FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Τα δεκάρια Χάμες, Φορτούνης και Μπιέλ έδειξαν γιατί μαζί μπορούν να κάνουν θαύματα

Ο Φορτούνης στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στον Αστέρα
Ο Φορτούνης στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στον Αστέρα INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 5-0 του Αστέρα με "αρχιτέκτονες" τους Χάμες, Φορτούνη και Μπιέλ. Το σχήμα του Μίτσελ με τρία δεκάρια πίσω από το φορ δείχνει όχι μόνο πως μπορεί να λειτουργήσει, αλλά και να κάνει θαύματα.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε στο 2022 με μία εμφατική εμφάνιση. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν 5-0 του Αστέρα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για την 15η αγωνιστική της Super League και πλέον βρίσκονται στο -10 από την πρώτη θέση. Μία διαφορά που θέλουν να ροκανίσουν από το νέο έτος.

Η ευρεία νίκη των Πειραιωτών είχε "αρχιτέκτονες" την τριάδα που τοποθέτησε ο Μίτσελ πίσω από τον Αραμπί. Συγκεκριμένα τρία δεκάρια, ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Κώστας Φορτούνης και ο Πεπ Μπιέλ ήταν οι ποδοσφαιριστές που άνοιξαν τον δρόμο προς τη νίκη.

Στο 4ο λεπτό ο Φορτούνης τροφοδότησε τον Μπιέλ, ο οποίος με ωραίο σουτ άνοιξε το σκορ. Στο 35' ο Χάμες Ροντρίγκες πέτυχε μία γκολάρα με σουτ από μακριά, ενώ στο 68' ο Κολομβιανός σταρ έδωσε την μπάλα για τον Μπακαμπού που έκανε το 3-0. Μία φάση που ήρθε από κλέψιμο του Μπιέλ.

Η ρευστότητα του επιθετικού σχήματος με τα τρία 10άρια

Η ιδέα με τα τρία 10άρια γεννήθηκε στην Ισπανία και έχει πάρει σάρκα και οστά για τα καλά στα δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος μετά την επανέναρξη της Super League, απέναντι στον ΠΑΣ και τον Αστέρα.

Στο παρακάτω γράφημα της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε το δίκτυο μεταβιβάσεων των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού στο 5-0 κόντρα στους Αρκάδες.

Ο χώρος δράσης και το δίκτυο μεταβιβάσεων του Ολυμπιακού κόντρα στον Αστέρα
Ο χώρος δράσης και το δίκτυο μεταβιβάσεων του Ολυμπιακού κόντρα στον Αστέρα

Ο μέσος χώρος δράσης των Χάμες Ροντρίγκες (10), Κώστα Φορτούνη (7) και Μπιέλ (21) ήταν ο άξονας. Οι τρεις αυτοί ποδοσφαιριστές έκλιναν συνεχώς προς τον Αραμπί (11), ενώ συχνά άλλαζαν θέσεις και μεταξύ τους. Δραστηριοποιήθηκαν σε όλα τα σημεία γύρω από την περιοχή του Αστέρα, με το επιθετικό σχήμα του Μίτσελ να είναι αρκετά ρευστό.

Παράλληλα, οι Ανδρούτσος (14) και Ρέαμπτσουκ (45) με τα ανεβάσματά τους έδιναν το απαιτούμενο πλάτος. Πρόκειται για μία τακτική που φάνηκε πως λειτουργεί, ειδικά απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Αυτό το σχήμα είχε λειτουργήσει και κόντρα στον ΠΑΣ, τουλάχιστον το πρώτο μέρος.

Χάμες, ο απόλυτος σταρ του Ολυμπιακού

Όπως μας έχει συνηθίσει φέτος, ο Χάμες Ροντρίγκες έκανε εξαιρετική δουλειά στον αγωνιστικό χώρο. Δεν ήταν μονάχα το γκολ και η ασίστ, αλλά και η γενικότερη παρουσία του. Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις μεταβιβάσεις του Κολομβιανού μεσοεπιθετικού στο παιχνίδι.

Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Χάμες στο Ολυμπιακός - Αστέρας
Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Χάμες στο Ολυμπιακός - Αστέρας

Ο Χάμες κινήθηκε παντού γύρω από την περιοχή του Αστέρα μοιράζοντας το παιχνίδι. Συγκεκριμένα είχε 52 πετυχημένες στις 60 πάσες που επιχείρησε, με τα λάθη του να είναι ελάχιστα. Παράλληλα είχε 22 πάσες στην επίθεση, τη μεγαλύτερη επίδοση στο παιχνίδι. Δύο μεταβιβάσεις του έφτιαξαν ευκαιρία, η μία ασίστ.

Στα 72 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 73 ενέργειες με την μπάλα και σε σπάνιες περιπτώσεις επίθεση του Ολυμπιακού να μην περνούσε από τα πόδια του.

Επιπλέον, ήταν εκ των κορυφαίων στις ανακτήσεις κατοχής με έξι, χάρη στη συμβολή του στο υψηλό πρεσάρισμα. Χωρίς αμφιβολία είναι ο απόλυτος σταρ των ερυθρόλευκων και δεν περνάει ματς που να μην δείχνει την ποιότητά του.

Ο Φορτούνης μπορεί να γίνει ο game changer του β' γύρου

Μετά τα δύο γκολ απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Φορτούνης συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις και κόντρα στον Αστέρα. Αυτή τη φορά δεν έβαλε γκολ, όμως χάρη στην πάσα του στον Μπιέλ έγινε το 1-0.

Ο Φορτούνης προσπαθούσε συνεχώς με τις κάθετες του μπαλιές να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα των Αρκάδων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες του τις μεταβιβάσεις στο παιχνίδι.

Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Φορτούνη στο Ολυμπιακός - Αστέρας
Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Φορτούνη στο Ολυμπιακός - Αστέρας

Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε 63 λεπτά, με τις κινήσεις του να είναι πότε δεξιά, πότε αριστερά, πότε στον άξονα. Είχε μόλις τέσσερις πάσες που δεν βρήκαν τον στόχο τους, 37 πετυχημένες στις 41 μεταβιβάσεις που δοκίμασε, ενώ 11 πάσες του ήταν στην επίθεση.

Τελείωσε το παιχνίδι του με 58 ενέργειες με την μπάλα. Ο Φορτούνης είναι σαν μία νέα "μεταγραφή" για τον Ολυμπιακό. Οι εμφανίσεις του από τα φιλικά στην Ισπανία έδειξαν πως έχει επιστρέψει για τα καλά και μπορεί να γίνει ο game changer του β' γύρου.

Ο Μπιέλ, καταλυτικός κόντρα στους Αρκάδες

Μία σταθερή λύση για τον Ολυμπιακό είναι ο Πεπ Μπιέλ. Ο Ισπανός αν πιάσει υψηλά στάνταρτς απόδοσης μπορεί να απογειώσει τους ερυθρόλευκους και κόντρα στους Αρκάδες έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Στο γράφημα της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε τις ενέργειες του.

Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Μπιέλ στο Ολυμπιακός - Αστέρας
Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Μπιέλ στο Ολυμπιακός - Αστέρας

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, όπως και τα άλλα δύο 10άρια, κινήθηκε παντού γύρω από την περιοχή. Η διαφορά ήταν πως ο Μπιέλ πατούσε και μέσα σε αυτήν. Από τις 58 ενέργειες του στο παιχνίδι, οι επτά ήταν μέσα στο "κουτί", η μεγαλύτερη επίδοση του αγώνα.

Ο Μπιέλ με το γκολ του απλοποίησε τα πράγματα στο ματς, ενώ είχε ακόμη δύο τελικές. Ακόμη είχε 31 πετυχημένες στις 42 πάσες και 13 μεταβιβάσεις στην επίθεση.

Η ιδέα του Μίτσελ για τριάδα 10αριών με Χάμες, Φορτούνη και Μπιέλ δείχνει να λειτουργεί και να προσφέρει σπουδαίες λύσεις μεσοεπιθετικά. Άλλωστε πρόκειται για τρεις πολύ ποιοτικούς παίκτες, ικανούς να κάνουν θαύματα. Πόσω μάλλον όταν αγωνίζονται και μαζί.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ