STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Όσα ζήσαμε στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Όσα ζήσαμε στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr βρέθηκε στο ΟΑΚΑ για το μεγάλο ελληνικό ντέρμπι και σας μεταφέρει όσα βίωσε από τα επεισόδια, που μετέτρεψαν τη γιορτή σε... θλίψη. Δείτε videos.

Αυτό το κείμενο το έχουμε ξαναγράψει. Όχι με τα ίδια ακριβώς λόγια, αλλά με όμοιο συμπέρασμα. Και πιθανότατα να το ξαναγράψουμε και στο μέλλον. Όσο υπάρχουν ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, θα έχουμε και μπόλικο υλικό από την... εμπόλεμη ζώνη, όπως βλέπετε και στο σχετικό photostory με τα επεισόδια.

Ναι, εκεί φτάσαμε! Θα παρακαλάμε να μην θέλουμε να βλέπουμε τις σπουδαίες αναμετρήσεις, ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα. Αφού δεν υπάρχει κράτος να πατάξει αυτά τα φαινόμενα (ενδεχομένως να το συμφέρει να τα συντηρεί, αφού η προσοχή του κόσμου δεν επικεντρώνεται στα πραγματικά προβλήματα), κάθε χρόνο θα ζούμε και θα γράφουμε τα ίδια και τα ίδια.

Τι θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για το αγωνιστικό κομμάτι; Τίποτα! Γιατί στο "τίποτα" μας έφτασαν όλοι αυτοί. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μονάχα στους χούλιγκαν που πήγαν στο ΟΑΚΑ με σκοπό να καταστρέψουν την ίδια τους την ομάδα, αλλά και σ' αυτούς που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και φυσικά στην -απούσα για ακόμη μια φορά- πολιτεία.

Ας το πάρουμε απόφαση... Αποδείχτηκε την Κυριακή για ακόμη μια φορά ότι Ελλάδα δεν είναι ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, αλλά ο σύγχρονος νεοέλληνας, που αφού είδε την ομάδα του στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" πέρσι να περνάει τα πάνδεινα, είπε να πάρει εκδίκηση κάνοντας χειρότερα (κι αυτό θα συνεχίζεται ένθεν και ένθεν). Η Ελλάδα δεν είναι η ίδια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τριτοκοσμική χώρα. Και φυσικά, ο Έλληνας οπαδός δεν είναι η εξαίρεση αλλά η επιβεβαίωση όλων των παραπάνω, έχοντας βέβαια και τη... βοήθεια-ανέχεια-ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρέπει να σας καταγράψουμε λοιπόν τι βιώσαμε στο ΟΑΚΑ την Κυριακή το βράδυ. Θα το κάνουμε κι ας ξέρουμε πως υπάρχουν άρρωστα μυαλά, που θα σκεφτούν αμέσως πως δεν δείξαμε την ίδια αυστηρότητα και πέρσι στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ορίστε λοιπόν το περσινό κείμενο του Sport24.gr , αν και γνωρίζουμε πως με τη νοοτροπία που έχουν οι Έλληνες οπαδοί, οι Παναθηναϊκοί θα μας λένε Ολυμπιακούς, οι Ολυμπιακοί Παναθηναϊκούς κοκ.

Δεν πρόκειται να γράψουμε πως αυτά που ζήσαμε είναι πρωτόγνωρα. Είναι μια λέξη ψεύτικη για την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Τίποτα δεν είναι πρωτόγνωρο. Όλα τα έχουμε ξαναζήσει, απλά χειροτερεύουν χρόνο με τον χρόνο και πάντα κάποια νέα έκπληξη θα μας περιμένει...

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, είχε... βουίξει ο τόπος πως θα γίνουν επεισόδια, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έβαλε κάγκελα και έκανε πράγματι ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τα προλάβει, όμως η μανία ορισμένων χούλιγκαν χάλασε τη γιορτή 50.000 φιλάθλων. Η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της, είχε χιλιάδες άνδρες σε επιφυλακή, όμως αποδείχτηκε γι' άλλη μια φορά πως δεν παίζει ρόλο η ποσότητα, αλλά η ποιότητα...

Ξεκινώντας για το γήπεδο, είδαμε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (ένα ελικόπτερο γυρόφερνε στον ουρανό πάνω απ' το ΟΑΚΑ) και ελπίζαμε πως δεν θα γινόταν τελικά τίποτα. Η πρώτη κρυάδα όμως δεν άργησε να μας έρθει, αφού οι λεγόμενοι τσαμπατζήδες προσπάθησαν να μπουν στις εξέδρες χωρίς εισιτήριο και ξεκίνησαν οι πρώτες συμπλοκές με αστυνομικούς.

Όσα ζήσαμε στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Σε μια επίδειξη δύναμης, μια ομάδα των ΜΑΤ, έκανε το λάθος να μπει στο πέταλο των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, προκαλώντας την οργή του κόσμου και τελικά ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και του πήραν για λάφυρο την ασπίδα του. Κάτι σαν τους... Ταλιμπάν, που έπαιρναν τα όπλα των Αμερικάνων σε ενέδρες στο Αφγανιστάν.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη, αφού η ένταση εκτός γηπέδου συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του αγώνα. Για ώρες δηλαδή! Όσο για τα εντός γηπέδου, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και αυτό φάνηκε όταν βγήκαν οι δύο ομάδες για τη σέντρα. Χρειάστηκε να επιστρατευθούν δεκάδες αστυνομικοί γύρω από την φυσούνα για να βγουν οι ποδοσφαιριστές με ασφάλεια, αφού στους επισήμους ήταν αρκετοί εξαγριωμένοι οπαδοί. Ο Τάσος Μητρόπουλος δέχτηκε ένα μπουκάλι, αλλά αντί να το αποφύγει το έδιωξε με τον ώμο του, σε μια επίδειξη δύναμης.

Όσα ζήσαμε στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Το παιχνίδι ξεκίνησε, το ημίχρονο πέρασε και οι δύο ομάδες πήγαν όπως πήγαν στα αποδυτήρια. Το δύσκολο βέβαια δεν ήταν να πάνε, αλλά να βγουν, αφού στην ανάπαυλα, οι εξαγριωμένοι οπαδοί που σας προαναφέραμε ξεκίνησαν έναν ανελέητο πόλεμο με τους αστυνομικούς. Καθίσματα, κάγκελα, καπνογόνα, δακρυγόνα, φωτοβολίδες και μάχες σώμα με σώμα.

Τελικά το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε μετά από διαβουλεύσεις και αρκετή καθυστέρηση, όμως τα επεισόδια δεν σταμάτησαν εκεί. Όσο περνούσε η ώρα και το παιχνίδι πλησίαζε προς το τέλος με τον Ολυμπιακό να έχει το προβάδισμα, η ένταση επανερχόταν στις εξέδρες. Κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟ, έβαλαν φωτιά σε καθίσματα, ενώ προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να σπάσουν τα κάγκελα και να μπουν στον αγωνιστικό χώρο.

Όσα ζήσαμε στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Νέο γύρος επεισοδίων, με αρκετό ξύλο και 4-5 μολότοφ (!) να πέφτουν κοντά στους ανθρώπους των ΜΑΤ, ενώ οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές κατευθύνονταν έντρομοι στα αποδυτήρια. Στη συνέχεια οι εστίες φωτιάς αυξήθηκαν, ο κόσμος που πήγε στο ΟΑΚΑ να παρακολουθήσει το ματς έφυγε γρήγορα-γρήγορα και εμείς οι δημοσιογράφοι αποχωρίσαμε, όταν κάποιοι συνάδελφοι δέχτηκαν φραστικές επιθέσεις. Φυσικά, ακούσαμε κι εμείς τα... γαλλικά μας, επειδή τραβούσαμε φωτογραφίες, ενώ μας κατηγόρησαν πως στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δεν θα κάναμε το ίδιο. Το γνωστό σύνδρομο καταδίωξης του νεοέλληνα! Και στο ΟΑΚΑ και στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και παντού, οι απεσταλμένοι του Sport24.gr κάνουν το αυτονόητο. Τη δουλειά τους. Πάντως φύγαμε καλού κακού γιατί δεν υπήρχε και άνθρωπος να μας προστατεύσει...

Αυτά τα λίγα συνέβησαν σ' ένα ντέρμπι που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία και όταν τελικά ήρθε, όλοι ανυπομονούσαν να τελειώσει. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει videos από τα επεισόδια που δεν είδατε, γιατί θεωρεί πως δεν είναι λύση η σιωπή. Λύση είναι να παρθούν μέτρα για να μην ξανασυμβούν επεισόδια. Το να μην σας προβάλουμε video με τα όσα έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ είναι σαν να σας αποκρύπτουμε την πραγματικότητα, που όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν θέλει να δει κατάματα. Επιτέλους, ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές και όχι για μέσες λύσεις...

Όσα ζήσαμε στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ