FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Αυτό δεν ήταν κέντρο, ήταν μαύρη τρύπα - Τα τραγικά ποσοστά των Καμαρά - Έσε

Ο Μαντί Καμαρά στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Ο Μαντί Καμαρά στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει 0-4 από τον ΠΑΟΚ στην έδρα του και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τη μαύρη τρύπα στο κέντρο της ομάδας του Μαρτίνεθ.

Η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού στη φετινή Stoiximan Super League ήταν σοκαριστική. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν και πέρυσι στην κανονική διάρκεια από τον ΠΑΟΚ, αλλά οι δύο ήττες δεν μοιάζουν μεταξύ τους.

Το περσινό 1-2 ήταν ένα οριακό ματς, όχι μόνο γιατί ο Δικέφαλος νίκησε με ένα γκολ διαφορά, αλλά και βάσει της εικόνας του αγώνα. Οι ερυθρόλευκοι έβαλαν αυτογκόλ, έχασαν πάμπολλες ευκαιρίες, είδαν τον Νάρεϊ να βάζει ένα φοβερό γκολ που έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ.

Φέτος δεν ήταν αυτή η ιστορία του διπλού της ομάδας του Λουτσέσκου.

Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός μετά βίας έφτασε τη μονάδα στα xGoals και για να το κάνει είδε πρώτα το ταμπλό να γράφει 0-4 και τον ΠΑΟΚ να σβήνει μηχανές.

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, ο Δικέφαλος δεν έβαλε τέσσερα γκολ με τίποτα φοβερές εκτελέσεις, αλλά με ένα πέναλτι και δύο τελικές σε κενή εστία στο 3ο και στο 4ο γκολ, σε βραδιά που έφτασε τα 2.8 xG.

3-13 ενέργειες στην περιοχή από το 46' στο 78'

Ακόμα χειρότερη για τον Ολυμπιακό είναι η ματιά στις ενέργειες στη μεγάλη περιοχή, που είδαμε και στην ανάλυση για τον ΠΑΟΚ. Στα πρώτα 45', οι ενέργειες στην περιοχή ήταν 9-13 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Όταν ο Οζντόεφ έκανε το 0-4, αυτή ήταν η 26η ενέργεια του ΠΑΟΚ στην περιοχή του Πασχαλάκη, ενώ οι ερυθρόλευκοι είχαν 12.

Με λίγα λόγια, το επί μέρους σκορ από το 46' μέχρι το 0-4 λέει πως οι ενέργειες στην περιοχή ήταν 3-13 υπέρ του ΠΑΟΚ, παρότι ο Ολυμπιακός έχασε στο σκορ και έπαιζε στο γήπεδό του.

Στη θεωρία σκληράδα, στην πράξη μαύρη τρύπα

Οι επί μέρους επιδόσεις των ομάδων καταδικάζουν τον Ολυμπιακό περισσότερο κι από τα τέσσερα γκολ ή τα xGoals. Προφανώς σε μια τέτοια ήττα δεν μπορεί να έφταιξε μόνο ένα πράγμα, προφανώς και πήγαν στραβά πολλά πράγματα.

Ο Μαρτίνεθ επέλεξε την τριάδα Καμαρά, Έσε, Αλεξανδρόπουλου όπως είχε κάνει και στη νίκη επί της Γουέστ Χαμ. Στη θεωρία, τριάδα για να δώσει τρεξίματα και σκληράδα στο κέντρο.

Στην πράξη, μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γηπέδου.

Μπήκαν σε 16 μονομαχίες και νίκησαν μόνο σε πέντε

Ας αρχίσουμε με τον παλιό, τον Μαντί Καμαρά.

Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Καμαρά απέναντι στον ΠΑΟΚ
Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Καμαρά απέναντι στον ΠΑΟΚ

Ο 26χρονος μέσος είχε 55 ενέργειες με την μπάλα, κακές μεταβιβάσεις με μόλις 29/44 πάσες, αλλά και σημαντική προσφορά με 11 ανακτήσεις κατοχής.

Εκεί που ήταν πολύ κατώτερος των προσδοκιών ήταν στις μονομαχίες στο χορτάρι: Ο Καμαρά βγήκε νικητής σε μόλις δύο από τις επτά μονομαχίες που συμμετείχε.

Πάμε και στον Έσε.

Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Έσε απέναντι στον ΠΑΟΚ
Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Έσε απέναντι στον ΠΑΟΚ

Ο 22χρονος Αργεντινός βγήκε στο 83', αλλά πρόλαβε να φτάσει τις 52 ενέργειες με την μπάλα, να τα πάει λίγο καλύτερα από τον Καμαρά στις πάσες με 36/44 και να προσθέσει και έξι ανακτήσεις κατοχής.

Στις μονομαχίες όμως, η ίδια απογοητευτική εικόνα: Ο Έσε βγήκε νικητής σε μόλις τρεις από τις εννιά μονομαχίες που συμμετείχε.

Δεν πήραν ούτε μία στις τρεις

Οι δύο κεντρικοί μέσοι του Ολυμπιακού μπήκαν σε 16 μονομαχίες και βγήκαν νικητές μόνο σε πέντε από αυτές. Ποσοστό επιτυχίας 31%, ούτε μία στις τρεις.

Μόνο αν προσθέσουμε τον Αλεξανδρόπουλο, που έπαιζε πιο ψηλά κι είχε 4/6 μονομαχίες, βελτιώνεται κάπως το ποσοστό, αφού η σούμα γίνεται 9/22. Όχι ότι το 40% είναι ικανοποιητικό, αλλά δεν είναι το τραγικό 31% που είχαν Καμαρά και Έσε.

Με δίδυμο στον άξονα που δεν πήρε ούτε μία στις τρεις μονομαχίες, είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα να σταθεί καλά σε ντέρμπι.

Αμυντική τετράδα χωρίς στοιχειώδη ισορροπία

Πόσο μάλλον όταν η αμυντική τετράδα δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη ισορροπία. Για να το διαπιστώσει κανείς, αρκεί μόνο να ρίξει μια ματιά στη φάση του 0-3, στο 03.00 του video.

Προφανώς και οι παίκτες του ΠΑΟΚ τα κάνουν όλα ιδανικά, αλλά το έργο τους έχει γίνει ευκολότερο από την πλήρη απουσία ισρροπίας και συνοχής ανάμεσα στους αμυντικούς του Ολυμπιακού.

Δείτε που βρίσκεται ο Ρέτσος σε σχέση με τον Πορόζο και τους υπόλοιπους.

Πρόβλημα από την αρχή της σεζόν

Το σημειώσαμε ήδη: σε μια τέτοια ήττα δεν μπορεί να έφταιξε μόνο ένα πράγμα, προφανώς και πήγαν στραβά πολλά πράγματα.

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε παντού, σε όλα τα σημεία του γηπέδου και σε όλες τις γραμμές, δεν απειλήθηκε από τον Ολυμπιακό και τον απείλησε ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει, με τρόπο που το έκανε να μοιάζει εύκολο.

Πρώτο ζητούμενο για τον Μαρτίνεθ, η αμυντική λειτουργία, η ισορροπία, η συνοχή. Δεν δουλεύουν καλά από την αρχή της σεζόν, ακόμα και σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακός κερδίζει εύκολα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ