ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Από τον Μπεργκ στον Ιωαννίδη, διψήφιος γκολτζής στο πρώτο μισό έπειτα από επτά χρόνια

Ο Φώτης Ιωαννίδης
Ο Φώτης Ιωαννίδης EUROKINISSI SPORTS

Οι φετινοί αριθμοί του Ιωαννίδη σε σκοράρισμα και ασίστ που είχε πολλά χρόνια να δει ο Παναθηναϊκός και ήρθαν μέσα από δουλειά και παραγωγική διαδικασία, η εξέλιξη του παιχνιδιού και της νοοτροπίας του και το μέτρο σύγκρισης για τους... επόμενους.

Είχε πολλά χρόνια να νιώσει η Λεωφόρος (και λίγο το ΟΑΚΑ, όσο ήταν... ανοικτό) τόσο έντονα vibes για παίκτη, κάθε φορά που παίρνει την μπάλα στα πόδια του και φεύγει μπροστά για να απειλήσει και να ψάξει το γκολ. Να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο για να δει τον Παναθηναϊκό, αλλά και με τη λαχτάρα για να παρακολουθήσει έναν παίκτη, γνωρίζοντας πως θα του "φτιάξει" τη βραδιά.

Αυτό δηλαδή που συμβαίνει σχεδόν σ’ όλα τα φετινά ματς των "πράσινων" με τον Φώτη Ιωαννίδη. Κι αυτό είναι κάτι που το έχει "κατακτήσει" ο διεθνής Έλληνας επιθετικός βήμα με το βήμα και με τη δουλειά που έχει ρίξει (και συνεχίζει να ρίχνει καθημερινά) μαζί με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του.

Το ταλέντο, η ποιότητα και η προοπτική ήταν εκεί απ’ την πρώτη μέρα του καλοκαιριού του 2020 που πέρασε ο 23χρονος επιθετικός την πόρτα του "Γ. Καλαφάτης". Κι ας μην έλαμπαν τόσο έντονα στην αρχή. Χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες δουλειάς, συζητήσεις κι αναλύσεις εντός κι εκτός γηπέδου, αλλά και διάθεση απορρόφησης σαν "σφουγγάρι" απ’ την πλευρά του Ιωαννίδη όλων όσων του μετέφεραν στην καθημερινότητα του Κορωπίου ο Σέρβος τεχνικός κι ο Χρήστος Κόντης μαζί με το υπόλοιπο staff, για να μπορέσει να εξελίξει μέρα με τη μέρα το παιχνίδι του και να αρχίσει να ανεβαίνει επίπεδα.

Έχοντας βεβαίως μπροστά του πολύ μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης κι εξέλιξης, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει πλησιάσει ακόμη το ταβάνι του. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Ιωαννίδης έχει αλλάξει διάσταση κι απελευθέρωσε πλήρως το παιχνίδι του, έχοντας προσθέσει πολλά νέα στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δούλεψε το κορμί του, έμαθε να αγωνίζεται ακόμη καλύτερα με την πλάτη, ενώ είναι πλέον ένας απ’ τους λιγοστούς φορ που μπορεί να παίξει το ίδιο καλά και κατά μέτωπο με προσωπικά σλάλομ κι ατομικές ενέργειες, εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική -για το ύψος και τον όγκο του- τεχνική του και την ταχύτητά του.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι ολοφάνερο πως ο Ιωαννίδης έχει δουλέψει κι έχει βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελειώματά του και τις αποφάσεις του μπροστά απ’ την αντίπαλη εστία. Σίγουρα έχει ακόμη μπροστά του πολλά περιθώρια για να ανέβει κι άλλο επίπεδο, όμως οι εκτελέσεις του είναι πια πολύ πιο αποτελεσματικές κι ώριμες. Και την ίδια ώρα είναι ακόμη πιο "συμμετοχικός" στη δημιουργία της ομάδας του. Κι αυτό αποτυπώνεται κα στους αριθμούς του.

Απ’ τον τελευταίο χρόνο του Μπεργκ

Από τη σεζόν 2016/17 και τον σπουδαίο Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος ολοκλήρωσε εκείνη τη χρονιά με 31 γκολ και 10 ασίστ σε 46 επίσημα ματς, είχε να κλείσει επιθετικός του Παναθηναϊκού το πρώτο μισό της σεζόν με διψήφιο αριθμό γκολ. Αυτό δηλαδή που έχει πετύχει μέχρι στιγμής ο Ιωαννίδης, σημειώνοντας 11 γκολ κι έχοντας 5 ασίστ σε 23 επίσημα παιχνίδια σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη.

Από τον Σουηδό φορ, τον κορυφαίο μαζί με τον Τζιμπρίλ Σισέ επιθετικό της μετά-Βαζέχα εποχής του Παναθηναϊκού, πέρασαν συνολικά 11 κυνηγοί απ’ το "τριφύλλι". Άλλοι ακριβοπληρώθηκαν και δεν... ακούμπησαν (Αντρές "Κομαντάντε" Τσάβες), άλλοι ήταν πολύ "λίγοι" για το επίπεδο της ομάδας, άλλοι αποκτήθηκαν σε δύσκολες οικονομικά εποχές κι άλλοι σε καλύτερες, όμως επαφή με τα δίχτυα τόσο έντονη σαν αυτή που έχει φέτος ο Ιωαννίδης, δεν την είχε και δεν την έδειξε κανείς!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το πλέον εντυπωσιακό στην περίπτωση του 23χρονου φορ είναι πως όλο αυτό δεν έγινε "απότομα". Δεν ήταν δηλαδή ένας φορ με "βαρύ" βιογραφικό και παραστάσεις που ήρθε με μεταγραφή κι άρχισε να... εκτελεί τις αντίπαλες εστίες. Αλλά προχώρησε κι εξελίχθηκε σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση μέσα από μία παραγωγική διαδικασία.

Κι αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικά όλα όσα έχει κάνει (ως τώρα) ο Ιωαννίδης στη χρονιά που "τρέχει", έχοντας απογειώσει τις προσδοκίες και τις ποδοσφαιρικές μετοχές του τόσο με τον Παναθηναϊκό, όσο και με την Εθνική Ομάδα. Εκεί όπου άφησε το αποτύπωμά του στα ματς με την Ολλανδία και τη Γαλλία, πάνω σε top-class στόπερ, όπως ο Φαν Ντάικ, ο Άκε κι ο Σαλιμπά.

Μέτρο σύγκρισης για τους επόμενους

Στην τελευταία του σεζόν στον Παναθηναϊκό (2016/17), ο Μπεργκ είχε στη λήξη του α' γύρου της Super League (σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών, συν τα playoffs) 11 γκολ και 6 ασίστ σε 23 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών παιχνιδιών και 3 αγώνων για το Κύπελλο.

Επτά χρόνια μετά Ιωαννίδης μετράει ήδη 11 γκολ και 5 ασίστ σε ίδιο αριθμό αγώνων, έχοντας βάλει "σφραγίδα" σε πολλές μεγάλες νίκες των "πράσινων" στην Ευρώπη και στη Super League.

Μπεργκ δεν είναι και δεν θα γίνει, πολύ απλά γιατί είναι άλλου είδους κι άλλων χαρακτηριστικών επιθετικός σε σχέση με τον Σουηδό. Έχει όμως την ίδια νοοτροπία και την ίδια άγνοια κινδύνου με τον "King Marcus" και δεν φοβάται όποιον κι αν έχει απέναντί του. Κι αυτό (μαζί με τη δουλειά του) τον έχει πάει ήδη στο επόμενο επίπεδο.

Και μετά από 7, 8 ή 10 χρόνια ο Ιωαννίδης πλέον, θα είναι (καλή ώρα) το μέτρο σύγκρισης για τους επόμενους επιθετικούς του Παναθηναϊκού του 2030, του 2031 και του 2033...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ