ΣΚΩΤΙΑ

Όταν στο ποδόσφαιρο μπλέκεται η θρησκεία

Όταν στο ποδόσφαιρο μπλέκεται η θρησκεία
θρησκεία

Το μεγάλο ντέρμπι της Σκωτίας ανάμεσα σε Ρέιντζερς και Σέλτικ πλησιάζει και το Sport24.gr ρίχνει φως σε μία άλλου είδους αντιπαλότητα που έχουν οι δυο σύλλογοι. Μιλάμε φυσικά για τους Προτεστάντες και τους Ρωμαιοκαθολικούς και το πως η θρησκεία έχει επηρεάσει τις δυο ομάδες.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο, καθώς άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό ενεργά. Έτσι λοιπόν είναι λογικό να δημιουργούνται ομάδες ανθρώπων που υποστηρίζουν πιστά μία ιδέα και έρχονται κοντά λόγω της ομάδας τους.


Τι γίνεται όμως όταν ένα από τα κοινά στοιχεία των ανθρώπων είναι η θρησκεία; Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται λίγο (πολύ περισσότερο τα παλιά χρόνια), αφού ως γνωστών οι βαθιά θρησκόληπτοι είναι και αρκετά φανατισμένοι άνθρωποι.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ντέρμπι της Σκωτίας ανάμεσα σε Σέλτικ και Ρέιντζερς. Μιλάμε για μία κατάσταση που μέχρι και πριν από δέκα περίπου χρόνια ήταν τόσο έντονη και τόσο φανατισμένη, που πολλές φορές ο αγώνας σταματούσε λόγω επεισοδίων.


Για να μην κουράσουμε όμως θα πούμε με λίγα λόγια και χωρισμένα σε κατηγορίες, ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δυο παρακλάδια του Χριστιανισμού και τι σχέση έχει φυσικά με την κάθε ομάδα.

** Για τους βαθιά θρησκευόμενους ή ακόμα και θρησκόληπτους να ζητήσουμε συγνώμη για τυχόν λάθη ή παραλήψεις.

Όταν στο ποδόσφαιρο μπλέκεται η θρησκεία
θρησκεία

ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ

Ας δούμε μερικά από τα βασικά "πιστεύω" του δόγματος των Προτεσταντών που έρχονται σε αντίθεση με την Καθολική εκκλησία.

  • Η Αγία Γραφή μπορεί να ερμηνεύεται κατά συνείδηση.
  • Η Θεία Λειτουργία πρέπει να γίνεται, όχι στη λατινική γλώσσα, αλλά στις τοπικές, κατανοητές για τον απλό κόσμο, γλώσσες.
  • Τα μοναδικά μυστήρια που είναι πραγματικά και ολοκληρωμένα είναι το Βάπτισμα και η Θεία Ευχαριστεία.
  • Ο γάμος είναι θεμιτός για τους λειτουργούς της εκκλησίας.
  • Η πίστη στον Χριστό μονάχα είναι αρκετή για την αιώνια σωτηρία.
  • Το βασικότερο ίσως από όλα είναι ότι οι Προτεστάντες δεν θεωρούν τον Πάπα εκπρόσωπο του Χριστού επί της γης, αλλά απλό άνθρωπο.
  • Όλοι οι χριστιανοί μπορούν να εμπιστευθούν το Άγιο Πνεύμα για καθοδήγηση στην ανάγνωση και ερμηνεία της Βίβλου για τον εαυτό τους.
  • Οι πιστοί που έχουν αμαρτάνει όταν πεθάνουν θα πάνε κατευθείαν στον παράδεισο και θα κριθούν από τον ίδιο τον Θεό.


ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ

Για να δούμε και τις βασικές διαφορές των Καθολικών έναντι των Προτεσταντών.

  • Θεωρούν ότι η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή, ενώ η διάπραξη καλών έργων επιβεβαιώνει την πίστη στον Χριστό και τη διδασκαλία Του.
  • Η Θεία Λειτουργία γίνεται στα Λατινικά

  • Η Αγία γραφή και η παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας μπορούν να συμβαδίσουν.
  • Οι Καθολικοί πιστεύουν πως ο Πάπας έχει πάρει τη θέση του Χριστού επί της γης, είναι αναμάρτητος και δεσμεύεται για όλους τους πιστούς.
  • Μόνο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει την εξουσία να ερμηνεύσει την Αγία Γραφή.
  • Η σωτηρία δεν έρχεται μόνο από την πίστη στον Χριστό, αλλά και από τα άξια έργα όπως και μέσα από τα επτά μυστήρια: Βάπτισμα, επιβεβαίωση, Θεία Ευχαριστία, μετάνοια, χρίσμα των ασθενών, ιερές διαταγές και γάμος.
  • Οι πιστοί που έχουν αμαρτάνει θα περάσουν από την λεγόμενη κάθαρση. Δηλαδή για κάποιο χρονικό διάστημα θα υποστούν διάφορα βασανιστήρια, με σκοπό να καθαρίσει η ψυχή τους από τις αμαρτίες.

Προτεστάντες λοιπόν είναι οι φίλοι της Ρέιντζερς και Καθολικοί αυτοί της Σέλτικ. Η Σέλτικ δημιουργήθηκε από Ιρλανδούς Καθολικούς μετανάστες και φυσικά οι οπαδοί της ήταν άρρηκτα δεμένοι με την θρησκεία.

Από την άλλη πλευρά οι φίλοι της Ρέιντζερς είναι περισσότερο ανεξάρτητοι και γι΄αυτό έχουν συνδέσει το όνομα τους με τους Προτεστάντες.

Πάντως να αναφέρουμε πως μία μικρή μειοψηφία ασχολείται με την θρησκεία, όμως ο φανατισμός που υπάρχει είναι τόσο έντονος που προκαλεί πραγματικά τεράστια προβλήματα.

TAGS ΣΚΩΤΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ