ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Το παρελθόν με ισραηλινές ομάδες και γιατί η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι η ιδανική κλήρωση για την Ελλάδα

Ο Μασούρας πανηγυρίζει γκολ του στο Ολυμπιακός - Άρης
Ο Μασούρας πανηγυρίζει γκολ του στο Ολυμπιακός - Άρης INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League. Η χρυσή ευκαιρία των "ερυθρόλευκων" να σπάσουν την "κατάρα" κόντρα σε ισραηλινές ομάδες και γιατί η κλήρωση χαρακτηρίζεται ως ιδανική για την βαθμολογία της Ελλάδας στην UEFA.

Ο Ολυμπιακός στάθηκε τυχερός σε ακόμα μια κλήρωση, καθώς απέφυγε τις θεωρητικά μεγάλες δυνάμεις από το pot των ισχυρών (Άστον Βίλα, Φιορεντίνα, Λιλ, Φενέρμπαχτσε) και θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε διπλούς αγώνες για την πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το πρώτο ματς θα γίνει στις 7 Μαρτίου, σε παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", αφού οι "ερυθρόλευκοι" (όπως και όλες οι προερχόμενες από τα playoffs ομάδες) είναι -άνευ κληρώσεως- γηπεδούχοι στο εναρκτήριο ματς.

Το δεύτερο παιχνίδι, μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 του μήνα, θα διεξαχθεί στην ουδέτερη έδρα του αντιπάλου του Ολυμπιακού, λόγω του πολέμου που διεξάγεται ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Το άσχημο παρελθόν

Ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, καθώς είναι μια ομάδα του διαμετρήματος των "ερυθρόλευκων". Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση.

Μία πιο ενδελεχή ματιά στο παρελθόν των Πειραιωτών κόντρα σε ισραηλινές ομάδες μας δείχνει ότι ο Ολυμπιακός ασθμαίνει. Μετράει μόλις μία νίκη σε οκτώ αγώνες και τρεις αποκλεισμούς, τον έναν μάλιστα από την προσεχή του αντίπαλο, στην πρώτη χρονιά της θητείας του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ηνία του συλλόγου.

Βέβαια όλοι οι αποκλεισμοί έχουν έρθει εν μέσω καλοκαιρινής προετοιμασίας, μια τελείως διαφορετική συνθήκη από πλευράς φυσικής κατάστασης, αγωνιστικού ρυθμού και ολοκλήρωσης ρόστερ.

Μακάμπι Χάιφα - 2002/2003

Η αρχή στις μάχες μεταξύ Ολυμπιακού και συλλόγων από το Ισραήλ έγινε τη σεζόν 2002/03 στους ομίλους του Champions League. Εκεί βρήκε μπροστά του τη Μακάμπι Χάιφα.

Μία ήττα με το ευρύ 3-0 εκτός έδρας και ισοπαλία 3-3 στη Ριζούπολη έγραψε το κοντέρ των "ερυθρόλευκων", οι οποίοι τερμάτισαν στην τέταρτη θέση του ομίλου με τη Μακάμπι Χάιφα στην τρίτη.

Μακάμπι Τελ Αβίβ - 2010/2011

Η επόμενη μονομαχία ανάμεσα στον Ολυμπιακό και ισραηλινή ομάδα άργησε επτά χρόνια, με την κατάληξη ωστόσο να είναι η ίδια. Ήταν καλοκαίρι του 2010, όταν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από τον Σωκράτη Κόκκαλη στους Πειραιώτες απέπνεε αέρας ανανέωσης, τον οποίο διέκοψε απότομα η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Οι δύο σύλλογοι αναμετρήθηκαν για τον τρίτο γύρο του Europa League, με τον Ολυμπιακό να γνωρίζει τον αποκλεισμό χάρις στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, αφού στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" επικράτησε με 2-1, ενώ στο "Μπλούμφιλντ" ηττήθηκε με 1-0 και αποχαιρέτησε νωρίς την Ευρώπη.

Χάποελ Μπερ Σεβά - 2016/17

Επόμενο συναπάντημα με σύλλογο από το Ισραήλ και δεύτερος σερί αποκλεισμός για τον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά ήταν τρίτη διαφορετική ομάδα που έριχνε στο καναβάτσο τους "ερυθρόλευκους" και τους οδηγούσε σε διαδικασία να υποβιβασθούν διοργάνωση.

Για τον τρίτο γύρο του Champions League της σεζόν 2016/17 ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Χάποελ Μπερ Σεβά σε μια θεωρητικά εύκολη αποστολή.

Το 0-0 του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" έδινε ελπίδες πρόκρισης στους Πειραιώτες, με τον Σιρ Μεΐρ Τζέντεκ στο 79' του επαναληπτικού στο Ισραήλ να δίνει την πολυπόθητη νίκη με 1-0 στη Χάποελ και να αποκλείει τον Ολυμπιακό από τη συνέχεια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μακάμπι Χάιφα - 2022/23

Ωστόσο, ο αποκλεισμός που θυμούνται περισσότερο οι φίλοι του Ολυμπιακού, κυρίως για την ευρεία ήττα και μια από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία των "ερυθρόλευκων" στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", είναι αυτός κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα τη σεζόν 2022/23.

Το 1-1 του Ισραήλ με τον Ντολέβ Χαζίζα να ισοφαρίζει στο 90+2' για τη Μακάμπι δεν προμήνυε σε τίποτα τα όσα ακολούθησαν μια εβδομάδα αργότερα.

Η ομάδα από το Ισραήλ πέρασε με το επιβλητικό 4-0 από την έδρα του Ολυμπιακού και τον απέκλεισε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, επιβεβαιώνοντας την παράδοση που θέλει τους Πειραιώτες να μην έχουν καταφέρει να προκριθούν κόντρα σε ισραηλινό σύλλογο.

Αυτό, παρεμπιπτόντως, ήταν και το κύκνειο άσμα του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού μετά από μία τετραετία.

Η ιδανική κλήρωση

Εν ολίγοις, η κλήρωση του Ολυμπιακού κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι η τόσο η ιδανική ευκαιρία που περίμεναν οι "ερυθρόλευκοι" για να ξορκίσουν τον κακό τους δαίμονα, όσο και η αντίπαλος που έψαχνε η Ελλάδα για να μειώσει τη διαφορά στη βαθμολογία της UEFA από το Ισραήλ, στη μάχη για την κατάκτηση της 15ης θέσης.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής είναι 16η στο UEFA ranking με 30.375 βαθμούς και δύο εκπρόσωπους στην Ευρώπη (Μακάμπι Χάιφα η άλλη ομάδα), την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση, 1650 βαθμούς πίσω (28.725) και με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σοβαρός Ολυμπιακός με την ανάταση της ψυχολογίας μετά τον ερχομό του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, η οποία αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα στο χορτάρι, μπορεί να σπάσει την "κατάρα" και να δώσει ακόμα περισσότερους βαθμούς στην Ελλάδα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ