ΠΑΟΚ

Η κριτική των παικτών του ΠΑΟΚ

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ νίκησε για τρίτη διαδοχική σεζόν την ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου κι έκανε το νταμπλ. Το Sport24.gr αξιολογεί την απόδοση των παικτών του Λουτσέσκου.

Όπως το 2017 στο Βόλο, όπως πέρυσι (2018) στο ΟΑΚΑ, έτσι και φέτος στο ίδιο γήπεδο, ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και πανηγύρισε το τρίτο διαδοχικό του τρόπαιο, φθάνοντας μάλιστα στο νταμπλ, πρώτο της ιστορίας του.

Με σκόρερ τον Τσούμπα Άκπομ, κορυφαίο τον Δημήτρη Πέλκα και "κλειδί" τη μονομαχία που κέρδισαν το κέντρο οι Εβγέν Σάκχοφ και Χοσέ Χάνια, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έφθασε στον τίτλο.

ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ: Μπορεί στο 40ό λεπτό ν' απέκρουσε, αντί να μπλοκάρει την κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι, αλλά αυτή η φάση δεν κόστισε στον ΠΑΟΚ. Η έξοδός του, δε, κι εν συνεχεία επέμβασή του στο 52ο λεπτό απέβη καθοριστική για να μην παραβιαστεί η εστία που υπερασπίστηκε. Ο Πασχαλάκης αντιλήφθηκε γρήγορα ότι ο Πόνσε βγήκε στην πλάτη της άμυνας, του έκλεισε με το σώμα το οπτικό πεδίο κι απομάκρυνε.

ΜΑΤΟΣ: Σταθερός όπως πάντα ο Βραζιλιάνος. Προσεκτικός αμυντικά, απαραίτητος στο ασφυκτικό μαρκάρισμα των αντιπάλων στις στημένες φάσεις που δέχθηκε η ομάδα του, δεν μερίμνησε να προωθηθεί, έστω κι αν έμεινε πιο πίσω σε σχέση με άλλα ματς. Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, δέχθηκε περισσότερη πίεση σε σχέση με όλο το πρώτο, αλλά έφερε εις πέρας την αποστολή του.

ΚΡΕΣΠΟ: Εάν βγάλουμε από την εξίσωση την ευκαιρία του Πόνσε στο 52ο λεπτό, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ έφερε εις πέρας όλες τις μονομαχίες στην περιοχή του. Δεν άφησαν τον Πόνσε ν' αναπνεύσει, καθάρισαν με τον Βαρέλα όλες τις στημένες φάσεις.

ΒΑΡΕΛΑ: Στο 12' έκοψε τελευταία στιγμή την μπάλα, κι ενώ ο Πόνσε θα έβγαινε μόνος του σε τετ-α-τετ με τον Μπάρκα. Ο αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι είναι ο "πυργος" του Λουτσέσκου. Αποφασιστικά πρώτος στην μπάλα, άμεσες επεμβάσεις και κυρίως καθαρές. Ένα credit ακόμη, καθώς η απόδοσή του δεν έφθινε παρά το χτύπημα στη φάση που δέχθηκε από τον Λιβάγια στο πρώτο ημίχρονο.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Αυτό ήταν το πρώτο κρασ-τεστ για τον 23χρονο μπακ από την Κατερίνη. Έδωσε εξετάσεις με τον Ατρόμητο, τις πέρασε με επιτυχία, αγωνίστηκε και σε ματς με τον ΠΑΟΚ, αλλά ως αλλαγή, είτε όταν το πρωτάθλημα είχε κριθεί. Κλήθηκε ν' αναπληρώσει το κενό που άφησε ο τραυματισμός του αρχηγού, Βιεϊρίνια. Δεν είναι ο Βιεϊρίνια - διαφορετικοί παίκτες - αλλά τα πήγε καλά έως πολύ καλά.

ΣΑΚΧΟΦ: Ο 28χρονος Ουκρανός είναι ο "αφανής ήρωας" της πορείας του ΠΑΟΚ την τρέχουσα σεζόν. Είτε βασικός, είτε ορμώμενος από τον ΠΑΟΚ δεν πρόδωσε ποτέ τα στάνταρ του. Συνέθεσε συμπαγές δίδυμο αμυντικών μέσων με τον Ισπανό (Κάνιας), δεν ανέλαβε τόσο δημιουργικό ρόλο, συνέβαλε όμως στην ομαλή μεταβίβαση της μπάλας και κυρίως πήρε όλες τις εναέριες μονομαχίες.

ΚΑΝΙΑΣ: Στις τελευταίες δοκιμές ενδεκάδες, ο Λουτσέσκου δεν τον είχε συμπεριλάβει. Λογικά για να "θολώσει τα νερά". Ο Ανδαλουσιάνος ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ο ΠΑΟΚ πήρε τη μάχη του κέντρου. Δεν άφησε τον Αντρέ Σιμόες, να κατεβάσει την μπάλα. Έκανε χρήσιμα για την ομάδα του φάουλ. Άριστα παίρνει κι αυτός κι ο Σάκχοφ. Είχε κι ευκαιρία για γκολ, αλλά αστόχησε στο πλασέ εκ δεξιών.

ΠΕΛΚΑΣ: Ο κορυφαίος του ΠΑΟΚ. Ο 25χρονος διεθνής μέσος ανέλαβε τον ηγετικό του ρόλο και τον έφερε ως πέρας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ζήτησε μπάλα, γύρισε αρκετά πίσω από το χώρο αρμοδιότητάς του για να την πάρει, έψαξε συμπαίκτες του. Είχε καθαρό μυαλό. Μόνον έτσι θα μπορούσε να κάνει την ενέργεια στο πρώτο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου του πρώτου ημιχρόνου. Μπήκε στην περιοχή, πέρασε τον Χουλτ, έκανε το γύρισμα και με ανάποδο ψαλίδι ο Άκπομ νίκησε τον Μπάρκα και έκανε το 1-0 για τον ΠΑΟΚ. Επιχείρησε το πλασέ τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου (49'), αλλά ο γκολκίπερ της Ένωσης αντέδρασε σωστά. Αντικαταστάθηκε από τον Ολιβέιρα στο 80ό λεπτό. Είχε κάνει τη δουλειά του.

ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ: Πολλή δουλειά από τον Ολλανδό, ο οποίος αντιμετωπίστηκε με φοβία από τους μέσους κι αμυντικούς της ΑΕΚ. Ο Μπίσεσβαρ έκανε ό,τι κάνει συνήθως. Μπέρδεψε τον αντίπαλο, κινούμενος πότε αριστερά (συνήθως), πότε κεντρικά, μην αφήνοντας εύκολα να τους πάρει κάποιος την κατοχή της μπάλας. Δεν σκόραρε, δεν έβγαλε ασίστ, αλλά δεν μειώνει κατ' ελάχιστο την προσφορά του στην κατάκτηση του τροπαίου.

ΛΕΟ ΖΑΜΠΑ: Ο Βραζιλιάνος ήταν ιδιαίτερα κινητικός, ειδικά στο πρώτο τέταρτο του ματς. Σίγουρα, όμως, στο σημερινό ματς δεν άφησε τη "σφραγίδα" του. Δεν του βγήκαν οι προσπάθειες. Το σουτ που επιχείρησε στο 32ο λεπτό ήταν άστοχο, στο 53ο έχασε ευκαιρία να κάνει το 2-0 για τον ΠΑΟΚ. Αποτέλεσε την πρώτη αλλαγή του Ραζβάν Λουτσέσκου, αντικατάσταθηκε στο 66ο από τον Λημνιό.

ΑΚΠΟΜ: Ο 23χρονος Άγγλος ήταν αυτός που έκρινε τον τελικό, αυτός που χάρισε το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ. Από το πρώτο λεπτό μπήκε με ορμή, αρκετή επιθετικότητα, έχοντας πάρει τον "αέρα" του κιτρινόμαυρου κεντρικού αμυντικού διδύμου, το οποίο συνέθεσαν οι Τσιγκρίνσκι και Οικονόμου. Πρακτικά ο MVP. Το γκολ του έδωσε ένα ακόμη τρόπαιο, χάρισε στον ΠΑΟΚ το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Προειδοποίησε στο 36', στο 45+1' έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Όλο το ματς δικαιώνει τον Λουτσέσκου που τον εμπιστεύτηκε ως αντί-Πρίγιοβιτς, όταν ο Σέρβος έφυγε για τη Σαουδική Αραβία.

ΛΗΜΝΙΟΣ: Πέρασε στο 66ο λεπτό στη θέση του άνευρου, Λέο Ζαμπά. Περισσότερο αμυντικά - στο να διαφυλαχθεί το προβάδισμα του ΠΑΟΚ συνέλαβε - παρά επιθετικά. Έκλεισε τους χώρους, πίεσε ψηλά, δεν έβγαλε φάσεις, αλλά στη γενική εικόνα της τακτικής μάλλον θ' ακούσει συγχαρητήρια από τον Ρουμάνο προπονητή του.

ΟΛΙΒΕΪΡΑ: Πέρασε στο 80' στη θέση του Πέλκα. Αυτό το δεκάλεπτο - τελευταίο χρονικά του ματς - ήταν κρίσιμο για να πάει κι ο δεύτερος εγχώριος τίτλος στον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος έδωσε ανάσες, δεν ρίσκαρε, προτίμησε το ασφαλές. Έψαξε τους επιθετικούς.

ΙΝΓΚΑΣΟΝ: Πέρασε στο τρίτο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου στη θέση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Δεν μπορεί να κριθεί με ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι βοήθησε κι αυτός στον εναπομείναντα (ελάχιστο) χρόνο.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ