότερο από κάθε άλλο το ρόστερ του, απ’ το καλοκαίρι του 2017, όταν και πωλήθηκε στην Αλ Αΐν των Η.Α.Ε. ο τελευταίος αυθεντικός γκολτζής του, ο Μάρκους Μπεργκ. Ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω συνεχίζει να τα... βάζει (και) στη Σουηδία με τη φανέλα της Γκέτεμποργκ πια, μολονότι έχει "πατήσει" πλέον τα 36 του.

Ουδείς εκ των Καρλίτος Λόπεθ, Φώτη Ιωαννίδη και Φεντερίκο Μακέντα μπορεί να σηκώσει με συνέπεια και σταθερότητα το βάρος της επιθετικής γραμμής του Παναθηναϊκού, με τον Ιταλό βεβαίως να έχει φέτος τη δικαιολογία του τραυματισμού που κουβαλούσε στον αστράγαλο απ’ τον περασμένο Μάιο (με αποτέλεσμα να μπει στο χειρουργείο στα μέσα Φεβρουαρίου) και δεν του επέτρεψε καν να πλησιάσει τα στάνταρντς της περασμένης τριετίας, όπου τερμάτιζε σε κάθε σεζόν με διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Η υπόθεση "γκολ" για το τριφύλλι έγινε ακόμη πιο... ζόρικη μέσα στο 2022, όταν υπέστη πλέον πλήρη "αφλογιστία" κι ο Καρλίτος, ο οποίος απ’ την εντυπωσιακή εκκίνηση των 9+1 τερμάτων σε Super League Interwetten και Κύπελλο στο πρώτο μισό της σεζόν (παίζοντας τις περισσότερες φορές ως "ελεύθερος" πίσω απ’ τον φορ σε 4-4-1-1 κι όχι ως επιθετικός κορυφής), άρχισε να βλέπει με το... κιάλι τα αντίπαλα δίκτυα. Έχοντας να σκοράρει στη Λίγκα κοντά ένα τετράμηνο και δη απ’ τον αγώνα της 11ης Δεκεμβρίου με τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο (13 συμμετοχές σε regular season και playoffs χωρίς γκολ).

Το ευτύχημα για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, σ’ αυτούς τους πρώτους 3,5 μήνες του 2022 -όπου ο Παναθηναϊκός "έπεσε" απ’ τα 27 γκολ σε 17 ματς (1,59 μ.ο.) στα 25 γκολ σε 18 αγώνες (1,39), μειώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητά του (όχι την παραγωγή φάσεων, την αποτελεσματικότητα)- είναι πως βρήκε τις λύσεις σε καθοριστικά σημεία όχι απ’ τους επιθετικούς του, αλλά απ’ τους δύο βασικούς εξτρέμ του κι MVP του ως τώρα στο τρέχων έτος: τον Σεμπαστιάν Παλάσιος και τον Αϊτόρ.

Σ' αυτά τα πρώτα 18 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο (12 στην κανονική περίοδο, 4 στα playoffs, 2 στο Κύπελλο), τα δύο φτερά του τριφυλλιού έχουν σημειώσει τα 16 απ’ τα 25 γκολ που έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός! Συνολικά 9 φορές έχει σκοράρει ο Παλάσιος κι άλλες 7 ο Αϊτόρ, ο οποίος μάλιστα δεν είχε βρει δίκτυα στο πρώτο μισό της χρονιάς. Ήτοι το 64% των πράσινων τερμάτων, σχεδόν τα 2/3 όλης της ομάδας.

Ελάχιστα πράγματα απ’ τους επιθετικούς του

Από εκεί και πέρα ακολουθεί το... χάος, όσον αφορά το σκοράρισμα, αφού με εξαίρεση 2-3 ματς όπου όντως ξεχώρισε και ήταν καθοριστικός ο Ιωαννίδης (δύο γκολ στο 2-0 επί της Λαμίας, άλλο ένα στο 3-0 επί της ΑΕΚ), ο Παναθηναϊκός δεν πήρε παρά ελάχιστα απ’ τους επιθετικούς του.

Ο Καρλίτος βρήκε δίκτυα το 2022 μόνο στο ματς Κυπέλλου με την Αναγέννηση Καρδίτσας (με την εντυπωσιακή λόμπα του για το 4-0 λίγο πριν βγει το ημίχρονο), ενώ ο Μακέντα τέθηκε ξανά off λόγω του προβλήματος στον αστράγαλο μετά το ντέρμπι της 16ης Ιανουαρίου με τον Ολυμπιακό.

Το πρόβλημα για τον Σέρβο τεχνικό, είναι πως με εξαίρεση τους δύο εξτρέμ του, τις εκλάμψεις του Ιωαννίδη και άλλα 2 τέρματα του Βιτάλ στο πρώτο ματς Κυπέλλου με την Αναγέννηση, δεν παίρνει γκολ σχεδόν από κανέναν άλλον. Άλλα δύο "πράσινα" τέρματα έχουν προέλθει από τα αυτογκόλ των Μεγιάδο (ΟΦΗ) και Μπαξεβανίδη (Απόλλων), ενώ η μοναδική... εξαίρεση προήλθε απ’ τα πόδια του Χουάνκαρ στο προ 9 ημερών ματς με τον ΠΑΟΚ και το γκολ της... χρονιάς που σημείωσε ο Ισπανός μπακ.

Μετά... ουδείς! Λείπουν τα 4 γκολ του Μαουρίσιο, ο οποίος είχε θέματα με κορονοϊό και μικροτραυματισμούς τους τελευταίους μήνες χάνοντας το ρυθμό του, λείπουν οι μικρές βοήθειες στο σκοράρισμα απ’ τους υπόλοιπους χαφ (Αλεξανδρόπουλο, Λούντκβιστ), λείπει ο πλουραλισμός των 10 διαφορετικών σκόρερ που είχε το "τριφύλλι" μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Κι έχοντας μπει πλέον στην τελική ευθεία της σεζόν, όπου κρίνονται τα πάντα σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι ευρωπαϊκά εισιτήρια, απαιτείται πλέον συμμετοχή απ’ όλους (και) σ’ αυτό το κομμάτι...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ