ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο Κλεϊνχέισλερ μιλάει στην μπάλα κι ας χάθηκε στη γερμανική μετάφραση

Ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ με τα πράσινα
Ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ με τα πράσινα INTIME

Γιατί ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ δεν έπιασε στη Γερμανία και πώς στα 28 του κατέληξε να 'ναι ο εκλεκτός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την ενίσχυση του Παναθηναϊκού.

Κατά γενική ομολογία το ποδόσφαιρο έχει μια κοινή γλώσσα. Κάποιοι την ξέρουν καλά και άλλοι δυσκολεύονται. Ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ εκτιμήθηκε πως της μιλά της μπάλας και γι' αυτό επιλέχθηκε για τον Παναθηναϊκό από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Το Τριφύλλι, στο οποίο υπέγραψε συμβόλαιο για 3,5 χρόνια, θα 'ναι η όγδοη διαφορετική ομάδα σε αυτό το επαγγελματικό ταξίδι των τελευταίων δέκα ετών. Ένας ταξιδιώτης του ποδοσφαίρου, ένας έμπορος της τέχνης του. Ξεχώριζε από μικρός για τον τρόπο που χειρίζεται το τόπι, για τον τρόπο που "πουλά" τον εαυτό του. Δεξιοπόδαρος μεν, αλλά με ικανότητα να φτιάχνει ή να εκτελεί επαρκώς και με το αριστερό, είχε φτιάξει από νωρίς το όνομά του.

Παραδόξως και κόντρα στα προσόντα του η Γερμανία δεν του ταίριαξε ως γη της Επαγγελίας, δεν βρήκε την εύφορη γη που στο χώμα της ο σπόρος θ' ανθίσει. Όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να βγάλει διαβατήριο για τα ξένα, αρνήθηκε ν' ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Βιντεότον και δεν άλλαξε στάση όταν τον έστειλαν να προπονείται μόνος του. Ένιωθε πλέον ότι δεν τον χωρά ο τόπος, ότι είναι έτοιμος ν' ανοίξει τα φτερά του για άλλες πολιτείες και εμπειρίες.

Ως ο Ούγγρος Σκόουλς λόγω τριπλής ομοιότητας (χρώματα, σωματότυπος, χώρος κίνησης).

Η Γερμανία δεν του ταίριαξε

Τα ραντάρ της Βέρντερ τον είχαν εντοπίσει από καιρό και οι άνθρωποί της εκμεταλλεύτηκαν τη ευνοϊκή συγκυρία που προέκυψε στην ανατολή του 2016. Ούτε 300.000 ευρώ δεν έβγαλε από τα ταμεία του το γερμανικό κλαμπ για να τον πάρει στη Βρέμη.

Το πρόβλημα δεν ήταν οικονομικό. Το πρόβλημα ήταν πως δεν είχε εκτιμηθεί στη σωστή βάση του πως εκτός από νεαρός στην ηλικία, ο Κλεϊνχέισλερ δεν γνώριζε καν αγγλικά. Για γερμανικά ούτε λόγος.

Μεγαλωμένος σε μια κωμόπολη της επαρχίας στην πατρίδα του (Καζιντσμπάρτσικα), δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών όντας αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Παράγοντας που εν τέλει αποδείχθηκε αποτρεπτικός για την εξέλιξή του.

Το ορμητικό ξεκίνημά του στην Bundesliga παραπλάνησε πολλούς. Ο Ούγγρος χαφ μπήκε με τρομερή όρεξη για να καθιερωθεί από νωρίς, αλλά η προσαρμογή στη νέα, απαιτητική καθημερινότητα είχε αξεπέραστες δυσκολίες.

Χωρίς γνώση της γλώσσας, κόπιαζε να συνεννοηθεί τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδου. Ο ίδιος δεν έκανε, αλήθεια, σοβαρές προσπάθειες να βελτιωθεί, από τη Βέρντερ δεν έδειξαν υπομονή μαζί του.

Παραγκωνίστηκε πολύ γρήγορα, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα. Χρεώθηκε πως τακτικά δεν ήταν ακόμη ικανός ν' ανταποκριθεί στο ελίτ επίπεδο. Ότι δεν ακολουθούσε πιστά τις εντολές, δεν αφομοιωνόταν στο γενικότερο πλάνο. Ότι δεν άκουγε. Μόνο επτά φορές έπαιξε με τα πράσινα, προτού φύγει για την Ντάρμσταντ.

Στο πρώτο 6μηνο της σεζόν έπαιξε λίγο παραπάνω, μα εγκλωβίστηκε στην ίδια ακριβώς φούσκα. Η αδυναμία επικοινωνίας με τους γύρω του φρέναρε κι εκεί το ενδεχόμενο της παραμονής του μετά τον Δεκέμβριο του 2016.

Η επανεκκίνηση με πίσω βήματα

Την επιστροφή στην Ουγγαρία για να παίξει στη Φερεντσβάρος δεν την είχε ως προτεραιότητα κι ας ήταν μια ομάδα πρωταθλητισμού. Δεν τον ενδιέφερε, αλλά σ' εκείνη τη φάση ήταν μονόδρομος. Φάνηκε από το γεγονός πως δεν έδειξε όρεξη. Έφυγε μετά από 15 συμμετοχές.

Τον εαυτό του άρχιζε να τον βρίσκει αφού πήγε στην Αστάνα. Εκεί ανέκτησε μέρα με τη μέρα την αυτοπεποίθησή του, δεν χρειαζόταν να εκφράζεται πολύ. Ή να ζητά εξηγήσεις. Ούτως ή άλλως άγνωστη γλώσσα μιλούσαν κι εκεί. Αφού έπαιζε όλα ήταν καλύτερα γι' αυτόν. Γι' αρχή τα νούμερά του ήταν δευτερευούσης σημασίας.

Σταδιακά βελτιώθηκαν κι αυτά με αποτέλεσμα τη συμφωνία που προέκυψε με την κροατική Όσιγιεκ και την επανένταξη σ' ένα πρωτάθλημα δευτερό-τριτης ταχύτητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Του έκανε όμως διότι ένιωθε άνετα και οικεία, διότι μπορούσε να κάνει όλα όσα τού έδινε το δικαίωμα το πλούσιο ταλέντο του. Στα τέσσερα χρόνια του εκεί ήταν ένα ολοφάνερο σημείο αναφοράς στο γήπεδο. Παίζοντας κατά κύριο λόγο στον άξονα, αλλά και από τα πλάγια, κουβαλούσε μπάλα, μοίραζε παιχνίδι, εκτελούσε και σκόραρε με κάθε πιθανό τρόπο.

Πολυθεσίτης ο Κλεϊνχέισλερ, τέλειωσε την τετραετία του στην Κροατία με περισσότερες από 130 συμμετοχές και διψήφιο αριθμό τόσο σε γκολ όσο και ασίστ. Μιλώντας στο έπακρο τη γλώσσα της μπάλας, ο 28χρονος Ούγγρος έχει πλέον την ευκαιρία ν' αναπτύξει έναν νέο κώδικα επικοινωνίας. Αυτόν με τους συμπαίκτες του στον Παναθηναϊκό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ