ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Η "καθίζηση" του Μακέντα, από σημείο αναφοράς, στα... 76 λεπτά συμμετοχής

Ο Φεντερίκο Μακέντα απογοητευμένος στο ματς ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός | 18 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Φεντερίκο Μακέντα απογοητευμένος στο ματς ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός | 18 Σεπτεμβρίου 2021 IN TIME SPORTS

Πώς ο Φεντερίκο Μακέντα έγινε από "πρώτο βιολί" της επίθεσης του Παναθηναϊκού σε συμπληρωματική επιλογή και 20ός σε χρόνο παρουσίας στο πράσινο ρόστερ. Οι μόνιμες εμφανίσεις κάτω από τη βάση, η flat αγωνιστική εικόνα και οι ευθύνες του

Επί μία τριετία ήταν το βασικό σημείο αναφοράς της πράσινης γραμμής κρούσης κι ο ποδοσφαιριστής που κάθε χρόνο κατέγραφε τις υψηλότερες επιδόσεις σ’ όλες τις στατιστικές κατηγορίες των επιθετικών. Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στα τρία τελευταία πρωταθλήματα με διψήφιο αριθμό τερμάτων (10, 14 και 10 αντίστοιχα, συν 9 ασίστ), πρώτος σε συμμετοχές και λεπτά παρουσίας στην ενδεκάδα του "τριφυλλιού".

Τα πράγματα, ωστόσο, για τον Φεντερίκο Μακέντα (περί ου ο λόγος) άλλαξαν άρδην και πλέον η αγωνιστική "καθίζησή" του σε όλα τα επίπεδα είναι τεράστια.

Από τα 6.990 λεπτά συμμετοχής που κατέγραψε από τον Σεπτέμβριο του 2018 όταν κι αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, η εφετινή σούμα του Ιταλού φορ μετράει με το... ζόρι 76 λεπτά μέσα από τέσσερις συμμετοχές ως αλλαγή.

Κι από το 90% των συμμετοχών στους αγώνες του με το τριφύλλι (90 ματς στα 100 απ’ την ημέρα που υπέγραψε), έγινε μακράν ο τελευταίος σε λεπτά παρουσίας ανάμεσα στους 20 παίκτες που έχει χρησιμοποιήσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την 11η Σεπτεμβρίου και την 1η αγωνιστική.

Πραγματικά εντυπωσιακή διαφορά η οποία, ωστόσο, από ένα σημείο και μετά είναι κι απολύτως λογική, απ’ τη στιγμή που η εφετινή παρουσία του Μακέντα -απ’ την εκκίνηση της προετοιμασίας, μέχρι σήμερα- είναι μόνιμα πολύ κάτω από τη βάση.

Τον Ιούλιο στην Ολλανδία ο Ιταλός έβγαζε εκνευρισμό και έδειχνε έξω από τα νερά του. Μηδέν γκολ στα φιλικά, εν αντιθέσει με άλλες προετοιμασίες όπου άφηνε πάντα το "σημάδι" του, ελάχιστη ένταση κι ενέργεια στο παιχνίδι του, σαν να επρόκειτο για... άλλον παίκτη.

Ο Γιοβάνοβιτς που είχε εξαρχής ζητήσει την παραμονή του Μακέντα στο "πράσινο" ρόστερ, συνέχισε να του δίνει ευκαιρίες και ματς, αλλά από ένα σημείο και μετά τον προσπέρασαν οι εξελίξεις και οι Φώτης Ιωαννίδης -που εξελίχθηκε πολύ μέσα σε έναν χρόνο- και Καρλίτος, ο οποίος άρχισε να "ξυπνάει" και να συνέρχεται αγωνιστικά απ’ το φινάλε των φιλικών προετοιμασίας.

Το πρόβλημα με τον Μακέντα είναι πως αυτή η flat και... ευθεία γραμμή στις εμφανίσεις του συνεχίζονται εδώ και μήνες. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μπήκε ως αλλαγή, αλλά ουδείς το κατάλαβε, καθώς δεν "συμμετείχε" καθόλου και δεν βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο, αποφορτίζοντας λίγο με την παρουσία του μπροστά, την πίεση που είχαν αρχίσει να ασκούν οι "ερυθρόλευκοι" στα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού.

Για τον Γιοβάνοβιτς ο Μακέντα δεν είναι "καμένο χαρτί", ούτε προτίθεται να τον "βγάλει" απ’ την αγωνιστική εξίσωση της ομάδας. Σίγουρα αυτή τη στιγμή και στο δικό του μυαλό είναι η τρίτη επιλογή για την κορυφή της επίθεσης, όμως προτίθεται να του δώσει κι άλλες ευκαιρίες στην πορεία.

Το θέμα είναι να. βοηθήσει κι ο ίδιος ο Ιταλός τον εαυτό του, αλλάζοντας το "τσιπάκι" και την εικόνα του (κυρίως) στα ματς του Παναθηναϊκού. Όση απογοήτευση κι αν θεωρεί ότι κουβαλάει ακόμη μέσα του για όσα έγιναν την περσινή σεζόν. Πλέον η... μπάλα είναι αποκλειστικά στα πόδια του. Ειδάλλως, αν συνεχίσει τις (τόσο) χαμηλές "πτήσεις", δύσκολα θα μπορέσει να περπατήσει αυτή η συνεργασία και μετά τον Ιανουάριο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ