FOOTBALL ANALYSIS

Ο Διούδης είναι ο απόλυτος ήρωας που οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη

Διούδης, ο απόλυτος ήρωας του Παναθηναϊκού στον δεύτερο γύρο της Super League Interwetten
Διούδης, ο απόλυτος ήρωας του Παναθηναϊκού στον δεύτερο γύρο της Super League Interwetten EUROKINISSI

Ο Διούδης είναι ο ήρωας του Παναθηναϊκού όχι μόνο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά σε όλο τον δεύτερο γύρο. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πως ο 28χρονος οδηγεί τους πράσινους στην Ευρώπη.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στο "Απόστολος Νικολαϊδης", έσπασε το αήττητο των ερυθρόλευκων και συνέχισε την εντυπωσιακή του πορεία στο 2ο γύρο.

Ο Σανκαρέ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αφού είχε την ασίστ στην κεφαλιά του Μαουρίσιο και εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σα για να κάνει το 2-0.

ΥΠΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός υπέφερε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, δέχθηκε μεγάλη πίεση από τον Ολυμπιακό. Ο Ελ Αραμπί μείωσε το σκορ και οι ερυθρόλευκοι δικαιούνται να λένε πως είχαν τις ευκαιρίες και για δεύτερο γκολ.

Ο Χασάν έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι στο 64', ο Ανδρούτσος την έστειλε πάνω από το οριζόντιο στο 80', όμως η φάση που έμεινε περισσότερο ήταν αυτή του Μασούρα.

Στο 89' ο άσος του Ολυμπιακού βρέθηκε φάτσα με τον Διούδη, αλλά ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού απέκρουσε με το πόδι και κράτησε το προβάδισμα για την ομάδα του.

Ο ΔΙΟΥΔΗΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Διούδης δεν είναι απλώς ένας από τους ήρωες του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι, είναι κάτι περισσότερο. Είναι ο βασικός λόγος της πορείας της ομάδας του Μπόλονι στον 2ο γύρο που έχει φέρει τους πράσινους σε τροχιά Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός έχει επτά νίκες και δύο ισοπαλίες στον 2ο γύρο και ο Διούδης είναι ο Νο1 λόγος γι'αυτό το αήττητο σερί. Δείτε στο infographic με τα στοιχεία της Opta τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 28χρονου τερματοφύλακα και τη σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Η εντυπωσιακή φόρμα του Διούδη στον 2ο γύρο της Super League Interwetten
Η εντυπωσιακή φόρμα του Διούδη στον 2ο γύρο της Super League Interwetten SPORT24

Ο Διούδης έχει δεχθεί τον ίδιο αριθμό τελικών στην εστία του, αλλά μετά τη διακοπή έχει κατεβάσει ρολά. Στον 1ο γύρο είχε αποκρούσει 21 από τις 30 τελικές που πήγαν στην εστία του, στον 2ο έχει βγάλει τις 27(!) από τις 30, έχει πει "όχι" στο 90% των τελικών που έχει αντιμετωπίσει.

ΕΧΕΙ 87% ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εντυπωσιακή είναι η μεταμόρφωσή του στις τελικές που προέρχονται εντός περιοχής. Στον πρώτο γύρο ο Διούδης αντιμετώπισε 21 τέτοιες φάσεις και έβγαλε μόνο τις 12. Το 57% ήταν κάκιστο ποσοστό για τερματοφύλακα μεγάλης ομάδας.

Κατά σύμπτωση στον 2ο γύρο ο Διούδης έχει αντιμετωπίσει τον ίδιο αριθμό τελικών εντός περιοχής, αλλά έχει βγάλει τις 18. Από το 57% του πρώτου γύρου ο Διούδης έχει κάνει ένα απίστευτο άλμα στο 86%.

ΕΧΕΙ ΣΩΣΕΙ ΠΕΝΤΕ ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ

Με τη βοήθεια των expected goals on target μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνες ήταν οι τελικές που δέχθηκε στην εστία του ο Διούδης κι έτσι να γνωρίζουμε αν έφαγε περισσότερα ή λιγότερα από τα γκολ που θα "έπρεπε" να δεχθεί.

Στον πρώτο γύρο τα expected goals on target ήταν 8.8 και ο Διούδης δέχθηκε εννέα γκολ. Έφαγε δηλαδή αυτά που θα "έπρεπε", δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά με τις επεμβάσεις του.

Στον δεύτερο γύρο όμως είναι σε εκπληκτική κατάσταση. Τα expected goals on target είναι 7.7. Ο Διούδης θα "έπρεπε" να έχει φάει σχεδόν οκτώ γκολ, αλλά έχει καταφέρει να δεχθεί μόνο τρία, να σώσει δηλαδή σχεδόν πέντε γκολ με τις επεμβάσεις του.

ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΜΕ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΑΡΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Η φόρμα του Διούδη είναι στα ύψη και δίνει νίκες στον Παναθηναϊκό. Στη Ριζούπολη οι πράσινοι νίκησαν 1-0 τον Απόλλωνα, που είχε 1.3 xGOnTarget, αλλά ο Διούδης έβγαλε και τις έξι τελικές που πήγαν στο τέρμα.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε με το ίδιο σκορ και από το "Κλεάνθης Βικελίδης", σε ματς που ο Άρης είχε 2.1(!) xGOnTarget. Οι επτά τελικές του Άρη ήταν για δύο γκολ, ο Διούδης δεν δέχθηκε κανένα.

Και ήρθε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Βρουσάϊ, Χασάν και Ανδρούτσος δεν βρήκαν εστία, στην κεφαλιά του Ελ Αραμπί δεν υπήρχε περιθώριο αντίδρασης, αλλά το τετ-α-τετ του Μασούρα στην ουσία έκρινε το ματς.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν τέσσερις τελικές στην εστία με 1.8 xGOnTarget, ο Διούδης έφαγε μόνο ένα γκολ και η δική του απόκρουση στο τέλος έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΜΥΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ...

Αξίζει να σημειώσουμε και κάτι ακόμα. Το σερί του Παναθηναϊκού και τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ομάδα του Μπόλονι πορεύεται με όπλο την άμυνά της.

Συνηγορεί σε αυτό και η εικόνα στο χορτάρι, αφού ο Παναθηναϊκός περνάει μεγάλα διαστήματα των αγώνων πίσω από την μπάλα, με στόχο να διαφυλάξει το προβάδισμα που έχει, να χτυπήσει στην κόντρα, κτλ.

Οι επιδόσεις του Διούδη μαρτυρούν πως ο Παναθηναϊκός δεν τα πάει και τόσο καλά στην άμυνα. Τα τελικά σκορ λένε πως έχει κρατήσει το μηδέν σε επτά από τα εννέα ματς του δεύτερου γύρου, πως έχει δεχθεί μόνο τρία τέρματα.

...ΑΛΛΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ

Τις επιδόσεις αυτές τις οφείλει περισσότερο στις επεμβάσεις και τη φοβερή φόρμα του Διούδη, παρά στην καλή αμυντική λειτουργία. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αμυντικά, αλλά τα πάει χειρότερα από τον πρώτο γύρο.

Οι πράσινοι πήγαν στη διακοπή με μέσο όρο 0.84 xGoals Κατά ανά αγώνα. Στον δεύτερο γύρο ο μέσος όρος τους έχει ανέβει στο 0.96. Ο Παναθηναϊκός αμύνεται ακόμα και μαζικά κάποιες φορές, αλλά τελικά απειλείται περισσότερο απ'ότι στον πρώτο γύρο.

Φαίνεται άλλωστε κι από τα στοιχεία που είδαμε για τον Διούδη. Κατά σύμπτωση οι τελικές που έχει αντιμετωπίσει στον δεύτερο γυρο είναι ίδιες με αυτές του πρώτου γύρου, τόσο στο σύνολο (30), όσο και εντός περιοχης (21).

Μόνο που οι 30 τελικές που αντιμετώπισε ο Διούδης στον πρώτο γύρο ήρθαν σε 1.080 λεπτά, ενώ οι 30 στον δεύτερο έχουν έρθει σε 810 λεπτά συμμετοχής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Η μαζική άμυνα του Παναθηναϊκού όχι μόνο δεν προστατεύει καλύτερα την εστία, αλλά έχει δώσει περισσότερη δουλειά στον τερματοφύλακα, που απειλείται περισσότερο και συχνότερα.

Δεν υπάρχει μεγάλη αμυντική βελτίωση, υπάρχει ένας τερματοφύλακας που έχει κατεβάσει ρολά. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αρχίσει να αμύνεται καλύτερα, γιατί η φόρμα του Διούδη είναι σε πολύ μεγάλα ύψη για να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.

Θα είναι λογικό μετά από τέτοια φόρμα ο Διούδης να αρχίσει να δέχεται γκολ, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να βασιστεί σ'αυτό το ηρωικό over performance του 28χρονου τερματοφύλακα.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ