THE SPORTS ECONOMIST

Παναθηναϊκός: Όλο το παρασκήνιο και οι μεγάλες δυσκολίες για να φορέσει τα πράσινα ο Βιτάλ

Ο Ματέους Βιτάλ σε φάση από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Απόλλων Σμύρνης | 11 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Ματέους Βιτάλ σε φάση από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Απόλλων Σμύρνης | 11 Σεπτεμβρίου 2021 IN TIME SPORTS

Το SPORT24 παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα και το παρασκήνιο με τις ουσιαστικά μηνιαίες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στο να φέρουν στην Ελλάδα και να ντύσουν στα πράσινα τον Ματέους Βιτάλ, ο οποίος εντυπωσίασε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της πρεμιέρας της Super League Interwetten ο Ματεούς Βιτάλ. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός προσωποποίησε την εμφατική σαββατιάτικη (11/9) επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του Απόλλωνα, σηκώνοντας – κυριολεκτικά – το «Απόστολος Νικολαΐδης» στο πόδι. Αφορμή συνεπώς ιδανική για το SPORT24 να ξετυλίξει το κουβάρι για το πώς ο 23χρονος πολυσύνθετος άσος πέρασε τον Ατλαντικό και έβαλε τα πράσινα.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν του Ιουλίου, για την περίπτωση του Βιτάλ ενημερώνεται προσωπικά ο ιδιοκτήτης των "πράσινων", Γιάννης Αλαφούζος. Του ξεκαθαρίζεται πως αποτελεί ευκαιρία, αφού πέραν της αγωνιστικής του αξίας, η Κορίνθιανς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και θα συζητούσε πρακτικά το οτιδήποτε θα της επέτρεπε να "απαλλάξει" τα επιβαρυμένα ταμεία της από έστω μέρος του συμβολαίου του Βραζιλιάνου.

Προφανώς το τσεκάρισμα που γίνεται στον Βιτάλ είναι άμεσο και αποδοτικό, αφού την επόμενη κιόλας ημέρα, ο Παναθηναϊκός αποστέλλει επίσημη πρόταση και στην Κορίνθιανς, αλλά και στην πλευρά του ποδοσφαιριστή. Η προσφορά στους Βραζιλιάνους σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δοθεί στους "πράσινους": ελεύθερος δανεισμός, χωρίς την καταβολή δηλαδή loan fee και buy out 5 εκατ. ευρώ για το 100% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή, καταβλητέο ως τις 30/5/2022.

Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ενημερώνεται πως ο Παναθηναϊκός θα καλύψει τις 600.000 ευρώ από τις απολαβές του – οι οποίες και είναι 750.000, μαζί με κάποιο σημαντικό ποσό που αντιστοιχεί σε image rights και το οποίο ουσιαστικά καρπώνεται ο ατζέντης του Βιτάλ – προσφέροντας τα προβλεπόμενα σε τέτοιες περιπτώσεις (πριμ κατάκτησης του πρωταθλήματος, πριμ για τη 2ηκαι 3η θέση, πριμ για την κατάκτηση του Κυπέλλου, ποσό για σπίτι, αυτοκίνητο και αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για την Βραζιλία).

Δεκαήμερο σιγής, πίεσης και αλλαγής στάσης

Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Κορίνθιανς και της πλευράς του Βιτάλ δεν είναι ενθαρρυντική. Ο βραζιλιάνικος σύλλογος δεν απαντάει στην προσφορά που κατατέθηκε, ενώ η πλευρά του Βιτάλ εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτική στην προοπτική του ερχομού στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί προσδοκούσαν – βάσει του ενδιαφέροντος που υπήρχε – κάποια πρόταση από μια εκ των top-5 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Η Κορίνθιανς απαντάει τελικά δέκα μέρες μετά την πρόταση του Παναθηναϊκού. Στο μεσοδιάστημα όμως έχουν γίνει τα πιο σημαντικά, αφού τόσο οι εκπρόσωποι του ο Βιτάλ όσο κυρίως ο ίδιος ο Βραζιλιάνος πείθονται για το πλάνο που τους παρουσιάστηκε και αμφότεροι πλέον θεωρούν τους "πράσινους" τον ιδανικό πρώτο ευρωπαϊκό σταθμό για τον ποδοσφαιριστή, ενδιάμεσο για το κορυφαίο επίπεδο που αμφότεροι επιθυμούσαν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τέτοια μάλιστα είναι η αλλαγή στην στάση τόσο του ατζέντη (ο οποίος έχει επενδύσει εκατομμύρια στον Βιτάλ, κρατώντας και μέρος των δικαιωμάτων του, αλλά κυρίως εκμεταλλευόμενος αυτά ακριβώς τα image rights που διατηρεί ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής) όσο κυρίως του Βιτάλ, που ο 23χρονος μεσοεπιθετικός ενημερώνει την Κορίνθιανς πως θέλει να έρθει στον Παναθηναϊκό, ζητώντας μάλιστα επιτακτικά να γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υλοποιηθεί το deal και προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που η ομάδα του πρόβαλλε υπερβολικές αξιώσεις, παράταιρες του στάτους της τη δεδομένη στιγμή, θα σταματούσε ακόμη και τις προπονήσεις.

Η Κορίνθιανς όμως ήταν (και είναι) όντως πολύ πιεσμένη, όπως άλλωστε ακριβώς είχε εξ αρχής μεταφερθεί στον Παναθηναϊκό και συντάσσεται (έστω και με καθυστέρηση) με την εν γένει προσέγγιση, πως δηλαδή και για το ευρύτερο συμφέρον και της ίδιας, η μετακόμιση του Βιτάλ στους "πράσινους" θα ήταν χρήσιμη και εν δυνάμει επικοδομητική, αφού θα "έβαζε" έτσι ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Έτσι λοιπόν, η Κορίνθιανς δέκα μέρες μετά την υποβολή της αρχικής πρότασης του Παναθηναϊκού απαντάει αποδεχόμενη τον ελεύθερο δανεισμό του Βιτάλ αντιπροτείνοντας να καλύψουν οι "πράσινοι" το 100% των αποδοχών του Βραζιλιάνου, με την καταλυτική διαφοροποίηση να προκύπτει από την αξίωση ορισμού buy out 6 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του Βιτάλ.

Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως αν στο διάστημα του δανεισμού η Κορίνθιανς δεχτεί πρόταση για την παραχώρηση του Βιτάλ, ο Παναθηναϊκός θα έχει ισότιμο δικαίωμα επιλογής (right of preference) και αν επιλέξει τελικά να μην το εξασκήσει τότε ο δανεισμός αυτόματα ολοκληρώνεται και ο ποδοσφαιριστής επιστρέφει στην Κορίνθιανς.

"Πράσινη" σιγή, ταξίδι στην Αθήνα και deal

Πλέον, είναι η σειρά του Παναθηναϊκού να περάσει σε σιγή ασυρμάτου. Ίσως γιατί δεν περίμεναν οι "πράσινοι" μια τόσο γρήγορα θετική εξέλιξη. Ίσως γιατί προβληματίστηκαν από την αντιπρόταση και τα συνολικά υψηλότερα νούμερα. Ίσως για άλλους, εσωτερικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον πλέον αποδεικνύεται πως υπάρχει γόνιμο έδαφος, η απόφαση για συνέχεια της προσπάθειας είναι ειλημμένη διοικητικά και έτσι, μια εβδομάδα μετά κατατίθεται αντιπρόταση.

Αντιπρόταση που πλέον βάζει αμετάκλητα στο τραπέζι το format της συνιδιοκτησίας του ποδοσφαιριστή, με τον Παναθηναϊκό να αποδέχεται τον όρο για αγορά του 50% των δικαιωμάτων του Βιτάλ, προτείνοντας όμως στην Κορίνθιανς ως ποσό αγοράς τους ως τα τέλη Μαΐου του 2022 τα 4 εκατ. ευρώ.

Ο ποδοσφαιριστής από την πλευρά του σε αυτό το διάστημα συνεχίζει να πιέζει έχοντας πείσει και τους "πράσινους" για τις προθέσεις του, ενώ μερικές μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, συνεργάτης για την επίτευξη του deal ταξιδεύει από την Βραζιλία στην Αθήνα και συναντιέται με τον Διευθυντή των Ποδοσφαιρικών Επιχειρήσεων του Παναθηναϊκού, Σπύρο Βλάχο.

Τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αθήνα διευθετούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες που περισσότερο αφορούσαν τα τεχνικά του deal (σημαντικότατες σε κάθε περίπτωση και πάντα ικανές να τινάξουν τα πάντα στον αέρα) και με μόνη διαφοροποίηση στην ολοκλήρωσή του – μιας και η Κόρινθιανς αποδέχεται τον δανεισμό με buy out 4 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του Βιτάλ - να συνίσταται το ότι ο Παναθηναϊκός τελικά θα καταβάλλει τις 500.000 των προβλεπόμενων αποδοχών του Βραζιλιάνου.

Έτσι φτάνουμε σε πλήρη συμφωνία, η οποία και διαρρέει το απόγευμα της 23ης Αυγούστου, με τις επόμενες μέρες να αφιερώνονται στην διευθέτηση των (κάθε άλλο παρά εύκολων σε εποχή covid) λεπτομερειών για την άφιξη του Βραζιλιάνου στην Αθήνα, η οποία και έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 29 Αυγούστου.

Τα υπόλοιπα, πλέον, (αρχίσαμε να) τα βλέπουμε…

Δείτε την πρώτη Game Night του φετινού πρωταθλήματος της Super League Interwetten:

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ