ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Οποιος χάσει… χάνεται

Οποιος χάσει… χάνεται
Αιντχοφεν πανηγυρικο

Στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής η PSV φιλοξενείται στο «DSB» από την ασταθέστατη φέτος Αλκμααρ και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να προσθέσει μία ακόμη νίκη στο ενεργητικό της

Εκεί όμως που αναμένεται να γίνει… χαμός είναι στην «αρένα» του Αμστερνταμ, όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας -το λεγόμενο και «De klassiker»- με μεγάλο φανατισμό και μίσος ανάμεσα στους δύο αντιπάλους! Αγιαξ και Φέγενορντ τίθενται αντιμέτωποι σε μια αναμέτρηση που όποιος χάσει θα έχει ουσιαστικά «αποχαιρετήσει» -πολύ πρόωρα- την υπόθεση «πρωτάθλημα».
Ξεχωρίζουν επίσης οι αναμετρήσεις Γκρόνιγκεν-Ρόντα και Σπάρτα Ρότερνταμ-Φένλο. Η αγωνιστική ξεκίνησε με την σπουδαία νίκη της Μπρέντα επί της Τβέντε στο «Ρατ Φέρλεχ» με 1-0.

Το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής

Σάββατο (2/2)

Αλκμααρ-Αϊντχόφεν

Αποφασισμένη να πάρει το «διπλό» μέσα στο «Ντε Κάουπ» επί της Φέγενορντ, ώστε να αποδείξει την αξία της, παρουσιάστηκε η Αλκμααρ (11η, 29β.). Με παίκτες πεισμωμένους και παθιασμένους, η ΑΖ κυριάρχησε στο πρώτο μέρος όταν και προηγήθηκε στο σκορ. Ωστόσο, στην επανάληψη πλήρωσε τα αμυντικά κενά της. Εν τέλει, η ισοφάριση ήρθε από άλλη μια απίστευτη γκάφα του τερματοφύλακα Βάτερμαν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει βαλθεί να μοιράζει… δώρα στους αντίπαλους επιθετικός. Σε αυτό φέρει ευθύνη και ο Λουίς Φαν Γκάαλ, ο οποίος επιμένει να τον χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα.

Και τώρα ποιος… την πιάνει; Ο λόγος φυσικά για την Αϊντχόφεν (1η, 49β.) που φιγουράρει πλέον στο +8 από Αγιαξ και Φέγενορντ, έχοντας αποκτήσει τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά το κυνήγι του τίτλου. Επίδειξη δύναμης από την ΑΖ, η οποία την Τετάρτη που μας πέρασε επιβλήθηκε με 2-0 του Αγιαξ και μάλιστα μέσα στο Αμστερνταμ. Παρότι δεν εντυπωσίασε με την απόδοσή της, κατάφερε να πάρει ένα σπουδαίο, από βαθμολογικής και ψυχολογικής άποψης «τρίποντο». Αμφίβολοι είναι οι βασικότατοι φορ Φαρφάν και Λάζοβιτς, ενώ επιστρέφει ο επιτελικός μέσος Αφελάι που εξέτισε την ποινή του.

Χέρενφεν-Φίτεσε
Περίοδο εξαιρετικής φόρμας διανύει η Χέρενφεν (4η, 40β.) που στα τελευταία πέντε παιχνίδια παραμένει αήττητη, έχοντας απολογισμό 3 νίκες και 2 ισοπαλίες. Μάλιστα στα τρία τελευταία ματς (όλα νικηφόρο) έχει σημειώσει 12 γκολ και έχει δεχθεί μόλις 1! Δεν είναι όμως μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και το ποδόσφαιρο που αποδίδει η ομάδα και το οποίο είναι ιδιαίτερα όμορφο. Τελευταίο «θύμα» της η Ντε Γκράαφστσαπ την οποία φιλοδώρησε με «τριάρα» (3-0) εκτός έδρας. Εξάλλου, εκκρεμεί η απόφαση της ομοσπονδίας για το που θα καταλήξει ο Αφόνσο Αλβες (έχει γυρίσει στην Ολλανδία). Πιθανό να παραμείνει στην ομάδα, κάτι που δεν επιθυμεί πλέον ο τεχνικός Φερμπέικ, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο παίκτης. Παραμένει εκτός ο στόπερ Νίλσον.

Πολύτιμη ισοπαλία (2-2) κυρίως για ψυχολογικούς λόγους πήρε η Φίτεσε (9η, 32) μέσα στο «Αμστερνταμ Αρένα» επί του Αγιαξ. Να σημειωθεί, ότι η απόδοση της δεν ήταν καλή με τον «Αϊαντα» να έχει πολλές κλασικές ευκαιρίες για τη νίκη και τους αμυντικούς να διώχνουν τρεις φορές τη μπάλα πάνω στη γραμμή. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ολλανδικού Τύπου το συγκρότημα του Αρνεμ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με τη διοίκηση πάντως ακόμα να μην έχει τοποθετηθεί επίσημα. Στα αγωνιστικά, δεν υπάρχουν απουσίες.

Εξέλσιορ-Ντε Γκράαφστσαπ
Ματς-«τελικός» είναι αυτό το παιχνίδι για την ουραγό Εξέλσιορ (18η, 15β.) που αν θέλει να ελπίζει στην παραμονή της πρέπει να το κερδίσει. Βεβαίως, τα τελευταία αποτελέσματα (ήττες από Χέρακλες και Αϊντχόφεν) και η βαθμολογική θέση που βρίσκεται δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητές. Υπάρχούν τα ελαφρυντικά των πολλών απουσιών, αλλά και του δύσκολου προγράμματος, ενώ παράλληλα υφίσταται και ο παράγοντας ατυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο «Φίλιπς Στάντιον» κόντρα στην Αϊντχόφεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστική, καταφέρνοντας να ισοφαρίσει (1-1) και να χάνει σπουδαία ευκαιρία για να πετύχει και δεύτερο γκολ (προτού δεχθεί το δεύτερο τέρμα). Στις κερκίδες για δεύτερο σερί ματς ο τεχνικός Τον Λόκχοφ που είναι τιμωρημένος. Εξέτισε ο βασικός στόπερ Φαν Νίβσταντ, ενώ πάγια απουσιάζουν ο μέσος Φαν Ντίρεν και ο φορ Ρόχερ. Αποκτήθηκε ο αμυντικός Φαν Πέπεν από την τωρινή της αντίπαλο.

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Ντε Γκράαφστσαπ (12η, 25β.). Με εξαίρεση τη νίκη επί της Ρόντα, οι «σούπερ αγρότες» έχουν υποστεί 5 ήττες έχοντας δεχθεί 17 γκολ σε έξι ματς! Την περασμένη αγωνιστική ηττήθηκαν εύκολα στην έδρας τους από τη Χέρενφεν με 0-3. Κακή η εμφάνιση στο πρώτο μέρος, βελτιωμένοι στην επανάληψη. Στα μεταγραφικά, στην Γκρόνιγκεν παραχωρήθηκε ο βασικός φορ Πόβελ. Πιο έτοιμος είναι πλέον ο φορ και πρώτος σκόρερ Ντε Χρόοτ (9 γκολ σε 18 παιχνίδια) που στο τελευταίο ματς έπαιξε για ένα 20λεπτο. Αμφίβολος είναι ο αναπληρωματικός φορ Ταρβαγιάρβι.

Χέρακλες-Ναϊμέγκεν
Σε συνθετικό χλοοτάπητα αγωνίζεται η γηπεδούχος. Πολύ ανεβασμένη παρουσιάζεται η Χέρακλες (13η, 22β.) μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη «μεταμόρφωση» έπαιξε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, αλλά και οι μεταγραφικές προσθήκες των Κρίστενσεν και Γκαρσία Γκαρσία. Η πρώτη εκτός έδρας νίκη της ομάδας ύστερα από 28(!) παιχνίδια είναι πλέον γεγονός και ήρθε με εμφατικό τρόπο. «Πεντάρα» (5-0) επί της Φένλο στο «Ντε Κουλ» με την έκταση του σκορ να οφείλεται και στα τραγικά λάθη των γηπεδούχων. Νέο απόκτημα ο μέσος Σχίλντερ από τον Αγιαξ, την ώρα που είναι αμφίβολοι ο στόπερ Μπόσναρ και ο εξτρέμ Μπρίτζι.

Υστερα από 10 ολόκληρες αγωνιστικές χωρίς νίκη, η Ναϊμέγκεν (17η, 18β.) κατάφερε να «χαμογελάσει». Στην κρίσιμη αναμέτρηση με την Ουτρέχτη έπαιξε καλύτερα από την αντίπαλό της (ειδικά στην επανάληψη) και έφτασε δικαίως στο 2-0. Γενικότερα παρουσιάζεται βελτιωμένη, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καλές μεταγραφικές κινήσεις που έκανε. Εξέτισε ο κεντρικός αμυντικός Βίσερχοφ, ωστόσο, ο πολύτιμος στόπερ Ολσον που επέστρεψε ύστερα από ποινή 4 αγωνιστικών τραυματίστηκε σοβαρά! Εκτός και ο μεσοεπιθετικός Γιάνσεν.

Κυριακή (3/2)

Αγιαξ-Φέγενορντ

Εντονη απογοήτευση επικρατεί στον Αγιαξ (2ος, 41 β.), με την οδυνηρή εντός έδρας ήττα (0-2) από την Αϊντχόφεν την περασμένη Τετάρτη. Πλέον η διαφορά από τη πρωτοπόρο PSV έχει «σκαρφαλώσει» στο +8, με τις ελπίδες για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος να έχουν «ψαλιδιστεί» αισθητά. Μιλώντας αγωνιστικά, ο «Αίαντας» δεν άξιζε να χάσει, με την αντίπαλο του να καταφέρνει σκοράρει δύο φορές στις ελάχιστες ευκαιρίες που ευτύχησε να δημιουργήσει. Σε μοιραίο παίκτη εξελίχθηκε ο Σουάρες (διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος) που έχασε δύο τετ α τετ στο 0-0 και στο 0-1. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της ομάδας είναι ψυχολογικό. Συνεπώς, μια νίκη στο συγκεκριμένο ματς, αφενός θα το έλυνε σε μεγάλο βαθμό και αφετέρου θα διατηρούσε «ζωντανό» τον Αγιαξ στη μάχη του τίτλου. Στα μεταγραφικά, μεσοβδόμαδα αποκτήθηκε (ως δανεικός) ο έμπειρος Κουφούρ από τη Ρόμα, καθώς επίσης και ο μέσος Λίντγκρεν από την Γκρόνιγκεν. Τιμωρημένος ο Ντάβιτς.

Οσο το πρωτάθλημα εξελίσσεται, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο το γεγονός ότι η Φέγενορντ (3η, 41β.) δεν διαθέτει την ποιότητα (ειδικά όσον αφορά το βάθος στον πάγκο) να αντέξει στο κυνήγι του τίτλου. Μάλιστα, ειδικά από τη στιγμή που το συγκρότημα του Ρότερνταμ χάνει συχνά βαθμούς ακόμα και μέσα στο «Ντε Κάουπ» τότε, πολύ δύσκολα, θα μπορέσει να τερματίσει έστω και στη 2η θέση. Μετά το 1-1 με τη Γκρόνιγκεν, την Τετάρτη ήρθε το 2-2 απέναντι στην Αλκμααρ, μετά από απαράδεκτη (και πάλι) εμφάνιση στο πρώτο 45λεπτο. Να σημειωθεί ότι το 2-2 ήρθε μετά από «δώρο» του αντίπαλου τερματοφύλακα, ενώ στις καθυστερήσεις χάθηκαν δύο σπουδαίες ευκαιρίες για ένα τρίτο (νικηφόρο) γκολ. Αμφίβολος ο μεσοεπιθετικός Μπράουνς.

Γκρόνιγκεν-Ρόντα
Αποδυναμωμένη αναμένεται να παρουσιαστεί η Γκρόνιγκεν (5η, 40β.) που στην κρισιμότερη καμπή του πρωταθλήματος καλείται να αντεπεξέλθει χωρίς τρεις βασικότατους παίκτες της. Πρώτος είχε αποχωρήσει ο δεξιός μπακ Σίλβα, ενώ τη Δευτέρα ακολούθησαν οι αξιόλογος αμυντικός χαφ Λίντγκρεν (Αγιαξ) και ο πολυτιμότατος φορ Νέβλαντ (Φούλαμ), Στον αντίποδα, σημαντική κρίνεται η προσθήκη του φορ Πόβελ από τη Ντε Γκράαφστσαπ την Πέμπτη που μας πέρασε. Η ομάδα προέρχεται από το πολύτιμο 1-1 του «Ντε Κάουπ» απέναντι στη Φέγενορντ. Παραμένουν εκτός ο στόπερ Σβέιντικ, ο μεσοεπιθετικός Λεφτσένκο και οι μακροχρόνιοι απόντες.

Ηττα και από τη Μπρέντα (0-2) γνώρισε η Ρόντα (8η, 33β.), που μέσα στο 2008 δεν έχει καταφέρει να γευθεί τη χαρά μιας νίκης. Γενικότερα στα τελευταία έξι παιχνίδια που έχει δώσει μετράει 3 ήττες (όλες στα τελευταία ισάριθμα ματς) 1 ισοπαλία και 2 νίκες. Στο γήπεδό της απέναντι στη Μπρέντα δημιούργησε ευκαιρίες και θα μπορούσε τουλάχιστον να μην ηττηθεί, ωστόσο για πολλοστή φορά προδόθηκε από την άμυνά της. Εκτός ο φορ Σισέ, ενώ τιμωρημένος είναι ο ασταθής αμυντικός Σάις.

Ουτρέχτη-Βίλεμ

Πραγματοποιώντας σε γενικές γραμμές μια –επιεικώς- μέτρια εμφάνιση (κακή στην επανάληψη) η Ουτρέχτη (10η, 32β.) ηττήθηκε εκτός έδρας από τη Ναϊμέγκεν με 0-2. Εξαλλος παρουσιάστηκε μετά το τέλος ματς ο κόουτς Φαν Χάνεχεμ που δήλωσε χαρακτηριστικά πως «…Αν δεν μπορείς να τα δώσεις όλα καλύτερα να βρίσκεσαι αλλού». Προηγήθηκε άλλη μια κακή εμφάνιση, στην «Αμστερνταμ Αρένα» κόντρα στον Αγιαξ όπου το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο (ήττα με 0-2). Τιμωρημένος για 2ο σερί παιχνίδι ο στόπερ Κέλερ, αμφίβολοι είναι ο βασικός γκολκίπερ Φορμ και ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν.

Στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση από την αρχή της περιόδου φαίνεται πως βρίσκεται η Βίλεμ (14η, 19β.). Η μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο έπιασαν άμεσα τόπο, με τους «τρικολόρ» να παρουσιάζονται εμφανώς βελτιωμένοι, σε σχέση με τα όσα έδειξαν στον πρώτο γύρο. Πλέον βρήκαν ρυθμό σαν ομάδα με την απόδοσή να κυμαίνεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό «αποτυπώθηκε» και στα δύο τελευταία ματς, στα οποία ήρθαν δύο εμφατικές εντός έδρας νίκες, με 4-0 επί της Φίτεσε και με 3-0 επί της Αλκμααρ. Το ζητούμενο για το συγκρότημα του τεχνικού Γιόνγκερ, είναι να βελτιωθεί η εκτός έδρας παρουσία, εκεί όπου ο απολογισμός είναι αποκαρδιωτικός (8 ήττες, 2 ισοπαλίες). Παραμένουν νοκ-άουτ ο φορ Κριστιάνο και ο στόπερ Χιλ, ίσως ντεμπουτάρει ο νεοφερμένος (από τη Ντόρτμουντ) 21χρονος μέσος Αγκούν.

Σπάρτα Ρότερνταμ-Φένλο
Σπουδαία εμφάνιση -ίσως την καλύτερη της σεζόν που διανύουμε- πραγματοποίησε η Σπάρτα (16η, 18β.), μέσα στο «Αρκε Στάντιον» απέναντι στην Τβέντε, φτάνοντας σε μια παλικαρίσια -και εκτός προγράμματος- νίκη με 2-1. Το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο, με την ομάδα του Ρότερνταμ να παρουσιάζεται εξαιρετική, όντας αποφασισμένη και παθιασμένη σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Η δουλειά του αξιόλογου τεχνικού Φούκε Μπόι άρχισε πλέον να φαίνεται, αφού οι παίκτες δείχνουν να αφομοιώνουν σιγά σιγά τη φιλοσοφία του. Εξέτισε την ποινή του ο βασικός στόπερ Αντελέγιε, εν αντιθέσει με τον αμυντικό μέσο Φαν Μπούρεν που συμπλήρωσε κάρτες.

Την κατιούσα φαίνεται πως πήρε και πάλι η Φένλο (15η, 19β.), που προέρχεται από δύο …ξεγυρισμένες «πεντάρες», παραμένοντας χωρίς νίκη στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια (2 ισοπαλίες, 2 ήττες). Πιο συγκεκριμένα, μετά το 1-5 από τη Χέρενφεν εκτός, ακολούθησε το 0-5 από τη Χέρακλες εντός. Παιδαριώδη λάθη στον αμυντικό τομέα θυμίζοντας έντονα το ξεκίνημα του πρωταθλήματος όπου η αμυντική αστάθεια και γενικότερα οι εμφανίσει της ομάδας ήταν τραγικές. Το ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα.











































TAGS ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ