UEFA

OPAP Arena: Έγινε τετράστερη από την UEFA και μπήκε στη λίστα με τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου

OPAP Arena: Έγινε τετράστερη από την UEFA και μπήκε στη λίστα με τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου
INTIME SPORTS

Η OPAP Arena έγινε το τρίτο γήπεδο της χώρας μας που πιστοποιήθηκε με τέσσερα αστέρια από την UEFA, κάτι που σημαίνει ότι ανήκει πλέον στην ελίτ των γηπέδων. Ποια είναι τα κριτήρια που ξεχωρίζουν τις τέσσερις κατηγορίες, σε ποια "ξεχωρίζουν" τα κορυφαία γήπεδα, αλλά και το γήπεδο έκπληξη που δεν ανήκει στην κατηγορία "4".

Η χθεσινή μέρα ήταν αρκετά σημαντική για την ΑΕΚ, καθώς η OPAP Arena το νέο της σπίτι στη Νέα Φιλαδέλφεια πιστοποιήθηκε από την UEFA ως γήπεδο τεσσάρων αστέρων.

Αυτό ήταν το δεύτερο παράσημο που έλαβε το νέο γήπεδο της Ένωσης, καθώς τον περασμένο Μάρτιο η OPAP Arena ψηφίστηκε ως το καλύτερο γήπεδο για το 2022, παίρνοντας το βραβείο Stadium of The Year 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η Ένωση θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και αγώνων των εθνικών ομάδων. Παράλληλα έχει οριστεί ως η έδρα του τελικού του Conference League για τη σεζόν 2023/24.

Η UEFA έχει χωρίσει τα στάδια σε κατηγορίες τεσσάρων αστέρων και έχει εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό ο οποίος την τελευταία φορά αναθεωρήθηκε το 2018 με τα κριτήρια που πρέπει να έχουν τα γήπεδα. Τα περισσότερα κριτήρια πρέπει να τα πληρούν όλες οι κατηγορίες των γηπέδων, ωστόσο υπάρχουν κάποια τα οποία το διαφοροποιούν.

Η OPAP Arena είναι το τρίτο γήπεδο που είναι κατηγορίας "4" στη χώρα μας. Μέχρι πρότινος ήταν σε αυτή τη λίστα το ΟΑΚΑ (το οποίο έχει φιλοξενήσει τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς με πιο πρόσφατο τον τελικό του Champions League) και το Γεώργιος Καραϊσκάκης, στο οποίο θα διεξαχθεί ο τελικός του φετινού ευρωπαϊκού σούπερ καπ.

Ωστόσο για την κατηγορία "4" υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τις διεξαγωγές ευρωπαϊκών τελικών. Το 2007 ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί εξέφρασε την επιθυμία του να γίνονται οι ευρωπαϊκοί τελικοί σε γήπεδα μέσης χωρητικότητας 70 χιλιάδων θέσεων.

Έκτοτε από το 2008 έως και το 2023 έχουν διεξαχθεί οι τελικοί σε μεγάλα γήπεδα. Οι χαμηλότερες σε χωρητικότητα έδρες ήταν το Ντραγκάο το 2021 με περίπου 50 χιλιάδες θέσεις, όμως τότε υπήρχε περιορισμένος αριθμός θέσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για τους τελικούς του Champions League και του Euro απαιτούνται σε κανονικές συνθήκες (με εξαίρεση αυτή του 2021) γήπεδα χωρητικότητας 60 χιλιάδων θέσεων. Για τους τελικούς του Europa League απαιτούνται γήπεδα 30 χιλιάδων θέσεων και για το Conference League οκτώ χιλιάδων θέσεων.

Πάμε όμως να δούμε σε ποια κριτήρια ξεχωρίζει η OPAP Arena και έγινε στάδιο τεσσάρων αστεριών και δεν έγινε στάδιο μικρότερης κατηγορίας.

Τα κριτήρια της UEFA που διαφοροποιούν ένα γήπεδο ανάλογα με την κατηγορία του:

OPAP Arena: Έγινε τετράστερη από την UEFA και μπήκε στη λίστα με τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου
PRINT SCREEN
  1. Ελάχιστη χωρητικότητα 8.000 θέσεων. Για τα γήπεδα λιγότερων αστέρων το ελάχιστο όριο είναι μικρότερο.
  2. Τουλάχιστον 20 τετραγωνικά μέτρα για τα αποδυτήρια των παικτών πρέπει να έχουν δύο μπάνια, μια ατομική τουαλέτα, έξι θέσεις, ένα γραφείο και εγκαταστάσεις για τον ρουχισμό των παικτών.
  3. Ως προς τις εστίες δεν επιτρέπεται η χρήση πρόσθετων δομικών στοιχείων ή φυσικής υποστήριξης εντός του διχτυού ή στο άμεσο περιβάλλον του εκτός από ράβδους που στερεώνουν το δίχτυ τέρματος στο έδαφος και ορθοστάτες διχτυού τέρματος πίσω και έξω από το φιλέ. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φορητές εστίες.
  4. Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να έχει μέγεθος 105x68m και να υπάρχει και δυνατότητα θέρμανσης του αγωνιστικού χώρου.
  5. Προβολείς όχι λιγότερο από 1.400 lux για την κύρια θέση της κάμερας και όχι λιγότερο από 1.000 lux για άλλα μέρη του σταδίου. Επίσης, εφεδρικό σύστημα προβολέων ικανό να εκκινείται κάθε φορά και να παρέχει τις ίδιες παραμέτρους. Αντίστοιχα πρέπει να υπάρχει back up σε περίπτωση βλάβης το συστήματος.
  6. Δεν επιτρέπονται όρθιοι οπαδοί (μόνο στην πρώτη κατηγορία).
  7. Πρέπει να έχει ένα τουρνικέ ηλεκτρονικών εισιτηρίων ανά 660 άτομα.
  8. Τουλάχιστον 100 θέσεις VIP.
  9. Τουλάχιστον 150 θέσεις πάρκινγκ.
  10. Ένα δωμάτιο ελέγχου που παρέχει συνολική άποψη του εσωτερικού του σταδίου και είναι εξοπλισμένο με ραδιοεπικοινωνίες που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού και των υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στο στάδιο.
  11. Σύστημα παρακολούθησης (CCTV), που καλύπτει όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γηπέδου και γύρω απ’ αυτό. Το σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει σαφείς φωτογραφίες των περιοχών που παρακολουθούνται, ανά πάσα στιγμή.
  12. Δωμάτιο με τουλάχιστον 30 θέσεις εργασίας εκπροσώπων του Τύπου.
  13. Τουλάχιστον 20 θέσεις εργασίας φωτογράφων. Πρέπει να υπάρχουν τραπέζια, καρέκλες, πρίζες για παροχή ρεύματος και φυσικά δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ στον αγωνιστικό χώρο.
  14. Τουλάχιστον 60 θέσεις στα δημοσιογραφικά, οι 30 με γραφείο.
  15. Ελάχιστος χώρος θέσεων σχολιαστών (10) τηλεόρασης.
  16. Ελάχιστος αριθμός δύο τηλεοπτικών studio, τουλάχιστον ενός με καθαρή θέα στον αγωνιστικό χώρο.
  17. Ο ελάχιστος χώρος της πλατφόρμας της κύριας κάμερας πρέπει να είναι 6x2 μέτρα για τουλάχιστον τρεις κάμερες
  18. Για τις επιπλέον πλατφόρμες καμερών, χρειάζεται μια πλατφόρμα κάμερας αντίθετης με την κύρια, κεντρικά τοποθετημένη στην απέναντι βάση, για να φιλοξενεί τουλάχιστον μία κάμερα.
  19. Μία άλλη πλατφόρμα κάμερας τουλάχιστον 2x 2 μέτρων στις κερκίδες πίσω από κάθε τέρμα, για να χωράει μία κάμερα σε καθεμία, σε ύψος επιτρέποντας ανεμπόδιστη θέα στο σημείο του πέναλτι από πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
  20. Ελάχιστος αριθμός τεσσάρων θέσεων για post-match συνεντεύξεις.
  21. Τουλάχιστον 1.000 τετραγωνικά μέτρα ο χώρος για το van των εξωτερικών μεταδόσεων
  22. Μίνιμουμ 50 θέσεων δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου
  23. Τουλάχιστον 50 θέσεις δημοσιογράφων στη μεικτή ζώνη. Το τελευταίο είναι και το μοναδικό κριτήριο της κατηγορίας (4) που δεν περιλαμβάνουν καθόλου οι άλλες τρεις κατηγορίες γηπέδων.

Τα γήπεδα που είναι κατηγορίας τεσσάρων αστέρων

Η UEFA δεν έχει δημοσιεύσει αναλυτική λίστα με τα γήπεδα που έχει ταξινομήσει ανά κατηγορία αστέρων. Μέχρι στιγμής 110 γήπεδα έχουν πιστοποιηθεί με τέσσερα αστέρια, την ανώτερη κατηγορία γηπέδων της UEFA.

Μέσα στη λίστα βρίσκονται τα κορυφαία και τα μεγαλύτερα γήπεδα των ομάδων. Καμπ Νου, Μπερναμπέου, Ολντ Τράφορντ, Άνφιλντ, Έτιχαντ, Τζουζέπε Μεάτσα / Σαν Σίρο, Αλιάνζ Αρένα και άλλων μεγάλων και θρυλικών γηπέδων.

Από τα στάδια που είναι εκτός λίστας είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, το οποίο μάλιστα έχει χτιστεί το 2012, αλλά και αυτό του Βερολίνου, παρότι στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει τελικούς Champions League και Μουντιάλ. Με τρία αστέρια έχει απονεμηθεί και το "Ντιέγκο Μαραντόνα" της πρωταθλήτριας Ιταλίας, Νάπολι.

Ένα από τα πιο μικρά στάδια που έχουν πάρει τέσσερα αστέρια από την UEFA είναι το γήπεδο της Λουντογκόρετς, το οποίο κατασκευάστηκε το 2011 και είναι χωρητικότητας 10.422 θέσεων.

TAGS UEFA OPAP ARENA ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ