FOOTBALL ANALYSIS

Ραφίνια, ο αλάνθαστος εγκέφαλος που κινεί τα νήματα

Ραφίνια, ο αλάνθαστος εγκέφαλος που κινεί τα νήματα στον Ολυμπιακό
Ραφίνια, ο αλάνθαστος εγκέφαλος που κινεί τα νήματα στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Αλάνθαστες αλλαγές παιχνιδιού, φοβερές επιδόσεις στο χορτάρι. Ο Ραφίνια δεν είναι ο μπακ που έχεις συνηθίσει και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το παιχνίδι του Βραζιλιάνου εγκέφαλου του Ολυμπιακού.

Ο Ραφίνια στα 35 του είναι ο εγκέφαλος του φετινού Ολυμπιακού, με επιδόσεις που δεν συνάδουν με τον παραδοσιακό ρόλο του ακραίου μπακ. Διότι ο Βραζιλιάνος δεν είναι τέτοιος μπακ.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Αν έπρεπε να μαντέψετε, χωρίς πρόσβαση στα δεδομένα, σε ποιες κατηγορίες θα λέγατε πως μπορεί ένας ακραίος μπακ να είναι ο κορυφαίος της ομάδας του; Στα τάκλιν μπορεί να είναι πρώτος, ειδικά αν παίζει σε ομάδα που αμύνεται, οπότε πηγαίνει σε πολλές μονομαχίες. Στις σέντρες, ίσως και στις ντρίμπλες, αν μιλάμε για μπακ που αγωνίζεται σε ομάδα πρωτοβουλίας.

Τάκλιν, σέντρες, ντρίμπλες, εκεί μπορείς να δεις κορυφαίο έναν μπακ. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Μπορείς να δεις ακραίους μπακ, όπως ο Αλεξάντερ-Άρνολντ κι ο Ρόμπερτσον στη Λίβερπουλ, ο Κίμιχ στην Μπάγερν να είναι οι πρώτοι στις ασίστ.

Ή μπορείς να θυμηθείς πόσο διαφορετική δουλειά από έναν συνηθισμένο μπακ έκανε ο Μαρσέλο στη Ρεάλ ή ο Άλβες παλιότερα στην Μπαρτσελόνα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΑΚ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ

Σ'αυτήν την κατηγορία, των εξαιρέσεων, πρέπει όλοι να βάλουμε τον Ραφίνια. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι ο μπακ που έχουμε συνηθίσει. Και στον φετινό Ολυμπιακό έχει πρωτιές που είναι πραγματικά πρωτοφανείς. Που φανερώνουν το πόσο ξεχωριστός είναι και πως πάνω του έχει στηθεί μεγάλο μέρος του παιχνιδιού των ερυθρόλευκων σ'αυτό το ξεκίνημα στη φετινή Super League Interwetten.

Πάμε να δούμε τα στοιχεία της Opta, γιατί αυτά που είναι που προκαλούν έκπληξη. Συγκεντρώσαμε τους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί πάνω από 270 λεπτά στο πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τρία ματς και πάνω έχουν δέκα παίκτες και ο Σα, που τον εξαιρέσαμε από τα γραφήματα για προφανείς λόγους. Κι αυτές είναι οι επιδόσεις τους.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Ξεκινάμε από τις ενέργειες με την μπάλα. Όλα μέσα, πάσες, τάκλιν, ντρίμπλες, σέντρες, απομακρύνσεις, μονομαχίες, κλεψίματα. Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις με την μπάλα.

Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στις ενέργειες με την μπάλα
Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στις ενέργειες με την μπάλα SPORT24

Ναι, πρώτος ο Ραφίνια. Κορυφαίος, με την ασύλληπτη επίδοση των 95 ενεργειών με την μπάλα ανά 90 λεπτά, που είναι και η κορυφαία του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, πρώτος του Ολυμπιακού πέρυσι ήταν ο Γκιλιέρμε, με 75 ενέργειες σε κάθε παιχνίδι.

Βέβαια, οι περσινές επιδόσεις συμπεριλαμβάνουν όλα τα ματς, άρα και τα 16 παιχνίδια της ομάδας του Μαρτίνς με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Άρη. Λογικά οι επιδόσεις του Ραφίνια θα πέσουν στην πορεία της σεζόν, όπως θα πέσουν κι αυτές του Καμαρά, του Βαλμπουενά και του Εμβιλά που έχουν πάνω από 80 ενέργειες με την μπάλα σε καθε ματς.

Όμως, η πρωτιά του Ραφίνια είναι εντυπωσιακή. Δεν γίνεται ένας μπακ να είναι πρώτος στις ενέργειες με την μπάλα ή μάλλον γίνεται αν μιλάμε για τον Ραφίνια και τον φετινό Ολυμπιακό.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΣΕΣ, 3ΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Πάμε και στις εύστοχες πάσες, να δούμε τι γίνεται εκεί.

Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στις εύστοχες πάσες
Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στις εύστοχες πάσες SPORT24

Πρώτος ο Ραφίνια, οριακά πάνω από τον Εμβιλά. Στις εύστοχες πάσες συνήθως πρώτοι είναι οι στόπερ ή οι κεντρικοί μέσοι, αυτοί που αλλάζουν πολλές πάσες χαμηλά στο γήπεδο. Κι όμως, ο Ραφίνια τους αφήνει πίσω και δείχνει πόσο κομβικός έχει γίνει με το καλημέρα για την ανάπτυξη του Ολυμπιακού: πρώτος στις εύστοχες πάσες, την ώρα που πασάρει με 90% ευστοχία.

Είναι δεδομένο βέβαια πως κάθε φορά που μιλάμε για εύστοχες πάσες η σκέψη είναι η ίδια. "Δεν μου λένε τίποτα οι εύστοχες πάσες κάτω από τη σέντρα, μπροστά τι γίνεται, πάνω από τη σέντρα, στην επίθεση". Βεβαίως, έχετε δίκιο, ορίστε οι πάσες πάνω από τη σέντρα.

Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στις εύστοχες πάσες πάνω από τη σέντρα
Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στις εύστοχες πάσες πάνω από τη σέντρα

Νάτος και πάλι ο Ραφίνια. Όχι πρώτος φυσικά, γιατί η κορυφή ανήκει στον Βαλμπουενά, που έχει 38.7 εύστοχες πάσες πάνω από τη σέντρα σε κάθε ματς. Ο Βραζιλιάνος είναι 3ος, λίγο πίσω από τον Εμβιλά που ήταν λογικό να πάρει τη 2η θέση.

Πάμε ακόμα πιο ψηλά στο χορτάρι. Στις εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, στην επίθεση.

Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στις εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου
Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στις εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου SPORT24

Προφανώς και ο Βαλμπουενά τους αφήνει όλους πίσω, με 25 εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου σε κάθε παιχνίδι. Δεύτερος ανεβαίνει ο Καμαρά και νάτος, οριακά 3ος ο Ραφίνια, ενώ ο Εμβιλά υποχωρεί στην 4η θέση.

Ο ΚΟΜΒΟΣ ΓΙΑ ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΑ

Πρώτος στις ενέργειες με την μπάλα, πρώτος στις εύστοχες πάσες, τρίτος στις πάσες πάνω από τη σέντρα και στην επίθεση. Ο Ραφίνια έχει κάνει δικό του τον χώρο στα αριστερά και κινεί τα νήματα. Κι αυτές είναι οι τοπ πάσες του μέχρι στιγμής. Ορίστε.

Οι top πάσες του Ραφίνια σε συμπαίκτες του
Οι top πάσες του Ραφίνια σε συμπαίκτες του SPORT24

Εννοείται πως ο Βραζιλιάνος πασάρει προς τα πίσω, επιστρέφει την μπάλα στους μπακ, στον Σεμέδο (3) και στον Μπα (24). Όμως, δεν παίζει μόνο προς τα πίσω. Παίζει την μπάλα προς τον Καμαρά (4), τον Ραντζέλοβιτς (97) που είναι ο εξτρέμ που έχει αγωνιστεί περισσότερο μπροστά του, αλλά και στον Βαλμπουενά (28).

Οι πάσες προς Καμαρά και Βαλμπουενά είναι και οι πιο σημαντικές, αφού αυτοί αποφασίζουν τα πράγματα για τον Ολυμπιακό ψηλά στο γήπεδο.

ΑΛΑΝΘΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Πάμε και σε κάτι τελευταίο. Στο επόμενο γράφημα έχουμε αφαιρέσει τις μικρές πάσες του Ραφίνια και έχουμε κρατήσει μόνο τις μεγάλες μεταβιβάσεις, τις μακρινές μπαλιές. Με μπλε χρώμα είναι οι εύστοχες πάσες και με κίτρινο αυτές που δεν βρήκαν συμπαίκτη.

Οι μακρινές μεταβιβάσεις του Ραφίνια
Οι μακρινές μεταβιβάσεις του Ραφίνια SPORT24

Ο Βραζιλιάνος μπορεί συνήθως να παράρει απλά και σίγουρα, αλλά όταν θέλει μπορεί να "ταξιδεύει" την μπάλα με άνεση και ασφάλεια. Οι λανθασμένες μακρινές μπαλιές είναι ελάχιστες.

Και οι σημαντικότερες είναι αυτές που μεταφέρουν την μπάλα στην απέναντι πλευρά, εκεί ο Ραφίνια είναι αλάνθαστος μέχρι στιγμής.

Με αυτόν στο επίκεντρο, η ανάπτυξη του Ολυμπιακού "γέρνει" προς τα δεξιά. Αυτό σημαίνει πως στην άλλη πλευρά του γηπέδου υπάρχει χώρος, που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ερυθρόλευκοι, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα για σωστή αλλαγή παιχνιδιού.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αυτήν την έχει ο Ραφίνια και εννοείται πως ξέρω τι σκέφτεστε. Πως θα ήταν τα πράγματα αν αποδέκτης αυτών των αλλαγών παιχνιδιού ήταν στα αριστερά ο Τσιμίκας.

Δεν είναι και αυτό που μένει να δούμε μετά τη διακοπή είναι τι μπορεί να προσφέρει εκεί ο Βινάγκρε, που αποκτήθηκε για να δώσει διαφορετικά πράγματα από τον περιορισμένο Χολέμπας.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ