FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Το πλάνο του Μίτσελ έκανε τον Χάμες τροφοδότη του Βρουσάι και τα κέφια του Κολομβιανού πήγαν στράφι

Ολυμπιακός: Το πλάνο του Μίτσελ έκανε τον Χάμες τροφοδότη του Βρουσάι και τα κέφια του Κολομβιανού πήγαν στράφι

Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πως το πλάνο του Μίτσελ αφαίρεσε την κάθετη απειλή από τον Χάμες Ροντρίγκες.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε με 2-1 από το "Καραϊσκάκης" στη μεγάλη νίκη για την 8η αγωνιστική της Super League. Το διπλό του Δικεφάλου άφησε τον Ολυμπιακό στην 5η θέση και τους 14 βαθμούς, δέκα πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Το αυτογκόλ του Παπασταθόπουλου έβαλε νωρίς τους ερυθρόλευκους σε μειονεκτική θέση. Η κεφαλιά του Χάμες έφερε το ματς στα ίσια, όμως η βολίδα του Νάρεϊ έφερε ξανά τον ΠΑΟΚ μπροστά και η ομάδα του Λουτσέσκου κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος.

Ο Ολυμπιακός "έγειρε" προς τα δεξιά

Ο Ολυμπιακός είχε ξακάθαρο πλάνο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Φάνηκε από πολύ νωρίς ότι ο Μίτσελ ήθελε η ομάδα του να παίξει κυρίως από τα δεξιά, στην πλευρά του Γκάρι Ροντρίγκες που είχε πίσω του τον Βρουσάι.

Δείτε στο γράφημα της Opta τον χώρο δράσης και τις μεταβιβάσεις των παικτών του Ολυμπιακού απέναντι στον Δικέφαλο.

Ο χώρος δράσης και οι μεταβιβάσεις των παικτών του Ολυμπιακού απέναντι στον ΠΑΟΚ
Ο χώρος δράσης και οι μεταβιβάσεις των παικτών του Ολυμπιακού απέναντι στον ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός "έγειρε" εντελώς προς στα δεξιά. Ο Βρουσάι (17) ήταν πάνω από τη σέντρα, ο Γκάρι (77) ήταν πιο ψηλά από όλους, ενώ Χάμες Ροντρίγκες (10) και Χουάνγκ (33) έρχονταν κι αυτοί προς τα δεξιά.

Ο Μίτσελ στόχευσε εξαρχής και διαρκώς στην πλευρά του Τσαούση, με τον Ολυμπιακό να υπερφορτώνει δεξιά και να "αδειάζει" στην ουσία την αριστερή του πλευρά.

Ο Χάμες είχε κέφια...

Η επιλογή αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο Χάμες να "στοχεύσει" υπερβολικά προς το πλάι του γηπέδου. Δείτε στο γράφημα τις μεταβιβάσεις του Κολομβιανού απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Χάμες στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Χάμες στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Ο Χάμες έφτιαξε τέσσερις ευκαιρίες για τους συμπαίκτες (δύο στο Open play και δύο από στημένες φάσεις) και είχε 21/29 πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, στην επίθεση.

Όμως, φαίνεται ξεκάθαρα στο γράφημα ότι ο Κολομβιανός πάσαρε κυρίως προς τα δέξια. Έντεκα από τις μεταβιβάσεις του Χάμες ήταν προς Γκάρι και Βρουσάι.

...αλλά πάσαρε προς τα άκρα, εκτός περιοχής

Ο Κολομβιανός σταρ του Ολυμπιακού είχε κέφια, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει ως δεκάρι που απειλεί κάθετα τον αντίπαλο.

Ο Χάμες έγινε τροφοδότης σεντρών, με τον Γκάρι και τον Βρουσάι να έχουν 0/9 σέντρες. Πάσαρε περισσότερο προς τα άκρα, για να φτιάξουν πράγματα ο Γκάρι με τον Βρουσάι.

Όχι κάθετα, όπως έγινε στο Ηράκλειο, όταν η μπαλιά τρύπα του Χάμες έβγαλε τον Γκάρι Ροντρίγκες στην πλάτη της άμυνας για το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού.

Η επιλογή του Αγκιμπού και η μοναξιά του Μπακαμπού

Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός δεν είχε γεμάτη περιοχή. Ο Μίτσελ άφησε τον Μπιέλ εκτός αποστολής και τον Μασούρα στον πάγκο. Η επιλογή για τα αριστερά ήταν ο Αγκιμπού Καμαρά.

Ο μικρός δεν έχει την τάση να λειτουργεί ως 2ος επιθετικός, να πατάει περιοχή χωρίς μπάλα για να πλασιώσει τον φορ και να να έρθει σε θέση εκτέλεσης. Φάνηκε και στο πρώτο γράφημα που είδαμε, ο Αγκιμπού κινήθηκε πολύ χαμηλά στο γήπεδο.

Μονοδιάστατος, προβλέψιμος, χωρίς κάθετη απειλή

Η στόχευση του Μίτσελ στην πλευρά του Τσαούση είχε λογική, αλλά έκανε τον Ολυμπιακό μονοδιάστατο και προβλέψιμο και αφαίρεσε από τον Χάμες τη δυνατότητα να παίξει κάθετα και να ψάξει τους συμπαίκτες του μέσα στην περιοχή.

Την τελευταία πάσα την ανέλαβαν Γκάρι και Βρουσάι, παίκτες με σαφώς μικρότερη ποιότητα από τον Κολομβιανό. Καθόλου τυχαία, το μοναδικό γκολ του Ολυμπιακού ήρθε όταν η αλλαγή παιχνιδιού έδωσε στον Ρεάμπτσουκ χώρο και χρόνο να σεντράρει από αριστερά και στον Χάμες τη δυνατότητα να πατήσει περιοχή και να σκοράρει.

Η φάση όμως ήταν η εξαίρεση: ο κανόνας ήταν η απουσία κάθετης απειλής και η μπάλα στα πόδια του Γκάρι και του Βρουσάι, που μάταια πάλευαν να έχουν έστω μία πετυχημένη σέντρα, σε μια περιοχή που ήταν μόνος του ο Μπακαμπού.

Τα κέφια του Κολομβιανού πήγαν στράβι, ενώ έγινε και αλλαγή στο 71'.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν πλέον τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες μετά από οκτώ ματς στο πρωτάθλημα. Θα ήταν άδικο να υποστηρίξει κανείς ότι ο Μίτσελ είναι αυτός που φταίει, σε μια ομάδα που έφτιαξε μεγάλο κομμάτι του ρόστερ της στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αλλά η τακτική του απέναντι στον ΠΑΟΚ αφαίρεσε από τον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί αυτά που μπορούν να φτιάξουν κάθετα ο Χουάνγκ με τον Χάμες, αλλά και τον Μπιέλ που έμεινε εκτός αποστολής.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ