ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός transfer analysis: Οι οκτώ χειμερινές μεταγραφές που τον αλλάζουν σημαντικά

Ολυμπιακός transfer analysis: Οι οκτώ χειμερινές μεταγραφές που τον αλλάζουν σημαντικά
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η χειμερινή μεταγραφική δραστηριότητα του Ολυμπιακού θύμισε καλοκαίρι και οι ερυθρόλευκοι προχώρησαν σε οκτώ προσθήκες. Αυτή είναι η ανάλυση των κινήσεων των Πειραιωτών.

Όταν ο Ολυμπιακός προχώρησε στην πρόσληψη νέου αθλητικού διευθυντή (Πέδρο Άλβες) και νέου προπονητή (Κάρλος Καρβαλιάλ) στις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο τι θα ακολουθούσε στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Άλλωστε, ο Πορτογάλος προπονητής το είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από την πειραϊκή ΠΑΕ, τονίζοντας ότι "πρέπει να γίνουν αλλαγές… χθες".

Αλλαγές έγιναν λοιπόν στο έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού και, μάλιστα, περισσότερες απ΄ ότι ίσως θα περίμενε κανείς για τέτοια εποχή, αφού οι "ερυθρόλευκοι" δεν έκαναν μία, δύο ή τρεις προσθήκες, αλλά πήραν οκτώ ποδοσφαιριστές. Εκ των οποίων οι επτά (εξαιρώντας πιθανό τον 20χρονο Άγγλο στόπερ, Νέλσον Άμπι, ο οποίος όμως έχει μεγάλες προοπτικές) προορίζονται για το βασικό σχήμα ή τέλος πάντων είναι εν δυνάμει βασικοί.

Με λίγα λόγια, θύμισε καλοκαίρι η μεταγραφική δραστηριότητα του Ολυμπιακού χειμωνιάτικα, καθώς μέσα σε μόλις ένα μήνα πρόσθεσε στο ρόστερ του οκτώ ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τις περισσότερες μεταγραφές που έκανε η πειραϊκή ΠΑΕ σε χειμερινή περίοδο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Και αν σε αυτές τις αλλαγές προσθέσει κάποιος το καινούργιο τεχνικό επιτελείο και τον νέο αθλητικό διευθυντή, γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε ουσιαστικά για μια διαφορετική ομάδα.

Άλλαξε σημαντικά, αλλά ήταν μονόδρομος

Ο Ολυμπιακός άλλαξε σημαντικά, αλλά έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα αποτελούσε μονόδρομος. Η διοίκηση αφενός μεν ήθελε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι σκοπεύει να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την καλή πορεία στο Conference League αφετέρου δε θέλησε να στηρίξει έμπρακτα τους νεοφερμένους Άλβες και Καρβαλιάλ.

Θα πει κάποιος, ότι δεν χρειάζονταν να γίνουν τόσο πολλές μεταγραφές, από την άλλη όμως όλοι υποστήριζαν τον Νοέμβριο, ότι η πειραϊκή ομάδα χρειάζονταν δύο στόπερ, χαφ, εξτρέμ και σέντερ φορ. Οι "ερυθρόλευκοι" λοιπόν πήραν δύο στόπερ, δύο κεντρικούς χαφ, δύο εξτρέμ και έναν σέντερ φορ.

Και προσπάθησαν να κλείσουν και αμυντικό χαφ (αρχικά, τον Μουσράτι ως δανεικό από την Μπράγκα και το τελευταίο εικοσιτετράωρο της μεταγραφικής περιόδου τον Ράτσιτς από την Σασουόλο), αλλά δεν τα κατάφεραν. Παρεμπιπτόντως, στη συγκεκριμένη θέση η πειραϊκή ομάδα θα έπρεπε ίσως να ρίξει μεγαλύτερο βάρος, καθώς ουσιαστικά υπάρχει μόνο ο Έσε ως ανασταλτικός χαφ, εκτός πια κι αν βρεθεί «6άρι» από την αγορά των ελεύθερων που είναι ανοιχτή μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.

Ο μεταγραφικός απολογισμός

Ο μεταγραφικός απολογισμός του Ολυμπιακού, λοιπόν, έχει ως εξής: Αποκτήθηκαν τέσσερις ποδοσφαιριστές με κανονική μεταγραφή και άλλοι τέσσερις με τη μορφή δανεισμού και οψιόν αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι "ερυθρόλευκοι" πήραν τον Ζέλσον Μαρτίνς από την Μονακό καταβάλλοντας 3.000.000 ευρώ, τον Τσικίνιο από την Μπενφίκα αντί 1.000.000, τον Νέλσον Άμπι από την Ρέντινγκ και τον Ρούμπεν Βέζο από τη Λεβάντε. Για τον πρώτο οι πληροφορίες από το εξωτερικό αναφέρουν ότι δόθηκαν 800.000, ενώ για τον δεύτερο φαίνεται ότι τοποθετήθηκαν απλά μπόνους.

Σχετικά, με τους δανεικούς παίκτες, ο Ολυμπιακός πήρε από την Πόρτο τον Φραν Ναβάρο με ενοίκιο 250.000 (η οψιόν αγοράς ορίστηκε στα 7.500.000 ευρώ) και τον Νταβίντ Κάρμο έναντι 250.000 + 250.000 αν η πειραϊκή ομάδα κατακτήσει το πρωτάθλημα (και η ρήτρα είναι 18.000.000 ευρώ).

Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τον Αντρέ Όρτα από την Μπράγκα με ενοίκιο 200.000 και οψιόν αγοράς 4.500.000 ευρώ και τον Ζοβάνε Καμπράλ από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα πληρωθεί κάποιο ποσό για ενοίκιο) με τη ρήτρα να είναι στα 3.000.000 ευρώ.

Συνολικά, ο Ολυμπιακός δαπάνησε περίπου 5.500.000 ευρώ σε ομάδες για την απόκτηση των οκτώ παραπάνω ποδοσφαιριστών, που μπορεί να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα 6.500.000, αν εισπράξει χρήματα η Σπόρτινγκ για τον Καμπράλ ή είναι διαφορετικά τα νούμερα προς τα πάνω για τον Βέζο και τον Άμπι. Και αξίζει να τονιστεί ότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσό της απόκτησης του Κοστίνια (2.500.000 ευρώ) τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν από τη Ρίο Άβε από τώρα για το καλοκαίρι, ούτε του νεαρού Μπότη από την Ίντερ. Διότι, αν προστεθούν, το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 10.000.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, σε ότι έχει να κάνει με τις οψιόν αγοράς των Ναβάρο, Κάρμο, Όρτα και Καμπράλ, εάν και εφόσον τεθεί ζήτημα ενεργοποίησης τους το καλοκαίρι, συνολικά ανέρχονται στα 33.000.000 ευρώ. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν έρθει η ώρα, αρκετές φορές οι ομάδες διαπραγματεύονται σε άλλα ποσά.

Επίσης, ο Ολυμπιακός ναι μεν έκανε οκτώ προσθήκες στο ρόστερ του, ωστόσο συνολικά πραγματοποίησε δέκα μεταγραφές τον Ιανουάριο, καθώς απέκτησε επίσης τον 19χρονο τερματοφύλακα Νίκο Μπότη από την ομάδα Κ19 της Ίντερ (θα ενταχθεί στον Ολυμπιακό Β΄ και στην Κ19) και στις αρχές του περασμένου μήνα έκλεισε τον Κοστίνια από τη Ρίο Άβε ενόψει καλοκαιριού -ο 23χρονος Πορτογάλος μπακ-χαφ παραμένει εκεί ως δανεικός.

Ποιοι παίκτες έφυγαν

Από εκεί και πέρα, η πειραϊκή ΠΑΕ διέκοψε τους δανεισμούς τεσσάρων παικτών, του Σκάρπα (από την Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία τον πούλησε στην Ατλέτικο Μινέιρο), του Σολμπάκεν (από την Ρόμα, με τον Νορβηγό επιθετικό να συνεχίζει στην ιαπωνική Ουράβα), του Φρέιρε (από την Πούμας, με τον Αργεντινό στόπερ να κλείνει στην Ίντερ Μαϊάμι) και του Πορόζο (από την Τρουά και συνεχίζει στην Κασίμπασα).

Επιπλέον, ο Ολυμπιακός παραχώρησε δανεικούς, τον Μπιέλ στην Άουγκσμπουργκ (με οψιόν αγοράς 5.000.000 ευρώ) και τον Βρουσάι στην Ρίο Άβε, ενώ ο Ανδρούτσος παραχωρήθηκε στην Όσναμπρικ.

Πλέον, ο Ολυμπιακός διαθέτει επτά Πορτογάλους ποδοσφαιριστές στο έμψυχο δυναμικό του (τους Κάρμο, Βέζο, Όρτα, Τσικίνιο, Ποντένσε, Μαρτίνς και Καρβάλιο), τον Καμπράλ που είναι από το Πράσινο Ακρωτήρι αλλά από τα 16 του ήταν στην Πορτογαλία και στην Ακαδημία της Σπόρτινγκ, ενώ να θυμίσουμε ότι μέχρι πριν από ένα μήνα αγωνιζόταν στην Πόρτο (και νωρίτερα στη Ζιλ Βιθέντε) ο Ισπανός Ναβάρο.

Βέβαια, το ζητούμενο πια για τον Ολυμπιακό είναι ο Καρβαλιάλ να βγάλει -όσο το δυνατόν πιο σύντομα- τον καλύτερο εαυτό από τους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές που τους γνωρίζει πολύ καλά, να "δέσουν" γρήγορα με την υπόλοιπη ομάδα και, το σημαντικότερο, οι "ερυθρόλευκοι" να πορευτούν με νίκες στη σεζόν στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων τους.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ