ΑΕΚ

ΑΕΚ: Τα 6 γκολ στον ΠΑΟΚ, 62 χρόνια πριν

ΑΕΚ: Τα 6 γκολ στον ΠΑΟΚ, 62 χρόνια πριν

Σαν σήμερα, 62 χρόνια πριν, η "Αθλητική Ηχώ" αφιέρωνε διθυράμβους στην ΑΕΚ για τη σαρωτική, αλλά και μεγάλης βαθμολογικής, νίκης επί του ΠΑΟΚ, πιάνοντας στην κορυφή της βαθμολογίας τον Ολυμπιακό. Από το αρχείο του Βαγγέλη Αρναούτογλου.

Το κιτρινισμένο πια, αλλά τόσο καθαρό και αμουντζούρωτο φύλλο της "Αθητικής Ηχούς" 62 χρόνια πριν, καταγράφει την αλήθεια για την ΑΕΚ της εποχής εκείνης, μιας ομάδας που καθοδηγούμενη από τον θρυλικό Νεστορίδη, κατετάγη τότε δεύτερη στο πρωτάθλημα, δύο βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, αλλά έβαζε τις βάσεις για το λαμπρό μέλλον της στη δεκαετία του ’60.

Βέβαια την ημέρα εκείνη σε αυτό το ταξίδι του παρελθόντος, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σαρωτικής νίκης με 6-2 επί του ΠΑΟΚ, ήταν ο επιθετικός Μίμης Τσανούλας, ένας παίκτης που ζούσε στη σκιά του σπουδαίο "Νέστορα", ωστόσο απέναντι στον Δικέφαλο του Βορρά έκανε το παιχνίδι της ζωής του, σκοράροντας 4 τέρματα και δηλώνοντας στο τέλος της αναμέτρησης ότι "σήμερα ένιωσα τη μεγαλύτερη χαρά από τότε που γεννήθηκα. Ο ενθουσιασμός μου για το θρίαμβο της ομάδας μας, δεν περιγράφεται".

Στην απόλυτη ημέρα της ζωής του, μετά από ένα ματς που και ο ίδιος ήξερε ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ για εκείνον, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ΑΕΚ ξεχείλιζε από ταπεινότητα, πλέκοντας το εγκώμιο του τεράστιου Νεστορίδη: "Η μεγαλοπρέπεια του Κώστα είναι αυτή που επιτρέπει και σε εμάς, τους κοινούς θνητούς, να απολαμβάνουμε τη δόξα παίζοντας δίπλα του".

Για το θρίαμβο της ΑΕΚ, ο δημοσιογράφος της "Ηχούς", Γ. Παντουρής, έγραψε τότε: "Οι κυνηγοί της ΑΕΚ εξαπέλυσαν καθ’ όλην τη διάρκειαν του αγώνος 34 σουτ, έναντι 15 των ΠΑΟΚτζήδων. Δύο σουτ των Τσανούλα και Εμμανουηλίδη εσταμάτησαν στας δοκούς του σπουδαίου Λύμπου ο οποίος κράτησε τον Νεστορίδη μακριά από τα δίχτυα της εστίας του με έξι δύσκολες αποκρούσεις, αποτρέποντας ένα ακόμα πιο σαρωτικό σκορ. Η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε πετύχει το λιγότερο 10 γκολ".

ΑΕΚ: Τα 6 γκολ στον ΠΑΟΚ, 62 χρόνια πριν

Στο πρωτοσέλιδο της, η εφημερίδα της 25ης Απριλίου 1958 (δηλαδή 62 χρόνια πριν, σαν σήμερα!), έγραψε για τη σπουδαία επικράτηση της Ένωσης: "Η ΑΕΚ υπέροχος, θυελλώδης και ασύλληπτος, συνάρπασε του θεατάς, σαρώσασα τον ΠΑΟΚ με 6-2. Ο γκολκήπερ του ΠΑΟΚ Λύμπος, έπαιξε με ηρωισμόν, αποκρούσας σωρείαν ισχυρών σουτ. Αυτή η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάς του πρωταθλήματος και αξίζει να τερματίσει εις την πρώτη θέσιν".

Την ημέρα εκείνη, η "Αθλητική Ηχώ" ενημέρωνε τους Έλληνες αναγνώστες για μια από τις πιο πλέον ιστορικές μετακινήσεις όλων των εποχών, τη μεταπήδηση του Φέρεντς Πούσκας στη Ρεάλ Μαδρίτης για τρία χρόνια, με αποδοχές 100.000 δολαρίων (3 εκατ. δραχμές την εποχή εκείνη). Ο Πούσκας ήταν ήδη 31 ετών, υπέρβαρος λόγω της διετούς αποχής από το ποδόσφαιρο, μετά την εισβολή των Σοβιετικών στη Βουδαπέστη, όμως κατάφερε να παίξει στη Βασίλισσα έως τα 39 χρόνια του με 151 γκολ σε 180 ματς!

ΑΕΚ: Τα 6 γκολ στον ΠΑΟΚ, 62 χρόνια πριν
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ