ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Με "οδηγό" τις προκρίσεις σε Τορίνο, Στοκχόλμη και Μπακού

Παναθηναϊκός: Με "οδηγό" τις προκρίσεις σε Τορίνο, Στοκχόλμη και Μπακού
Ο Αντράζ Σπόραρ INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός έχει 3/6 ευρώ-προκρίσεις μετά από εντός έδρας νίκη με 1-0 στο πρώτο ματς και θέλει την τέταρτη το βράδυ της Τρίτης (15/8) στη Μασσαλία.

Ο Παναθηναϊκός έφερε εκεί που ήθελε τον πρώτο αγώνα με τη Μαρσέιγ την περασμένη Τετάρτη (9/8), κυριάρχησε στο δεύτερο ημίχρονο, μετατρέποντας με την απόδοσή του σε... κομπάρσους τους ακριβοθώρητους σταρ της γαλλικής ομάδας κι απέκτησε ένα μικρό προβάδισμα με το 1-0 της Λεωφόρου.

Ένα σκορ που αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες πρόκρισης του "τριφυλλιού", αλλά σε κάθε περίπτωση η Μαρσέιγ παραμένει το ακλόνητο φαβορί του ζευγαριού και λόγω εμπειριών και λόγω ποιότητας ρόστερ κι έδρας.

Οι "πράσινοι" θα πρέπει να κάνουν μία νέα, μεγάλη υπέρβαση το βράδυ της Τρίτης (15/8, 22:00, Cosmote Sport 6 και LIVE στο SPORT24), για να υπερασπιστούν το 1-0 που "έγραψαν" την περασμένη εβδομάδα στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και να πάρουν το εισιτήριο για τα playoffs του Champions League (μαζί με ένα έξτρα μπόνους 5 εκατ. ευρώ από την UEFA, εφόσον προκριθούν). Κάτι που κατάφεραν στο παρελθόν στις 3 απ’ τις 6 περιπτώσεις που βρέθηκαν σε αντίστοιχη κατάσταση.

Αυτή θα είναι η 7η φορά που ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να υπερασπιστεί νίκη με 1-0 μετά από τον πρώτο (εντός έδρας) νοκ-άουτ αγώνα του. Το ποσοστό επιτυχία των "πράσινων" είναι μέχρι στιγμής στο 50% (3/6) κι αν οι "πράσινοι" το φτάσουν το βράδυ της Τρίτης (15/8) πάνω απ’ το 50%, αυτό θα σημαίνει πως θα έχουν κάνει τη... δουλειά απέναντι στο μεγάλο κλαμπ της Μασσαλίας.

Από τη Γιουβέντους μέχρι την Γκαμπάλα

Την πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε θέσης "υπεράσπισης" του 1-0 ήταν τη σεζόν 1987/88 στο (τότε) Κύπελλο UEFA απέναντι στη μεγάλη Γιουβέντους.

Το ιστορικό (και καταπληκτικό σε όλα του) γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου στον Στέφανο Τακόνι στις 21 Οκτωβρίου 1987 στο ΟΑΚΑ, έφερε τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος για τη ρεβάνς της 4ης Νοεμβρίου στο "Κομουνάλε".

Ο "μικρός" έβαλε ξανά τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ, ο Καμπρίνι ισοφάρισε στο 49’, αλλά ο Χρήστος Δημόπουλος πέτυχε στο 53’ ένα απ’ τα ωραιότερα και πολυτιμότερα τέρματά του με τη φανέλα του "τριφυλλιού". Οι Αλέσιο (59’) και Καμπρίνι (72’, πέναλτι) έδωσαν προβάδισμα με 3-2 στη Γιουβέντους, όμως ο Παναθηναϊκός άντεξε ως το φινάλε και παρά την ήττα με 3-2 πήρε την πρόκριση χάρις στο εκτός έδρας γκολ.

Ακολούθησαν τρεις σερί αποκλεισμοί, μετά από νίκες των "πράσινων" με 1-0 στο πρώτο ματς στην Αθήνα. Τον Αύγουστο το 1996, λίγους μήνες μετά την εντυπωσιακή πορεία του "τριφυλλιού" ως τα ημιτελικά του Champions League, ήρθε το απόλυτο "σοκ" απέναντι στη Ρόζενμποργκ στα καλοκαιρινά προκριματικά.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 στο ΟΑΚΑ (με γκολ του Βαζέχα στο 19’ που έχασε και πέναλτι), όμως ηττήθηκε με το ίδιο σκορ στο Τρονχάιμ. Το ματς πήγε στην παράταση και η νορβηγική ομάδα, σημείωσε άλλα δύο γκολ με τους Ίβερσεν και Χέγκεμ και πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους.

Ακολούθησαν τα ιστορικά ματς με την Μπαρτσελόνα του Ριβάλντο τον Απρίλιο του 2002. Ο Παναθηναϊκός νίκησε την "Μπάρτσα" με 1-0 στη Λεωφόρο χάρις στο πέναλτι του Μπασινά και στη ρεβάνς της 9ης Απριλίου "σόκαρε" το "Καμπ Νου" με την γκολάρα του Μιχάλη Κωνσταντίνου στο 8ο λεπτό.

Στο 11’ ο Σάριτς έχασε μοναδική ευκαιρία για να κάνει το 0-2 και μετά τα δεδομένα άλλαξαν. Οι Καταλανοί ισοφάρισαν στο 22’ με τον Λουίς Ενρίκε, ενώ ο νυν προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν έκανε το 2-1 στο 50’. Στο 60’ ο Σαβιόλα οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε σκορ πρόκρισης, όμως στο φινάλε ο Παναθηναϊκός έφτασε μία... ανάσα από το θαύμα. Αν και δεν του δόθηκε πέναλτι στο ιστορικό "γκρέμισμα" του Ολισαντέμπε από τον Μπονάνο (δεν υπήρχε και το VAR τότε…), στο 90’+5’ οι "πράσινοι" είχαν το πλασέ του Βλάοβιτς να "ξύνει" το δοκάρι της "Μπάρτσα" και περνάει άουτ στο μεγαλύτερο "αχ" και "όοοοχι" όλων των εποχών σε ευρωπαϊκό ματς του "τριφυλλιού".

Τη σεζόν 2004/05, ο Παναθηναϊκός έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκρισή του στους "16" του Champions League και στη φάση των "32" του UEFA βρήκε απέναντί του τη Σεβίλλη. Νίκησε με 1-0 την ισπανική ομάδα στη Λεωφόρο και άγγιξε την πρόκριση στη ρεβάνς. Η αποβολή του Έκι Γκονζάλες στο 72’ "έγειρε" το γήπεδο στο "Σάντσεθ Πιχθουάν" και τα γκολ των Μακουκούλα (83’) και Αντράνο (90’) χάρισαν την πρόκριση στη Σεβίλλη.

Το επόμενο ματς του Παναθηναϊκού στο οποίο υπερασπίστηκε το υπέρ του 1-0, ήταν τη σεζόν 2016/17 στα προκριματικά του Europa League απέναντι στην ΑΙΚ Στοκχόλμης. Νίκησε με 1-0 στο "Απόστολος Νικολαΐδης" με γκολ του Ροντρίγο Μολέδο στο 79’ και στη ρεβάνς της "Friends Arena" της Στοκχόλμης έκανε... πάρτι με τα γκολ των Ιμπάρμπο και Μάρκους Μπεργκ.

Τον Αύγουστο του 2017, ο αποδυναμωμένος τότε Παναθηναϊκός κλήθηκε να ξαναπαίξει με την Γκαμπάλα, δύο χρόνια μετά το σοκ του αποκλεισμού του από τους Αζέρους. Νίκησε με 1-0 στη Λεωφόρο, χάρις στο εύστοχο πέναλτι του Γκιγέρμο Μολίνς (37’) και στη ρεβάνς στην Bakcell Arena του Μπακού, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 52’ από το αυτογκόλ του Μολέδο, σημείωσε δύο τέρματα με τους Ρόμπιν Λουντ (64’) και Μπράιαν Καμπέθας (66’) και πήρε την... εκδίκησή του.

Οι ευρω-ρεβάνς του Παναθηναϊκού μετά από νίκη 1-0

1987-88 - UEFA

β' γύρος

  • Παναθηναϊκός-Γιουβέντους (Iταλία) 1-0 (Σαραβάκος)
  • Γιουβέντους-Παναθηναϊκός 3-2 (Σαραβάκος, Xρ. Δημόπουλος)

1996-97 - Champions League

Προκριματικός γύρος

  • Παναθηναϊκός-Pόζενμποργκ (Nορβηγία) 1-0 (Bαζέχα)
  • Pόζενμποργκ-Παναθηναϊκός 3-0 (παράταση)

2001-2 - Champions League

Προημιτελικός

  • Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 1-0 (Μπασινάς)
  • Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 3-1 (Κωνσταντίνου)

2004-05 - UEFA

Γ' γύρος

  • Παναθηναϊκός-Σεβίλλη (Ισπανία) 1-0 (Βύντρα)
  • Σεβίλλη-Παναθηναϊκός 2-0

2016-7 - Europa League

Γ’ προκριματικός γύρος

  • Παναθηναϊκός-ΑΙΚ Στοκχόλμης (Σουηδία) 1-0 (Μολέδο)
  • ΑΙΚ Στοκχόλμης-Παναθηναϊκός 0-2 (Ιμπάρμπο, Μπεργκ)

2017-18 - Europa League

Γ’ προκριματικός γύρος

  • Παναθηναϊκός - Γκαμπάλα (Αζερμπαϊτζάν) 1-0 (Μολίνς)
  • Γκαμπάλα - Παναθηναϊκός 1-2 (Λουντ, Καμπέθας)
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ