ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τα "interviews" του Γιοβάνοβιτς με τους υποψήφιους μεταγραφικούς "στόχους"

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ για τα προημιτελικά του Champions League
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ για τα προημιτελικά του Champions League © 2012 DANIEL OCHOA DE OLZA / ASSOCIATED PRESS

Ο "διαφορετικός" τρόπος με τον οποίο κινείται ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πριν από κάθε μεταγραφική κίνηση και η επαφή επί προσωπικού που επιδιώκει να κάνει, με όλους τους παίκτες που τον ενδιαφέρον πριν το τελικό "πράσινο φως" προς τη διοίκηση

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δουλειάς στην έως τώρα, πολύ "γεμάτη" προπονητική του πορεία. Από το πώς θα οργανώσει όλα τα κομμάτια ενός ποδοσφαιρικού τμήματος, μοιράζοντας ξεκάθαρους ρόλους σε συνεργάτες και παίκτες, τόσο στην καθημερινότητα όσο και μέσα στη ροή των αγώνων, μέχρι το πώς κινείται κάθε φορά στις μεταγραφικές επιλογές του.

Δεν του αρέσει καθόλου η δημοσιότητα και τα... περιτυλίγματα, προτιμά να κινείται "αθόρυβα", για να μην διαρρέουν πολλά και να "αιφνιδιάζει" τους αντιπάλους. Πολύ περισσότερο δε, στα μεταγραφικά θέλει να έχει προσωπική επαφή με κάθε υποψήφιο, μεταγραφικό "στόχο", προκειμένου να σχηματίζει ιδίαν άποψη για όλο το "πακέτο" του κάθε παίκτη. Ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, το πώς λειτουργεί, το αν ταιριάζουν τα "χνώτα" τους και "κολλάει" εν πολλοίς σ’ αυτό που έχει στο μυαλό του για την ομάδα.

Όλα τα χρόνια που εργάστηκε ως προπονητής στην Κύπρο (ΑΠΟΕΛ) και στα Η.Α.Ε. (Αλ Νασρ), ο Σέρβος τεχνικός περνούσε από... αξονικό τομογράφο κάθε μεταγραφή. Ακόμη κι αν ένας ποδοσφαιριστής ήταν πολύ γνωστός, ακόμη κι αν είχε συνεργαστεί ξανά μαζί του, ακόμη κι αν επρόκειτο π.χ. για τον βασικό επιθετικό του ή έναν ταλαντούχο 18χρονο παίκτη, ο οποίος θα ερχόταν ως "επένδυση" στην ομάδα, πάντα προχωρούσε σε προσωπικά interviews με τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους.

"Τσεκάρει" τα πάντα από ανθρώπους του

Της παραπάνω διαδικασίας, προηγείτο πάντα η πρώτη διερευνητική κουβέντα με τον μάνατζερ, αλλά πολύ περισσότερο η αναζήτηση στοιχείων κι απόψεων από ανθρώπους που έχουν ζήσει από κοντά τον συγκεκριμένο παίκτη, προκειμένου να "τσεκάρει" συμπεριφορές και νοοτροπία. Γενικά ο Σέρβος φροντίζει πάντα να κρατάει "ενεργές" όλες τις γνωριμίες που έχει κάνει τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο κι έχει δημιουργήσει έναν ένα πραγματικά μεγάλο κύκλο, προκειμένου να είναι σε θέση να αντλεί τις πληροφορίες που επιθυμεί κάθε φορά.

Ακολουθεί το εξονυχιστικό "διάβασμα" (σε συνεργασία με τους βοηθούς του) της αγωνιστικής εικόνα και των επιδόσεων του κάθε ποδοσφαιριστή, ειδικά στα παιχνίδια που δεν είχε καλή απόδοση -προκειμένου να καταλάβει γιατί δεν είχε παίξει καλά- και πάρα πολλές άλλες, μικρές λεπτομέρειες, που για τον ίδιο είναι καθοριστικές μέχρι να πάρει την τελική απόφαση και να προκρίνει έναν ποδοσφαιριστή, ως βασικό μεταγραφικό στόχο. Και μόνο όταν ο ίδιος κρίνει ότι ένας παίκτης του "κάνει", μπαίνει πλέον στην όλη διαδικασία το κλαμπ και οι άνθρωποι της ομάδας, οι οποίοι αναλαμβάνουν το κομμάτι της διαπραγμάτευσης και της υλοποίησης της μεταγραφής.

Το παράδειγμα με τον Αλ-Ταμάρι

Το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και τώρα, ως εν δυνάμει προπονητής του Παναθηναϊκού εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Και παρότι έχουν διαρρεύσει ήδη πολλά ονόματα στα ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, που είτε "παίζουν" πραγματικά, είτε είναι απλά μανατζερικά "τρικ", ο Γιοβάνοβιτς έχει φροντίσει ήδη να μιλήσει επί προσωπικού -μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας- με αρκετούς ακόμη ποδοσφαιριστές. Τούτο δεν σημαίνει ότι θα αποκτηθούν... όλοι, αλλά καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό το πόσο νηφάλια και διαφορετικά έχει επιλέξει να λειτουργεί και κινείται ο ίδιος στην all time clasic μεταγραφική... τρέλα του καλοκαιριού.

Με τον Μούσα Αλ-Ταμάρι -επί παραδείγματι- έχει μιλήσει ήδη ο 59χρονος τεχνικός επί προσωπικού δύο φορές. Κι επέλεξε να το κάνει και να το προχωρήσει στο επόμενο... βήμα, αφού πρώτα συνέλεξε όλες τις πληροφορίες που τον ενδιέφεραν τόσο απ’ τους "συνδέσμους" που έχει διατηρήσει στον ΑΠΟΕΛ, όσο κι από άλλους ανθρώπους του στο Βέλγιο, όπου αγωνίστηκε ο Ιορδανός εξτρέμ τον περασμένο χρόνο (Λέουβεν), μαθαίνοντας όλα όσα ήθελε να μάθει, προκειμένου να τον εντάξει στην τελική λίστα των επιλογών του για τα άκρα της "πράσινης" επίθεσης...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ