ΑΕΚ

Φάκελος Γιόχανσον

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου ανοίγει το φάκελο του διεθνούς Σουηδού και βρίσκει μέσα όλες τις πιθανότητες ανοιχτές: Η πώληση με ένα ποσό στα 3,5 εκατ. ευρώ, η επέκταση συμβολαίου που έχει καθυστερήσει 14 μήνες, η ρήτρα των 5 εκατ. και ο δύσκολος ατζέντης.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Από τον Ιανουάριο του 2016 ως σήμερα, έχουν καταγραφεί τρεις διαφορετικές χρονικές περίοδοι υπερθέρμανσης του ενδιαφέροντος της ΑΕΚ να επεκτείνει τη συνεργασία της με το Σουηδό Γιάκομπ Γιόχανσον. Πάντοτε βάσει δημοσιευμάτων αλλά και δηλώσεων της πλευράς του παίκτη (του ιδίου και του ατζέντη του).

Αρχικά (Γενάρης του ‘16) εκφραζόταν η πεποίθηση ότι η ΑΕΚ θα καλούσε τον ποδοσφαιριστή άμεσα προκειμένου να του προτείνει συμβόλαιο ως το 2020. Τούτο δε συνέβη. Η συνέχεια στο σίριαλ δόθηκε τον επόμενο Μάρτιο, διατηρήθηκε στον Τύπο ως τα μέσα Απριλίου, ωστόσο και πάλι οι ευσεβείς πόθοι δεν ευδοκίμησαν. Ώσπου φτάσαμε στον περασμένο Νοέμβριο, όταν υπήρξε η συνάντηση του Ντάνιελ Μαϊστόρόβιτς με τον ατζέντη του ποδοσφαιριστή σε ουγγρικό έδαφος (φιλικό ματς Ουγγαρίας - Σουηδίας).

Υπήρξε τότε η (μη διασταυρωμένη) ενημέρωση - πεποίθηση ότι αυτό το τετ-α-τετ διεξήχθη σε κλίμα σύμπνοιας. Ωστόσο προέκυψαν και πληροφορίες - φήμες για σημαντική απόσταση στο οικονομικό σκέλος. Διαφορά δηλαδή στην αύξηση αποδοχών που προτίθεται να δώσει η ΑΕΚ στο Σουηδό προκειμένου εκείνος να ανανεώσει και στις απολαβές που η πλευρά του παίκτη αξίωνε για να συναινέσει. Μπαίνει πλέον ο Μάρτιος του 2017 και ακόμα εξέλιξη δεν προκύπτει, την ώρα που το ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού για τον Γιόχανσον είναι δεδομένο.

Μπροστά σε τέτοιες υποθέσεις, είναι πιο σωστό και ξεκάθαρο για τον αναγνώστη να παραθέτεις όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Μέσα λοιπόν από όσα ακολούθως θα διαβάσετε, διαπιστώνεται ότι η περίπτωση πώλησης του ποδοσφαιριστή είναι εξίσου πιθανή με την επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ένα θέμα ορθάνοιχτο:

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ: ΑΕΚ και Γιόχανσον συμφώνησαν τον Ιανουάριο του 2015 να πορευτούν μαζί (τουλάχιστον) ως το καλοκαίρι του 2018. Αυτό συνεπάγεται ότι, σε μερικούς μήνες από σήμερα ο Σουηδός εισέρχεται στην αφετηρία του τελευταίου έτους. Άρα κατ’ επέκταση και του τελευταίου εξαμήνου που μένει στην Ένωση να τον «κλειδώσει» (εφόσον αυτό επιθυμεί) στο ρόστερ της, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 θα είναι σε θέση να υπογράψει οπουδήποτε αλλού ως ελεύθερος.

Η ΡΗΤΡΑ: Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ουδέποτε διαψεύστηκαν από τα δύο μέρη (αν και για πράγματα που δεν έχουμε δει με τα μάτια μας, καλό είναι να κρατάμε μια επιφύλαξη), το συμφωνηθέν «buy-out» ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς δύσκολα θα βρεθεί ομάδα να δώσει αυτό το ποσό, ασχέτως με το ότι ο Γιόχανσον είναι πλέον διεθνής.

ΠΟΣΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Το ότι η ΑΕΚ θα συναινούσε με ένα συγκεκριμένο ποσό στην παραχώρησή του, δεν συνεπάγεται ότι το επιδιώκει κιόλας. Ωστόσο, αν διαπιστωθεί μεγάλο χάσμα στη συζήτηση για επέκταση, τότε και η Ένωση πρέπει να κάνει το κουμάντο της. Τα 5 εκατ. ευρώ της ρήτρας δεν θα τα βρει για έναν παίκτη που δεν έχει δοκιμαστεί σε συλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μπαίνει στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του. Τα 3,5 εκατ. θα ήταν ένα εξαιρετικό πόσο, ωστόσο και στα 2,5-3 εκατ. θα μπορούσε να υπάρξει deal.

ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ: Σε κάτι περισσότερο (συμπεριλαμβανομένων των μπόνους) από 220.000 ευρώ υπολογίζονται οι ετήσιες απολαβές του ποδοσφαιριστή. Σύμφωνα με όσα διαρρέει η πλευρά του ατζέντη, η βελγική Γάνδη προσφέρει περισσότερα από τα διπλάσια. Είναι λοιπόν θέμα της ΑΕΚ το να αποφασίσει αν θα πλησιάσει τις (περίπου) 500.000 ευρώ που μπορεί να βρει ο Γιόχανσον εκτός Ελλάδας.

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ: Στην τελευταία τοποθέτησή του κι όταν ασφαλώς ρωτήθηκε σχετικά, ο διεθνής μέσος τόνισε ότι « όλα είναι ανοιχτά για την καριέρα μου, αλλά αν είναι να φύγω από την ΑΕΚ, θέλω να συμβεί έχοντας πετύχει κάτι». Είναι βέβαιο ότι ο Γιόχανσον θέλει ένα καλύτερο συμβόλαιο από τώρα με την Ένωση, επιζητεί καλύτερες αποδοχές από την επόμενη σεζόν, ειδάλλως δύσκολα θα μπει σε συζήτηση επέκτασης συνεργασίας. Άλλωστε γι αυτό δουλεύει και ο ατζέντης του, ο οποίος έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή. Αν ο Σουηδός ικανοποιηθεί, δεν θα μπει καν σε διαδικασία σκέψης για εκ νέου ξενιτεμό.

Η ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ: Τελευταία δημιουργείται η εντύπωση ότι η ΑΕΚ μαθαίνει να παίζει δίχως τον Γιόχανσον αφού ο Αϊντάρεβιτς κερδίζει θέση βασικού και ο Σιμόες δεν μετακινείται. Βέβαια το περασμένο καλοκαίρι αποδείχθηκε ότι η μπακαλίστικη λογική μη απόκτησης ακόμη ενός ικανού μέσου, κόστισε πολύ. Σε κάθε περίπτωση, αν ο Γιόχανσον πωληθεί, πρέπει να εξυπακούεται ότι θα αντικατασταθεί επαρκώς.

ΕΝΑ ΕΞΤΡΑ TIP: Η σημαντική αναπροσαρμογή στις αποδοχές του Σιμόες (από τις 100.000 στις 250.000 ευρώ) ήταν μια κίνηση αναγνώρισης στην προσφορά του ποδοσφαιριστή. Αυτήν περιμένει και ο Γιόχανσον από την ΑΕΚ.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ