ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

H αποκάλυψη του Γκρόμπελααρ ανατριχιάζει: "Έχω σκοτώσει πολλούς ανθρώπους"

Former Liverpool and Southampton soccer star Bruce Grobbelaar leaves Winchester Court, with his wife, Tuesday, Jan. 14,1997, for a lunch break during the first days trial for alleged match fixing in England soccers biggest bribery scandal in 32 years. Grobbelaar is on trial along with two former Premier League soccer players Hans Segers and John Fashanu and Malaysain businessman Heng Suen Lim, accused of conspiracy to rig soccer matches. (AP Photo/Dave Caulkin)
Former Liverpool and Southampton soccer star Bruce Grobbelaar leaves Winchester Court, with his wife, Tuesday, Jan. 14,1997, for a lunch break during the first days trial for alleged match fixing in England soccers biggest bribery scandal in 32 years. Grobbelaar is on trial along with two former Premier League soccer players Hans Segers and John Fashanu and Malaysain businessman Heng Suen Lim, accused of conspiracy to rig soccer matches. (AP Photo/Dave Caulkin) AP PHOTO/DAVE CAULKIN

Ο Μπρους Γκρόμπελααρ, που έγινε διάσημος μέσα από τη σπουδαία καριέρα του στην Λίβερπουλ, μίλησε για τη ζωή του πριν το ποδόσφαιρο και συγκλόνισε, αποκαλύπτοντας τα φρικτά πράγματα που αναγκάστηκε να κάνει.

Ένας πόλεμος σημαδεύει για πάντα τις ζωές των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτόν και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο Μπρους Γκρόμπελααρ.

Ο άλλοτε κίπερ της Λίβερπουλ (1981-1994) αναγκάστηκε το 1975 και σε ηλικία μόλις 18 ετών να προσφέρει τις στρατιωτικές του υπηρεσίες για 11 μήνες για το έθνος του (νυν Ζιμπάμπουε, πρώην Ροδεσία) κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και τίποτα από όσα έζησε δεν έχουν ξεθωριάσει από τη μνήμη του.

Είχε αναλάβει καθήκοντα "κυνηγού" που εντόπιζε τα ίχνη των αντικυβερνητικών στρατιωτών του Ρόμπερτ Μουγκάμπε και όπως παραδέχτηκε μέσα από μακροσκελή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Guardian", αναγκάστηκε να σκοτώσει αρκετούς ανθρώπους για την επιβίωσή του.

"Θυμάμαι πως υπήρχε ένας στρατιώτης που έκοβε ένα αυτί από κάθε άνδρα που σκότωνε. Κρατούσε τα αυτιά σε ένα βάζο και είχε αρκετά βάζα, είχαν ξεκληρίσει την οικογένειά του και ήθελε να πάρει εκδίκηση", τόνισε σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του ο 60χρονος πλέον Γκρόμπελααρ, ο οποίος δεν μπορεί να ξεχάσει ακόμα την πρώτη φορά που αναγκάστηκε να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή.

The Liverpool goalkeeper Bruce Grobbelaar, left, and captain Alan Hansen of the team hold the trophy of the Villa de Madrid after their victory 1-0 over the Atletico de Madrid on Sunday, August 23, 1987. Madrid's mayor Juan Barranco, left, stands by. (AP Photo/Toka)
The Liverpool goalkeeper Bruce Grobbelaar, left, and captain Alan Hansen of the team hold the trophy of the Villa de Madrid after their victory 1-0 over the Atletico de Madrid on Sunday, August 23, 1987. Madrid's mayor Juan Barranco, left, stands by. (AP Photo/Toka) AP PHOTO/TOKA

"Η πρώτη μου φορά ήταν στο ηλιοβασίλεμα. Καθώς πέφτει ο ήλιος, βλέπεις σκιές στο θάμνο. Δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά μέχρι να δεις το λευκό των ματιών σου. Είσαι εσύ ή αυτοί.

Κρύβεσαι, πέφτεις στο έδαφος και ακολουθεί μία γιγάντια ανταλλαγή πυροβολισμών. Ακούς αρκετές φωνές από την πλευρά σου: "Ε, φίλε, με τραυμάτισαν". Σφυρίζουν για να μην τους ακούσουν διαφορετικά θα είμαστε όλοι νεκροί.

Μόλις σταματήσουν οι πυροβολισμοί, βλέπεις πτώματα παντού. Δεν ξεχνιέται η πρώτη φορά, αυτά που έχεις στο στομάχι σου, φτάνουν μέχρι το στόμα! Πόσα άτομα έχω σκοτώσει; Δεν μπορώ να το πω. Έχω σκοτώσει πάρα πολλούς και για αυτό έχω ζήσει τη ζωή μου μέρα με τη μέρα.

Μπορώ μόνο να μετανιώσω για αυτά που έκανα αλλά δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν μου". Ο Γκρόμπελααρ παραδέχτηκε ακόμα στην ίδια συνέντευξη πως κινδύνεψε να πάθει κατάθλιψη και να μην ξαναβρεί ποτέ τον εαυτό του, την ώρα που αρκετοί στρατιώτες που ήταν μαζί του δεν άντεχαν να πολεμούν άλλο και επέλεγαν το δρόμο της αυτοκτονίας!

Τι ήταν αυτό που τον βοήθησε να ξεπεράσει τους εφιάλτες και να γυρίσει σελίδα; "Το ποδόφαιρο ήταν αυτό που με κράτησε μακριά από τις μαύρες σκέψεις του πολέμου", εξομολογήθηκε ο Γκρόμπελααρ, που όμως παραδέχτηκε ταυτόχρονα πως "το Χέιζελ ήταν χειρότερο από τον πόλεμο. Στους θάμνους ήξερες τι μπορούσε να συμβεί, στο Χέιζελ υπήρχαν αθώοι άνθρωποι. Άκουγες τις κερκίδες να καταρρέουν και έβλεπες τα πτώματα."

Και επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το αντίο του στη δράση και ίσως οι νεότεροι να μην θυμούνται τα όσα λαμπρά έκανε με την Λίβερπουλ (η πράσινη φανέλα που φορούσε ως κίπερ ήταν χαρακτηριστική) να θυμίσουμε πως η κορυφαία στιγμή του με τους "κόκκινους" ήταν το 1984 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Τότε που η "κόκκινη αρμάδα" του Μπομπ Πέισλι σήκωνε το βαρύτιμο τρόπαιο (4ο μέσα σε μία οκταετία) νικώντας την γηπεδούχο Ρόμα στο "Ολίμπικο", με τον Γκρόμπελααρ να μένει στην ιστορία για το τρέκλισμά του πάνω στη γραμμή στη διαδικασία των πέναλτι, με το οποίο πέτυχε να χάσουν την αυτοσυγκέντρώση τους οι Ντι Μπαρτολομέι και Γκρατσιάνι και να αστοχήσουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ