ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ: Ο Ουζουνίδης έκλεισε "πληγή"

CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΒΙΝΤΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΒΙΝΤΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Ουζουνίδης βρήκε τρόπο να κλείσει την μεγαλύτερη "πληγή" που είχε πέρυσι η ΑΕΚ στην αμυντική της λειτουργία. Το Sport24.gr αναλύει τη μεγάλη διαφορά.

Με μια πρώτη ματιά, η αμυντική λειτουργία δεν φαίνεται να είναι το δυνατό σημείο της φετινής ΑΕΚ. Αφενός διότι περισσότερο δείχνει να δίνει βάρος στην επίθεση και αφετέρου μοιάζει σαν να δέχεται εύκολα γκολ.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ελαφρώς διαφορετική. Η ΑΕΚ έχει δεχθεί τρία γκολ περισσότερα, σε σχέση με την περυσινή σεζόν, την ίδια χρονική περίοδο. Εκείνο που έχει στοιχίσει περισσότερο στην φετινή ομάδα, είναι το Champions League και κυρίως ο όμιλος. Συνολικά 12 γκολ είναι το παθητικό της ΑΕΚ μέχρι τώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ πέρυσι ήταν τα μισά. Αντιθέτως η Ένωση πέρυσι μέχρι την έβδομη αγωνιστική είχε δεχθεί στο πρωτάθλημα 6 γκολ, ενώ φέτος μόλις 3.

Όμως το πιο σημαντικό που έχει πετύχει ο Μαρίνος Ουζουνίδης στην αμυντική λειτουργία της φετινής ΑΕΚ, είναι πως έχει καταφέρει να κλείσει την μεγαλύτερη περυσινή "πληγή". Βρήκε το… αντίδοτο για τις στατικές φάσεις. Πέρυσι τέτοια εποχή, η ΑΕΚ είχε δεχθεί συνολικά 5 γκολ από «στημένα» κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Aντίστοιχα φέτος, οι αντίπαλοι της Ένωσης έχουν σκοράρει μόλις… μισή φορά από στατική φάση. Όπου "μισή φορά", βάλτε το πρώτο γκολ του Άγιαξ στο Άμστερνταμ, το οποίο ήρθε σε δεύτερο χρόνο, μετά από κόρνερ. Κατά τα άλλα η ΑΕΚ, δεν έχει "πληγωθεί" άλλη φορά φέτος από "στημένο" του αντιπάλου. Και το κατάφερε μάλιστα και απέναντι σε ομάδες που έχουν ως δύναμή τους τις στατικές φάσεις, όπως είναι η Σέλτικ και η Μπάγερν.

Προφανώς όλο αυτό δεν βγήκε τυχαία. Ο Ουζουνίδης το έχει δουλέψει πολύ και μάλιστα από τις πρώτες μέρες της καλοκαιρινής προετοιμασίας στην Ολλανδία. Άλλωστε το πρόβλημα στην αμυντική λειτουργία στις στατικές φάσεις, ο Εβρίτης τεχνικός το είχε εντοπίσει ήδη από το "διάβασμα" που είχε κάνει, τις πρώτες μέρες που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Πριν καν ξεκινήσει η προετοιμασία. Και ήταν κάτι πάνω στο οποίο είχε σκοπό να δουλέψει πολύ.

Το… μυστικό της δουλειάς του Ουζουνίδη πάνω στις στατικές φάσεις και τα σημείο που έχει σταθεί πολύ, είναι στην ομαδική κίνηση και την απόλυτη συγκέντρωση. Από την πρώτη μέρα, μέχρι και τώρα, ο τεχνικός της ΑΕΚ δουλεύει στις στατικές φάσεις, πάνω σε δυο συγκεκριμένες αρχές.

"Να μην χάνουμε τις γραμμές μας και τις θέσεις μας, μέχρι να τελειώσει η φάση. Μην βιάζεστε να φύγετε", είναι η πρώτη αρχή. "Να μην χάνουμε ποτέ την συγκέντρωση μας. Ένας αν κοιμηθεί, ήρθε το γκολ από στημένη φάση", είναι η δεύτερη αρχή. Και προφανώς η δουλειά έχει αποτελέσματα στο γήπεδο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ