ΑΕΚ

Ο αφανής ήρωας της ΑΕΚ

Ο αφανής ήρωας της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr ανακαλύπτει και παρουσιάζει, τον άνθρωπο στον οποίο ο Γιάννης Ανέστης αφιέρωσε το δεύτερο συνεχόμενο πέναλτι που απέκρουσε στα Γιάννενα, Κώστα Καμπόλη.

Όσοι οπαδοί της ΑΕΚ πηγαίνουν σταθερά στο γήπεδο, έχουν παρατηρήσει κάποιον με φόρμα της ομάδας, που κάθεται μόνιμα στον διπλανό πάγκο απ’ αυτόν που βρίσκονται οι αναπληρωματικοί και που συχνά – πυκνά στην διάρκεια του ματς, πετάγεται και «ουρλιάζει» προς τον τερματοφύλακα. Όσοι παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στην «κιτρινόμαυρη» κοινωνία, έχουν ακούσει για κάποιων που βγάζει το… λάδι στους τερματοφύλακες με περίπλοκες και απαιτητικές ασκήσεις, στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Όσοι άκουσαν τις δηλώσεις του «ήρωα» του ματς με τον ΠΑΣ, Γιάννη Ανέστη, έμαθαν πως αφιέρωσε την απόκρουση πέναλτι σε δεύτερο συνεχόμενο ματς, στον Κώστα Καμπόλη. Ποιος είναι λοιπόν αυτός που σε κάθε ματς της ΑΕΚ φωνάζει στον τερματοφύλακα, που κάνει «τρομερά» πράγματα στις προετοιμασίες και που ο Ανέστης τον… έδωσε ως αφανή ήρωα; ΤοSport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Ο πιο πιστός "στρατιώτης" της ΑΕΚ

Στο πόστο του προπονητή τερματοφυλάκων της ΑΕΚ, ο Κώστας Καμπόλης ανέλαβε… υπηρεσία μαζί με τον Μανόλο Χιμένεθ, τον Οκτώβρη του 2010. Και από τότε έγινε ο πιο πιστός «στρατιώτης» της ομάδας. Με εξαίρεση ένα διάστημα ολίγων… μηνών, ο 46χρονος κόουτς είναι ανελλιπώς τις τελευταίες έξι σεζόν, ο άνθρωπος πίσω (και δίπλα) από τους τερματοφύλακες της ΑΕΚ. Και είναι από τους λίγους, που έχουν δει τα πάντα σ’ αυτή την ομάδα. Με την κυριολεκτική έννοια. Ήταν παρών και μέλος του τεχνικού τιμ, όταν η ΑΕΚ κατακτούσε τον τελευταίο της τίτλο, στον τελικό κυπέλλου του 2011. Ήταν παρών και μέλος του τεχνικού τιμ, σ’ εκείνο το «καταραμένο» για την ΑΕΚ απόγευμα στο Περιστέρι το 2013, όταν «σφραγίστηκε» ο υποβιβασμένος. Ήταν παρών και μέλος του τεχνικού τιμ και στην περιπέτεια της Γ’ και της Β’ εθνικής. Και τώρα είναι παρών και μέλος του τεχνικού τιμ, στην προσπάθεια της ΑΕΚ για την μεγάλη επιστροφή.

Οι πέντε προπονητές και η "απαίτηση" των παικτών

Ο Καμπόλης έχει ήδη δει τα… πάντα και έχει συνεργαστεί και με τους… πάντες. Έχει δουλέψει στην ΑΕΚ με πέντε προπονητές μέχρι στιγμής. Ξεκίνησε με τον Χιμένεθ και ακολούθησε ο Κωστένογλου, ο Λίνεν, ο Δέλλας και τώρα ο Πογέτ.Μάλιστα ο Ουρουγουανός τεχνικός πανηγύρισε με σφιγμένη την γροθιά προς τον Καμπόλη, μετά το ματς με την Ξάνθη, όταν και πάλι ο Ανέστης είχε αποκρούσει πέναλτι. Μ’ όλους πάντως είχε άψογη συνεργασία. Όλοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα την δουλειά του. Μα περισσότερο, εκείνοι που αναγνώριζαν (και αναγνωρίζουν) την δουλειά του Καμπόλη, είναι αυτοί που δουλεύουν καθημερινά μαζί του. Οι ίδιοι οι τερματοφύλακες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αφιέρωση που έκανε ο Ανέστης μετά χθεσινό (17/1) ματς με τον ΠΑΣ ή οι δηλώσεις που είχε κάνει πριν μερικούς μήνες ο Μπαρόχα. Όμως ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2012. Τότε την τεχνική ηγεσία είχε αναλάβει ο Βαγγέλης Βλάχος και είχε επιλέξει ως προπονητή τερματοφυλάκων τον Χρήστο Αρβανίτη. Όμως Γιάννη Αραμπατζής, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο Θοδωρής Μοσχονάς, όχι απλώς θεωρούσαν πως με τον αποχωρήσαντα προπονητή έκαναν καλύτερη δουλειά και αισθανόντουσαν πιο έτοιμοι, αλλά σχεδόν απαιτούσαν την επιστροφή του. Κάτι που έγινε στα τέλη του Σεπτέμβρη. Ο Καμπόλης που είχε αποχωρήσει τον Ιούνη του 2012, επέστρεψε στο πόστο του μετά από τέσσερις μήνες, ουσιαστικά κατόπιν απαίτησης των παικτών.

Αυστηρός με τα "παιδιά" του και τους δυο κανόνες

Από τα «χέρια» του Καμπόλη, έχουν περάσει ο Σάχα, ο Αραμπατζής, ο Κωνσταντόπουλος, ο Μοσχονάς και τώρα ο Ανέστης, ο Μπαρόχα, ο Βούρας, ο Καραγκιολίδης και ο μικρός ο Ντούνης. Για τον κόουτς ήταν πάντα όλοι τους, τα «παιδιά» του. Η δική του «ομάδα» μέσα στην ομάδα. Η δική του «οικογένεια», μέσα στην οικογένεια της ΑΕΚ. Χαρακτηριστική η εικόνα με τον Αραμπατζή να κλαίει στην αγκαλιά του Καμπόλη, μετά την καταστροφική ήττα στο Περιστέρι τον Απρίλη του 2013. Χαρακτηριστική και η εικόνα να αγκαλιάζει ο 46χρονος προπονητής και να φιλά τον Ανέστη, μετά το ματς με τον Ξάνθη, όταν είχε πιάσει το πρώτο στη σειρά πέναλτι. Ο Καμπόλης βλέπει τους τερματοφύλακες «παιδιά» του, αλλά είναι αυστηρός. Τις δυο καλοκαιρινές προετοιμασίες στο Πήλιο και τα… γκάζια, ο πιτσιρικάς ο Ντούνης δεν πρόκειται ποτέ να τα ξεχάσει. Είναι όμως ήδη στην εθνική νέων. Από τους τερματοφύλακες, «τα παιδιά του», δεν ζητάει πολλά πράγματα. Δυο κανόνες απαράβατους. «Σκληρή δουλειά, κάτω το κεφάλι». Όσο για την φράση που όλοι οι τερματοφύλακες έχουν ακούσει δεκάδες φορές από τα χείλη του Κάμπολη; «Να θυμάστε, ουκ εν τω πολλώ το ευ». Παρόλα αυτά, στις καλοκαιρινές προετοιμασίες, οι τερματοφύλακες κάνουν πολλή δουλειά. Πρώτη μπαίνουν στο γήπεδο και τελευταίοι βγαίνουν. Τους «τρελαίνει» στην δουλειά, αλλά πάντα θα είναι εκεί για να τους μιλήσει, για να τους ακούσει, για να τους στηρίξει.Ακόμα και για να επιμεληθεί το "διάβασμά" τους, όπως έγινε με τα πέναλτι που εκτελούν η Ξάνθη και ο ΠΑΣ.

Αφοσιωμένος στην εξέλιξη της δουλειάς του τερματοφύλακα

Ο Καμπόλης έχει δουλέψει σε τέσσερις καλοκαιρινές προετοιμασίες με την ΑΕΚ. Όσοι έχουν παρακολουθήσει και τις τέσσερις, έχουν διαπιστώσει πως το πρόγραμμα δουλειάς που ακολούθησαν οι τερματοφύλακες, ήταν διαφορετικό. Και στις τέσσερις. Εξελιγμένο κάθε χρόνο και περισσότερο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και της ΑΕΚ αλλά και του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο Καμπόλης είναι κάτοχος του διπλώματοςUEFAB’, ενώ θα γίνει και από τους πρώτους στην Ελλάδα που θα κατέχουν το δίπλαUEFAAγια γκολκίπερ, καθώς πριν από μερικούς μήνες, ολοκλήρωσε την σχολή. Πρόκειται για το κορυφαίο δίπλωμα της ΟΥΕΦΑ, για προπονητές τερματοφυλάκων. Βεβαίως το πόστο του είναι τέτοιο, που πάντα θα μένει στην σκιά των πρωταγωνιστών. Όπως άλλωστε και κάθε καλός προπονητής τερματοφυλάκων. Μέχρι που οι ήρωες που ο ίδιος έχει «φτιάξει», όπως τώρα ο Ανέστης, να τον βγάζουν για λίγο στο φως.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ