ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τον Αλαφούζο από τον Γιοβάνοβιτς στον Τερίμ

Ο Φατίχ Τερίμ στον πάγκο της Τουρκίας το 2008
Ο Φατίχ Τερίμ στον πάγκο της Τουρκίας το 2008 AP PHOTO/MURAD SEZER

Ο Γιάννης Αλαφούζος είχε τρεις λόγους για να πάρει αυτή τη ριζοσπαστική απόφαση υψηλού ρίσκου και να απομακρύνει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον πάγκο της ομάδας και να προσλάβει τον Φατίχ Τερίμ.

Σε ένα Παναθηναϊκό που ζει διαχρονικά με το... απρόβλεπτο όποιος κι αν έχει τα διοικητικά ηνία του, ήρθε κι ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό, όπου ο Παναθηναϊκός έχοντας κοιμηθεί με προπονητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς -ο οποίος είχε τα ηνία του εδώ και 2,5 χρόνια- "ξύπνησε" με νέο τεχνικό τον Φατίχ Τερίμ, μετά τις "βόμβες" που έριξαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κι επιβεβαιώθηκαν πολύ γρήγορα.

Μια "φαρμακερή" απόφαση απ’ τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζο (που έχει ήδη σηκώσει πάρα πολλές αντιδράσεις απ’ τον κόσμο) ο οποίος ανέλαβε όλο το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης, αλλά και τον κύκλο των επαφών με την πλευρά του Τούρκου τεχνικού.

Κι όπως φάνηκε δεν ήταν μία επιλογή που έκανε τώρα ή πριν 2-3 μέρες, αλλά είναι κάτι το οποίο υπήρχε στο μυαλό του κι εφόσον του είχε "καρφωθεί" πλέον ως ιδέα, δύσκολα θα άλλαζε την συγκεκριμένη απόφασή του, περιμένοντας το τάιμινγκ και την ολοκλήρωση των επαφών του για την επόμενη μέρα στον "πράσινο" πάγκο.

Υπήρχε μία σειρά από λόγους που στο μυαλό και στο θυμικό του Αλαφούζου έπαιξαν ρόλο στο να πάρει μία απόφαση τεράστιου ρίσκου, εν γνώσει του πως θα δημιουργούσε τεράστιες αντιδράσεις.

Κι προς αυτό που ακολουθεί, αλλά κι ως προς τη κεντρικό στόχευσή της, μολονότι μοιάζει να στερείται αυστηρά ποδοσφαιρικής λογικής.

Οι λόγοι αυτής της κίνησης

Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή στον "πράσινο" πάγκο μετά από 2,5 χρόνια, ουσιαστικά απ’ το βράδυ του ευρώ-αποκλεισμού του "τριφυλλιού" απ’ τη Μακάμπι Χάιφα.

Εκείνο το ματς και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας, ενώ είχε "στρωμένο" μπροστά του το δρόμο για να συνεχίσει στα playoffs εισόδου στους "16" του Europa Conference League, ήταν καθοριστικό.

Με τον ίδιο να "χρεώνει" στον Γιοβάνοβιτς τον συγκεκριμένο αποκλεισμό, ως συνέχεια μίας σειράς αγώνων στους ομίλους του Europa League, όπου ο Παναθηναϊκός είχε ευκαιρίες, αλλά δεν έπαιρνε στο γήπεδο αυτό που έπρεπε να πάρει.

Κατά τον Αλαφούζο, οι "πράσινοι" είχαν τις προϋποθέσεις για να πετύχουν περισσότερα πράγματα στην Ευρώπη και θεωρεί πως η τελευταία εικόνα που άφησαν, ήταν αποτυχημένη.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα θεωρεί ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, η εικόνα της ομάδας δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι το τελευταίο διάστημα. Είχε αρχίσει να παρουσιάζει έλλειμμα ψυχολογίας κι αυτοπεποίθησης, με αποτέλεσμα να απολέσει ένα προβάδισμα 4 βαθμών έναντι του ανταγωνισμού του και να βρεθεί ξανά σε θέση κυνηγού.

Θεωρούσε πως είχε αρχίσει να επαναλαμβάνεται το περσινό, όπου οι "πράσινοι" έχασαν το προβάδισμα που είχαν αποκτήσει στο πρώτο μισό της σεζόν και στο τέλος έχασαν και τον τίτλο.

Και σύμφωνα με τη δική του λογική, έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό και δραστικό, πριν από τα μεγάλα ματς με Ολυμπιακό (τρεις φορές), ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μέσα στον επόμενο μήνα, για να μπορέσει η ομάδα να αλλάξει πρόσωπο και να παρουσιαστεί ανταγωνιστική απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους της.

Αυτό ήταν και το τρίτο που "χρέωνε" στον Γιοβάνοβιτς: Το γεγονός δηλαδή πως με μικρή εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, ο Παναθηναϊκός δεν είχε φέτος πειστική εικόνα πρωταγωνιστή κι ανταγωνιστή τα υπόλοιπα ματς με τους "μεγάλους".

Θεωρώντας πως εκεί υπήρχε κενό κι έλλειμμα στη νοοτροπία νικητή, που θα έπρεπε να δείχνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός, για να επιστρέψει φέτος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος που είχε τεθεί εξαρχής κι ο νούμερο ένας στόχος της σεζόν.

Όλα αυτά έφεραν τις εξελίξεις πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πιθανόν να τις είχε στο μυαλό του ο Αλαφούζος πριν από ένα μήνα, έχοντας ως πρώτη σκέψη να κλείσει ο κύκλος του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην ομάδα το καλοκαίρι, στην ολοκλήρωση του τριετούς πλάνου που είχαν βάλει κάτω οι δύο πλευρές τον Μάιο του 2021.

Όλα όσα έγιναν στο γήπεδο, ωστόσο, τις τελευταίες 30 μέρες άλλαξαν τις σκέψεις του και τις αποφάσεις του κι οδήγησαν στην επιλογή αναζήτησης ενός προπονητή με "βαρύ" βιογραφικό κι επιτυχίες όπως ο Τερίμ, για να του δώσει (όπως ο ίδιος ο Αλαφούζος θεωρεί) κάτι... διαφορετικό.

Αλλά και σε ένα τεράστιο ρίσκο, που ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί στην πορεία της εφετινής σεζόν, σε έναν οργανισμό που έχει δείξει πως δεν "απορροφάει" εύκολα τέτοιου είδους "σεισμικές δονήσεις".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΦΑΤΙΧ ΤΕΡΙΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ