ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ματιέ Βαλμπουενά: Η ποιότητα χρόνια δεν κοιτά

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΓΚΙΑ ΓΚΝΤΑΝΣΚ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΓΚΙΑ ΓΚΝΤΑΝΣΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ματιέ Βαλμπουενά δεν έκανε ούτε μία περιττή ενέργεια στο φιλικό με τη Λέχια Γκντανσκ. Έκανε το απλό, που είναι και το δύσκολο. Ο Ρούμπεν Σεμέδο θέλει χρόνο, αλλά έδειξε κλάση. Γράφει ο Δημήτρης Σαμόλης.

Και στο τρίτο του φιλικό επί πολωνικού εδάφους ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να επικρατήσει. Ούτε όμως να χάσει. Με τη Χάποελ Μπερ Σεβά ισοφάρισε στις καθυστερήσεις, το ίδιο και με τη Λέχια Γκντανσκ (1-1), κόντρα σε μία από τις τρεις κορυφαίες ομάδες του πολωνικού ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή.

Σαφώς και υπάρχουν κομμάτια που προβληματίζουν τον Πέδρο Μαρτίνς. Το γεγονός για παράδειγμα ότι για τρίτο διαδοχικό φιλικό η ομάδα του δέχεται εύκολα γκολ, με φθηνό τρόπο, είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί και δεδομένα να μην επαναληφθεί, όταν στις 23 και 30 Ιουλίου είναι προγραμματισμένα τα παιχνίδια του β' προκριματικού γύρου του Champions League με τη Βικτόρια Πλζεν. Τούτη τη φορά κόστισε η απειρία και η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετώπισαν τη φάση, μετά την πίεση που δέχτηκαν, οι Ουσεϊνού Μπα και Μάριος Σιαμπάνης.

Ένας 23χρονος στόπερ που για πρώτη φορά καλείται να παίξει σε τόσο υψηλό επίπεδο (προέρχεται από τη Γκαζελέκ Αζαξιό, ομάδα β' Γαλλίας) και ένας 20χρονος κίπερ που έκανε ανεπίσημο ντεμπούτο με την "ερυθρόλευκη" φανέλα. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, την υπέροχη απόκρουση του τέως γκολκίπερ του ΠΑΟΚ στο 88', όταν με το ένα χέρι σταμάτησε το δυνατό σουτ του Χαράσλιν και έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του να μείνει στο ματς και τελικά να ισοφαρίσει στο 93' με τον Γκερέρο.

ΤΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ

Αν πρέπει να κρατήσει κανείς δυο πράγματα από το φιλικό με τη Λέχια, αυτό είναι η παρουσία δύο νέων μεταγραφικών αποκτημάτων: Ματιέ Βαλμπουενά και Ρούμπεν Σεμέδο. Ας μιλήσουμε πρώτα για τον Γάλλο. Τον Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή θα έχει ξεκινήσει η Super League, θα έχει πατήσει τα 35. Η ποιότητα χρόνια δεν κοιτά, ξεκάθαρα. Ξεκίνησε ως αριστερός εξτρέμ, ενώ όσο περνούσε η ώρα συνέκλινε, παίζοντας και από δεξιά. Ούτε μία στιγμή δεν έκανε περιττή ενέργεια. Όταν χρειαζόταν έδινε με τη μία, όταν είχε τη δυνατότητα έπαιζε το 1-2, "εκτελούσε", περνούσε κάθετες πάσες, κέρδιζε φάουλ πάνω στη γραμμή, άλλαζε γήπεδο, συνεργάστηκε με τον Κούτρη και εντέλει από δική του εκτέλεση φάουλ προήλθε το γκολ της ισοφάρισης.

Στο ποδόσφαιρο, ειδικά στο ελληνικό, το απλό είναι και το πιο δύσκολο. Ο 35χρονος Γάλλος έχει μόνο να δώσει στον Ολυμπιακό. Όσο αγωνίστηκε δεν έδειξε ίχνος ατομισμού, ίσα - ίσα που αυτός θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί καλύτερα και δεν έγινε (στο 68' ο Μασούρας, που είχε κι αυτός θετική παρουσία, προτίμησε να τελειώσει μόνος τη φάση). Η ποιότητα που διακρίνει τον τέως εξτρέμ της Φενέρμπαχτσε μόνο ευεργετική μπορεί να αποδειχθεί για τους "ερυθρόλευκους" σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΛΑΣΗ

Πάμε και στον Σεμέδο τώρα. Ήταν η πρώτη φορά που έπαιξε βασικός. Τι είδαμε από τον 25χρονο Πορτογάλο; Έναν στόπερ που έχει μεγάλη άνεση με τη μπάλα στα πόδια και με καλά κοντρόλ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιχείρησε να κάνει ο ίδιος παιχνίδι από την άμυνα, είτε με κοντινή είτε με βαθιά μπαλιά. Ένας γρήγορος κεντρικός αμυντικός, που τουλάχιστον δύο φορές επενέβη και "καθάρισε" για τον Ολυμπιακό από στατικές φάσεις της Λέχια Γκντανσκ. Στο 14' παραλίγο να σκοράρει μετά την εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, δείχνοντας πως στο ψηλό παιχνίδι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις αντίπαλες άμυνες. Θα πει κανείς: Καλά όλα τέλεια τα έκανε; Όχι. Ο Σεμέδο ακόμη δεν είναι έτοιμος. Μόλις στις 28 Ιουνίου έκανε άλλωστε την πρώτη του προπόνηση. Κι όμως, χρησιμοποιήθηκε στο βασικό σχήμα.

Από εκεί και πέρα, σε 1-2 στιγμές στο πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να ενεργήσει καλύτερα και γι' αυτό ο Μαρτίνς του έκανε παρατήρηση, λέγοντάς του να παίξει πιο συγκεντρωμένα. Το πρόσημο, όμως, είναι θετικό. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του και από τα πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται πως τη νέα αγωνιστική περίοδο μπορεί να αποτελέσει κολόνα του κέντρου άμυνας. Μένει να φανεί ποιος θα είναι ο παρτενέρ του, τουλάχιστον στα πρώτα παιχνίδια, με την Πλζεν.

Υ.Γ.1. Σε ένα διάστημα κατά το οποίο ο Ολυμπιακός ψάχνει τον βασικό του επιθετικό και τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον Ντουρμισάι για την πολύ καλή εικόνα που δείχνει, ο Γκερέρο αποδεικνύει πως δεν πρέπει να ξεγραφτεί. Ο τρόπος που έβαλε το σώμα του και "εκτέλεσε" στο φιλικό με τη Λέχια ήταν εξαιρετικός. Δεδομένα βρίσκεται μπροστά από Σολδάνο και Κάιπερς...

Υ.Γ.2. Επόμενο φιλικό για τον Ολυμπιακό αυτό με τη Γιαγκελόνια, την Παρασκευή (5/7, 18.00), στην πόλη Sulejowek (18 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Βαρσοβία).

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ