ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πεντάδα της βιτρίνας του Ολυμπιακού και οι τιμές του καλοκαιριού

Η πεντάδα της βιτρίνας του Ολυμπιακού και οι τιμές του καλοκαιριού
Η πεντάδα της βιτρίνας του Ολυμπιακού και οι τιμές του καλοκαιριού EUROKINISSI / SPORT 24

O Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τις υποθέσεις Καμαρά, Σεμέδο, Σα, Σισέ και Μπουχαλάκη που έχουν υψηλό market και τα χρήματα που απαιτούνται για να μετακινηθούν.

Πρωταπριλιά σήμερα, ημέρα που… τραβιούνται τα ψεματάκια. Αν θέλουμε να μιλήσουμε στα σοβαρά, ωστόσο, με ψέμα μοιάζουν οι υπεραξίες που έχει καταφέρει να δημιουργήσει στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός μέσα από την καλή και συντονισμένη δουλειά των τελευταίων τριών χρόνων που βρίσκεται στο τιμόνι ο Πέδρο Μαρτίνς.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο πλούσιο “μαγαζί” έχει γίνει ο πρωταθλητής Ελλάδας και το πόσο ακριβό απόθεμα διαθέτει πλέον για κάθε ενδιαφερόμενο. Χωρίς υπερβολή, οι “ερυθρόλευκοι” διαθέτουν πλέον την πιο ακριβή βιτρίνα από κάθε άλλο κλαμπ στα Βαλκάνια, παίρνοντας τη σκυτάλη από ομάδες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Παρτιζάν Βελιγραδίου, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Πέρυσι αποχώρησε ο Κώστας Τσιμίκας για τη Λίβερπουλ με το αντάλλαγμα να προσεγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ο Γκιλιέρμε ένα χρόνο πριν μείνει ελεύθερος έφερε πάνω από 4 εκατομμύρια για να μετακομίσει στην Αλ Σαντ του Κατάρ. Στη διάρκεια της περσινής περιόδου, επίσης, έφεραν πολύ καλά χρήματα στα ταμεία ο Ποντένσε που παραχωρήθηκε στην αγγλική Γουλβς, αλλά και ο Βέλγος Ένγκελς που πωλήθηκε στη γαλλική Ρεμς και από εκεί συνεχίζει στην Άστον Βίλα. Αναφέρουμε ενδεικτικά αυτά τα παραδείγματα, αλλά τέτοιου είδους ντιλ έχουν γίνει πολλά περισσότερα.

Για να μην πάμε πολύ μακριά τη βαλίτσα, είναι πλέον δεκάδες οι ιστορίες ποδοσφαιριστών που την τελευταία 10ετία “έφτιαξαν” το όνομά τους και το μέλλον τους αγωνιζόμενοι στον Ολυμπιακό, ενώ άλλοι τόσοι ήρθαν είτε για να γεμίσουν το βιογραφικό τους με τίτλους και διακρίσεις, είτε για να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα, μέσα από ένα τοπ ευρωπαϊκό κλαμπ με έδρα την Ελλάδα.

Ενόψει του καλοκαιριού που πλησιάζει, με το πρωτάθλημα ουσιαστικά καθαρισμένο και τη μάχη του Κυπέλλου να κορυφώνεται, η διοίκηση του συλλόγου σε απόλυτη συνεργασία με την τεχνική ηγεσία έχει καθαρίσει όλες τις “ανοικτές υποθέσεις”. Πρόσφερε σε όλα τα “βαριά χαρτιά” του ρόστερ νέα συμβόλαια, τα οποία έγιναν αποδεκτά με αποτέλεσμα από εδώ και πέρα η αναζήτηση να αφορά 2-3 νέα κομμάτια για την αναπροσαρμογή του παζλ, με βασικότερο αυτό του εξτρέμ.

H ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΗ... ΠΕΝΤΑΔΑ

Από ‘κει και πέρα, ωστόσο, υπάρχει μια πεντάδα ποδοσφαιριστών που έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων συλλόγων. Οι τέσσερις ανήκουν ακόμη στο ρόστερ. Πρόκειται για τους Σα, Σεμέδο, Καμαρά και Μπουχαλάκη. Οι τρεις πρώτοι έχουν υπογράψει νέα συμβόλαια, ενώ ο Κρητικός χαφ, βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων, προκειμένου να επεκτείνει τη συνεργασία που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2022. Για τους δύο Πορτογάλους διεθνείς και τον Καμαρά, ηχούσαν από πέρυσι σειρήνες στα αυτιά τους κι έγινε χορός εκατομμυρίων στα πόδια τους, αλλά η ΠΑΕ κατάφερε να τους διατηρήσει στο έμψυχο δυναμικό, καλύπτοντας τις απαιτήσεις τους από κάθε άποψη.

Είναι άγνωστό, ωστόσο, τι θα συμβεί στη μεταγραφική σεζόν που έρχεται. Υπάρχουν δεδομένα μνηστήρες, όπως υπάρχουν δεδομένα και απαιτήσεις από το κλαμπ για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ας πάρουμε, όμως, την κάθε υπόθεση ξεχωριστά.

1. ΜΑΝΤΙ ΚΑΜΑΡΑ

Ήρθε στην Ελλάδα λίγο καιρό μετά τον Πέδρο Μαρτίνς και η εξέλιξή του ήταν μυθιστορηματική. Προερχόμενος από την άσημη Αζαξιό η αξία του τον Μάη του 2018 δεν ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ. Πλέον σύμφωνα με το “transfermarkt” κοστολογείται 15.000.000 €, αποτελώντας το πιο ακριβό “κόσμημα” στη συλλογή του κλαμπ.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, ο εκπρόσωπός του Πιέρ Ισά, συνεργάζεται με τον Ιταλό μεγαλοατζέντη Παστορέλο, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξουν περισσότερο και πόρτες από το καμπιονάτο για τον 24χρονο χαφ από τη Γουινέα. Φαίνεται ότι και στο δικό του μυαλό ωριμάζει η ιδέα της μετακίνησης, αρκεί να έρθει η σωστή πρόταση. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν πρόκειται να συζητήσει για κάτω από 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα διατηρήσει και ποσοστό μεταπώλησης σε πιθανή μεταγραφή. Το παρών συμβόλαιο έχει ισχύ έως το καλοκαίρι του 2024. Φέτος μετρά ως τώρα 35 συμμετοχές, τρία γκολ και τέσσερις ασίστ.

2. ΡΟΥΜΠΕΝ ΣΕΜΕΔΟ

Προέρχεται από τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, αλλά αναστήθηκε στον Πειραιά, μετά το οδυνηρό πέρασμά του από την Ισπανία, όπου είχε σοβαρές περιπέτειες με τη δικαιοσύνη. Με την ερυθρόλευκη φανέλα απογείωσε ξανά την αξία του στα 8 εκατομμύρια από το ένα που είχε… κατρακυλήσει μετά το εφιαλτικό πέρασμά του απ’ τη Βιγιαρεάλ που τον αγόρασε 14 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2017.

Από τον Ιούλιο του 2019 που έγινε μέλος του Ολυμπιακού έως τώρα, καθαρόγραψε το όνομα του στις κορυφαίες λίστες του ποδοσφαίρου, κλήθηκε στην Εθνική από τον Φερνάντο Σάντος, ενώ μέχρι τις τελευταίες μέρες του προηγούμενου καλοκαιριού, σφάχθηκαν στα πόδια του η Πόρτο και η Μπενφίκα. Το τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι είναι ακόμη άγνωστο, αλλά αν παίξει και στο Euro με την Πορτογαλία η τιμή του θα εκτοξευθεί εκ νέου. Οι “ερυθρόλευκοι” δεν πρόκειται να καθίσουν στο τραπέζι ζητώντας λιγότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ. Ο “ράστα” στα 26 χρόνια του, μετράει φέτος 33 ματς κι ένα γκολ.

3. ΖΟΖΕ ΣΑ

Ο Πορτογάλος κίπερ, στα 28 του, διανύει την τρίτη του σεζόν ως μέλος του Ολυμπιακού. Ήρθε ως αναπληρωματικός του Κασίγιας στην Πόρτο, για να πάρει φανέλα βασικού και να φτάσει στην Εθνική Ανδρών της πατρίδας του. Φέτος μετράει 36 παιχνίδια και συνολικά 116 με το έμβλημα των πρωταθλητών Ελλάδας.

Ως παιδί του κορυφαίου ατζέντη Ζόρζε Μέντες είναι λογικό να έχει υψηλό market, παρότι το συμβόλαιό του τον δεσμεύει ως το καλοκαίρι του 2023. Αν μέσα στους επόμενους μήνες “σκάσει” πρόταση για αγορά του, οι “ερυθρόλευκοι” θα αξιώσουν μίνιμουμ 10 εκατομμύρια ευρώ, συν ποσοστό μεταπώλησης.

4. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ

Όταν επέστρεψε από τη Νότιγχαμ το καλοκαίρι του 2018, ούτε ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα εξελιχθεί σε βασικότατη μονάδα και αρχηγό του Ολυμπιακού. Το πίστευε, όμως, ο Πέδρο Μαρτίνς κι έτσι έγινε, χάρη στη σκληρή δουλειά, το πείσμα και τη διαρκή βελτίωση. Ο Κρητικός μέσος έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2022 με την ομάδα του Πειραιά, στην ΠΑΕ έχει μπει ήδη σε λειτουργία ο μηχανισμός ανανέωσης, ενώ οι εκπρόσωποί του (Feel Soccer) που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Γερμανία, έχουν δεχθεί κρούσεις από ομάδες της “Μπουντεσλίγκα”.

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη ποδοσφαιριστή και ΠΑΕ, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα στην παρούσα φάση είναι ανοικτά. Σε περίπτωση επίσημης πρότασης, για να είναι ικανή να συζητηθεί σοβαρά πρέπει να αναγράφει μίνιμουμ το ποσό των 8 εκατ. ευρώ. Φέτος, στα 27 του χρόνια, διανύει την πιο παραγωγική σεζόν, με 36 παρουσίες, 5 γκολ και έξι ασίστ.

5. ΠΑΠ ΑΜΠΟΥ ΣΙΣΕ

O Σενεγαλέζος στόπερ (25), ανήκει από τα τέλη Γενάρη στη γαλλική Σεντ Ετιέν, με τη μορφή δανεισμού. Του είναι οικεία και η χώρα και η γλώσσα, καθώς από τη Γαλλία ήρθε το καλοκαίρι του 2017, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, από την Αζαξιό, έναν χρόνο πριν από τον Μαντί Καμαρά. Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε σε 92 παιχνίδια και πέτυχε 10 γκολ, έως ότου προβάρει τα πράσινα της νέας του ομάδας.

Το να συνεχίσει εκεί μετά το καλοκαίρι, με την οψιόν αγοράς τοποθετημένη στα 13 εκατομμύρια ευρώ, είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο, παρότι έχει αφήσει καλές εντυπώσεις μέσα από τις 8 συμμετοχές του στο “Σαμπιονά”. Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, δίνει και το στίγμα για το πού θα κινηθούν οι απαιτήσεις των “ερυθρολεύκων” για κάθε ενδιαφερόμενο... Ανοικτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο παραμονής του στον Πειραιά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τι θα συμβεί με τους άλλους στόπερ της ομάδας, καθώς και με τις πιθανές αφίξεις (Σιόβας;).

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ