ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τα δύο κομβικά στοιχεία για την πρόκριση εναντίον της Φενέρμπαχτσε

Ο Ντανιέλ Ποντένσε
Ο Ντανιέλ Ποντένσε EUROKINISSI SPORTS

Η σταθερότητα στην απόδοση κι η ισορροπία σε άμυνα και επίθεση είναι καθοριστικοί παράγοντες για να φτάσει ο Ολυμπιακός στον στόχο του. Τι δείχνουν οι αριθμοί των ερυθρολεύκων και της Φενέρμπαχτσε στην Ευρώπη την τρέχουσα περίοδο.

Ο Ολυμπιακός νίκησε δύο φορές τη Φενέρμπαχτσε (1-0, 3-0) στη φάση των ομίλων του Europa League την περίοδο 2021-2022 και θέλει να την αποκλείσει και τώρα στο νοκ άουτ παιχνίδια του Conference League παίρνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Οι δύο ομάδες έχουν αρκετές διαφορές, αλλά και κοινά στοιχεία έτσι όπως αποτυπώνονται μέσω των αριθμών τους στην Ευρώπη την τρέχουσα σεζόν.

Τα κοινά σημεία

Αν κάτι χαρακτηρίζει τους ερυθρολεύκους και την τουρκική ομάδα είναι η αστάθεια στην απόδοσή τους κι οι μεγάλες διακυμάνσεις στα αποτελέσματά τους.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο κι η Φενέρμπαχτσε είναι ικανοί για το καλύτερο, αλλά αν βρεθούν σε κακή βραδιά μπορούν να υποστούν βαριά ήττα.

Το ζητούμενο λοιπόν, για την πειραϊκή ομάδα είναι να αποκτήσει ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση και σταθερότητα στην απόδοσή της, κάτι το οποίο πρέπει να δουλέψει τις προσεχείς εβδομάδες στον Ρέντη.

Η σύγκριση

Τι δείχνει η σύγκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες; Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τις επιδόσεις του Ολυμπιακού: Οι ερυθρόλευκοι σε 10 αγώνες στα προκριματικά και στη φάση των ομίλων του Europa League είχαν συγκομιδή πέντε νίκες, δυο ισοπαλίες και τρεις ήττες με τέρματα 19 – 6.

Και στα τέσσερα νοκ άουτ παιχνίδια στα playoffs και στους "16" του Conference League είχαν τρεις νίκες και μία ήττα με τέρματα 9 – 5.

Συνολικά, η πειραϊκή ομάδα σε 14 ευρωπαϊκά ματς είχε οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες με τέρματα 28 – 11.

Η Φενέρμπαχτσε από τη μεριά της, σε 14 αγώνες στα προκριματικά, στη φάση των ομίλων και στα νοκ άουτ παιχνίδια στο Conference League είχε 11 νίκες και τρεις ήττες, δηλαδή απουσίασε η ισοπαλία, με τέρματα 37 – 14.

Η τουρκική ομάδα είχε καλύτερη επιθετική συγκομιδή, αλλά χειρότερο παθητικό αμυντικά απ' ό,τι οι ερυθρόλευκοι. Σε 28 αγώνες των δύο ομάδων στην Ευρώπη, μόνο δύο έληξαν ισόπαλα κι αυτό δείχνει πολλά για τον τρόπο που προσεγγίζουν τα παιχνίδια τους.

Τα σκαμπανεβάσματα

Ένα κοινό στοιχείο που παρουσίασαν ο Ολυμπιακός κι η Φενέρμπαχτσε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους είναι τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους και στα αποτελέσματά τους.

Η πειραϊκή ομάδα, για παράδειγμα, κέρδισε 2-1 τη Γουέστ Χαμ στο Καραϊσκάκης κι ηττήθηκε 5-0 από τη Φράιμπουργκ στη Γερμανία στον όμιλο του Europa League.

Δέχτηκε τρία γκολ από τη Φράιμπουργκ (2-3) εντός έδρας, αλλά έβαλε πέντε τέρματα (5-2) στην Μπάτσκα Τόπολα. Δεν δέχτηκε γκολ σε δύο αγώνες με τη Φερεντσβάρος, αλλά μάζεψε δύο φορές την μπάλα από τα δίχτυα σε μισή ώρα στο ματς με την Τόπολα εκτός έδρας.

Έχασε 4-1 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Φάληρο και νίκησε 6-1 την ισραηλινή ομάδα στη Σερβία και πήρε την πρόκριση στους "8" του Conference League.

Από την άλλη, η Φενέρμπαχτσε κέρδισε 3-1 τη Νόρντζελαντ εντός έδρας, αλλά συνετρίβη 6-1 εκτός στη φάση των ομίλων του Conference League.

Νίκησε 3-1 τη Λουντογκόρετς στην Τουρκία, αλλά έχασε 2-0 στη Βουλγαρία. Κέρδισε 3-0 την Ουνιόν Σεντ Ζιλουά στο Βέλγιο κι ηττήθηκε 1-0 από την τελευταία στην Κωνσταντινούπολη.

Δέχτηκε έξι γκολ από τη Νόρντζελαντ, αλλά έβαλε από πέντε γκολ σε δύο εντός έδρας αγώνες στα προκριματικά της διοργάνωσης με αντιπάλους την Τβέντε (5-1) και τη Ζίμπρου (5-0).

Κατά συνέπεια, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Φενέρμπαχτσε είναι ικανοί για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο και σημαντικό ρόλο θα παίξει σε τι βραδιές θα βρεθούν τον Απρίλιο.

Όποια ομάδα πάρει τα μικρότερα ρίσκα, κάνει τα λιγότερα λάθη κι εκμεταλλευτεί τις στιγμές της, θα πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Μιλούν τα νούμερα

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός στα τέσσερα νοκ άουτ παιχνίδια του κόντρα στη Φερεντσβάρος και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Conference League είχε μέσο όρο 2,3 γκολ ανά αγώνα, ενώ τα εννέα τέρματα ήρθαν όλα μέσα από την περιοχή.

Πέντε γκολ επιτεύχθηκαν με το αριστερό πόδι, δύο με το δεξί πόδι και δύο με το κεφάλι. Οι ερυθρόλευκοι είχαν κατά μέσο όρο 2,5 μεγάλες ευκαιρίες ανά παιχνίδι, 18,5 τελικές προσπάθειες ανά ματς, έξι σουτ εντός εστίας ανά αγώνα και έξι κόρνερ.

Η κατοχή της μπάλας κατά μέσο όρο ήταν 55,5% στα τέσσερα παιχνίδια, τα φάουλ 10,3 και οι κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος και στον αέρα 54,3%.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο του Europa League, ο Ολυμπιακός στους έξι αγώνες είχε κατά μέσο όρο 1,8 γκολ ανά παιχνίδι και τα 9 από τα 11 γκολ ήρθαν μέσα από την περιοχή.

Η πειραϊκή ομάδα είχε κατά μέσο όρο 2,3 μεγάλες ευκαιρίες ανά ματς, 13,7 τελικές προσπάθειες εκ των οποίων οι τέσσερις εντός εστίας, ενώ 3,7 μπλοκαρίστηκαν από τους αντιπάλους.

Επίσης, οι ερυθρόλευκοι είχαν τρία δοκάρια, 4,3 κόρνερ κατά μέσο όρο ανά αγώνα, 49,5% κατοχή της μπάλας, 14 τάκλιν ανά παιχνίδι, 8,2 φάουλ, 2,5 κίτρινες κάρτες και 51% κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος και στον αέρα.

Η Φενέρμπαχτσε στους οκτώ αγώνες -από τους 14 συνολικά- που έδωσε στον όμιλο και στα νοκ άουτ ματς του Conference League είχε κατά μέσο όρο δύο γκολ ανά παιχνίδι (ανεβαίνει στα 2,6 μαζί με τους έξι αγώνες στα προκριματικά), τα 12 από τα 16 γκολ ήρθαν μέσα από την περιοχή, τέσσερα ήταν με το αριστερό πόδι, 10 με το δεξί πόδι και δύο με το κεφάλι.

Η τουρκική ομάδα είχε 3,1 μεγάλες ευκαιρίες ανά αγώνα, 12,3 τελικές προσπάθειες ανά ματς, 4,5 εντός εστίας, 4,9 κόρνερ ανά παιχνίδι κι είχε και τρία δοκάρια.

Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης είχε κατά μέσο όρο 59.3% κατοχή της μπάλας, 19,8 τάκλιν, 13,6 φάουλ, 1.9 κίτρινες κάρτες και 53,2% κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος και στον αέρα.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν την εικόνα που είχαν μέχρι τώρα στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός κι η Φενέρμπαχτσε κι αποτελούν ένα ισχυρό δείγμα.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Άλλωστε, οι ερυθρόλευκοι έχουν καινούργιο προπονητή στον πάγκο τους, ο οποίος βρίσκεται μόλις έναν μήνα και κάτι στην Ελλάδα, οδηγώντας την πειραϊκή ομάδα σε προκρίσεις εις βάρος της Φερεντσβάρος και της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Κι ο Βάσκος προπονητής θέλει να τριτώσει το καλό για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό με μία ακόμα πρόκριση εις βάρος της Φενέρμπαχτσε.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ CONFERENCE LEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ