FOOTBALL ANALYSIS

Η ήττα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο ήρθε από την Τούμπα

Ο Κώστας Φορτούνης
Ο Κώστας Φορτούνης EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός γνώρισε στη Λεωφόρο την ήττα που απέφυγε στην Τούμπα. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την ιστορία των δύο αγώνων και εξηγεί γιατί δεν υπάρχει θέμα αναποτελεσματικότητας ή ατυχίας.

Ο Ολυμπιακός έχασε 2-1 από τον Παναθηναϊκό για την 22η αγωνιστική της Super League Interwetten και στη Λεωφόρο άφησε τη φιλοδοξία της αήττητης κατάκτησης του φετινού πρωταθλήματος.

Η ομάδα του Μαρτίνς έχασε το γόητρο που πάντα συνοδεύει ένα ντέρμπι αιωνίων και τον υπό-στόχο του αήττητου. Χειροπιαστή απώλεια για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει, αφού προφανώς και παραμένει στην κορυφή, χωρίς να υπάρχει κανείς που να μπορεί σοβαρά να υποστηρίξει πως τίθεται θέμα απώλειας του τίτλου στο τέλος της σεζόν.

Παρόλα αυτά, η ήττα σε ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό δεν περνάει ποτέ ασχολίαστη, άσχετα αν η κουβέντα για τους ερυθρόλευκους θα μεταφερθεί γρήγορα στην PSV και στον αγώνα της Πέμπτης για τους 32 του Europa League.

ΕΙΧΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ

Το φινάλε του αγώνα έφερε τους φίλους του Ολυμπιακού να τα βάζουν με την τύχη και την αποτελεσματικότητα των παικτών της ομάδας τους. Ο Ελ Αραμπί σκόραρε ξανά, αλλά Χασάν, Ανδρούτσος και Μασούρας δεν βρήκαν δίχτυα σε καλές φάσεις, με κορυφαία την τελευταία στο 89', με τον Διούδη να λέει "όχι" στον Μασούρα.

Στο τέλος η εικόνα των τελικών και των expected goals είπε πως η κουβέντα για την αποτελεσματικότητα είναι βάσιμη. Θυμίζουμε πως όσο μεγαλύτεροι είναι οι κύκλοι, τόσο καλύτερη είναι η ευκαιρία που είχε κάθε ομάδα.

Ο Ολυμπιακός πέρασε τα 2.0 xGoals, έφτασε τα 2.35, αλλά τελικά δεν βρήκε τα δύο γκολ που "άξιζε" με βάση τις ευκαιρίες που είχε.

Υπάρχει κι αυτό στο ποδόσφαιρο. Η βραδιά που από ατυχία, αναποτελεσματικότητα ή φόρμα αντιπάλου (Διούδης) μια ομάδα δεν παίρνει αυτό που αξίζει. Όμως, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να μιλάει για ατυχία.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΙΣΟΦΑΡΙΣΕ ΧΩΡΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Γιατί το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Πριν από έναν μήνα ο Ολυμπιακός γλίτωσε την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα χάρις στην άλλη όψη αυτού του νομίσματος.

Εκεί η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν να χάνουν στο 2ο ημίχρονο, αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν αυτό που έκαναν στη Λεωφόρο. Δεν έκλεισαν τον αντίπαλο, δεν πάτησαν περιοχή, δεν απειλήσαν, δεν έχασαν ευκαιρίες.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε μία εύστοχη πάσα στην αντίπαλη περιοχή σε όλο το παιχνίδι. Δεν έκανε ούτε ένα σουτ σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, απείλησε μόνο στο πρώτο με τον Εμβιλά. Είχε μόλις μία ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή από το 45' μέχρι το 90'.

Κι όμως, το κόρνερ του Φορτούνη, η έξοδος του Πασχαλάκη και η κεφαλιά του Μπα έφεραν το 1-1 και κράτησαν αήττητο τον Ολυμπιακό.

ΤΥΧΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ, ΑΤΥΧΟΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ

Γίνεται κι έτσι. Κι αν σε μια βραδιά βρεις ισοφάριση χωρίς να την αξίζεις, είναι πιθανό να έρθει κι η βραδιά που θα ζήσεις το αντίστροφο: αυτό που έγινε στη Λεωφόρο, με τον Ολυμπιακό να μειώνει σε 2-1, να έχει καθαρές εκτελέσεις και για άλλο γκολ, αλλά τελικά αυτό να μην έρχεται.

Η μεμονωμένη ματιά λέει πως το 2-1 της Λεωφόρου αδικεί τον Ολυμπιακό, αλλά συνολικά οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν δύο φορές να φλερτάρουν με την ήττα σε εκτός έδρας ντέρμπι.

Στην Τούμπα την απέφυγαν με γκολ που δεν άξιζαν με βάση τις ευκαιρίες, στη Λεωφόρο είχαν τις ευκαιρίες, αλλά όχι το γκολ. Το κορώνα έχει και γράμματα από την άλλη.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΟΝΟ ΑΤΥΧΟΣ Ή ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Και υπάρχει και η συνολική ματιά. Αυτή που λέει πως οι φίλοι του Ολυμπιακού πρέπει να είναι οι τελευταίοι που θα μιλήσουν για ατυχία, αναποτελεσματικότητα ή ατομικά λάθη.

Γιατί κάτι τέτοιο δεν κρίνεται στο ένα ματς ή στο ένα ημίχρονο, αλλά στο σύνολο των αγώνων. Κι ο Ολυμπιακός μόνο άτυχος ή αναποτελεσματικός δεν είναι.

Στην επίθεση οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν 40 xGoals στη φετινή Super League, δηλαδή ευκαιρίες για να πετύχουν 40 γκολ. Με αυτές έχουν βάλει 53, 33% περισσότερα.

Ελ Αραμπί, Χασάν, Μασούρας και λοιποί όχι μόνο δεν έχουν στερήσει γκολ από την ομάδα τους, αλλά χάρις στην κλάση και τη φόρμα τους έχουν βάλει 13 γκολ περισσότερα.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ

Το ίδιο ισχύει και στην άμυνα. Ναι, ο Σα έκανε σοβαρό λάθος, που στην ουσία "χάρισε" το 2ο γκολ και τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Συνολικά όμως, ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί ευκαιρίες για 13 γκολ κι απ'αυτές έχει δεχθεί μόνο εννιά, τέσσερα λιγότερα.

Με βάση τις τελικές που έχουν πάει στην εστία του, ο Σα θα "έπρεπε" να έχει δεχθεί 10 τέρματα και ο κίπερ του Ολυμπιακού έχει φάει επτά, τρία λιγότερα.

ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως ο Ολυμπιακός φέτος βασίζεται σε over performance στην πορεία του προς την κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα του Μαρτίνς έχει ταυτόχρονα και την καλύτερη επίθεση, αφού απειλεί περισσότερο απ'όλους, και την καλύτερη αμυντική λειτουργία, αφού απειλείται λιγότερο από κάθε άλλη ομάδα.

Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρα μπροστά σε όλους τους δείκτες. Έχει την απόδοση και ταυτόχρονα έχει και την αποτελεσματικότητα: οι παίκτες του έχουν φροντίσει για περισσότερα γκολ απ'τα προσδοκώμενα στην επίθεση και ο Σα έχει φροντίσει για λιγότερα γκολ στην άμυνα.

Δεν είναι ούτε αναποτελεσματικοί, ούτε άτυχοι, ανεξάρτητα του τι έγινε σε 3-4 φάσεις στη Λεωφόρο. Απλώς, όταν διαρκώς βάζεις περισσότερα γκολ απ'αυτά που "πρέπει", θα έρθει κι η βραδιά που θα συμβεί το αντίστροφο.


TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ