ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το μεταγραφικό πλάνο του Γενάρη στον Ολυμπιακό

Μάρτινς και Μπρούμα σε στιγμιότυπο από τον αγώνα Πόρτο - Ολυμπιακός για το Champions League της σεζόν 2020/21
Μάρτινς και Μπρούμα σε στιγμιότυπο από τον αγώνα Πόρτο - Ολυμπιακός για το Champions League της σεζόν 2020/21 EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που έκανε τις περισσότερες και πιο δυνατές κινήσεις το καλοκαίρι, αλλά αν χρειαστεί θα το επαναλάβει τον Γενάρη. Οι θέσεις, οι μετέωροι, οι πρώτοι υποψήφιοι, τα νέα ονόματα. Το SPORT24 έχει το ρεπορτάζ.

Μια μεταγραφή είναι όπως ένα αμπαλαρισμένο κουτί δώρου. Κανείς δεν ξέρει τι έχει μέσα αν δεν το ανοίξει. Και κανείς δεν ξέρεις πόσο καλά δουλεύει, αν δεν το θέσει σε εφαρμογή. Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κινήθηκε πιο πολύ και πιο έντονα από κάθε άλλη ομάδα για να ενισχυθεί το καλοκαίρι λόγω και των αποχωρήσεων βασικών στελεχών, αλλά και λόγω της παρουσίας του στο Champions League.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι όλες οι κινήσεις ενίσχυσης έγιναν ή με υπόδειξη ή με συναίνεση του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Γιαν Εμβιλά για παράδειγμα δεν ήταν εισήγηση του Πορτογάλου τεχνικού, αλλά πρόταση του “γαλλικού λόμπι” (Μοντέστο, Καρεμπέ, Ανιγκό), η οποία έγινε αποδεικτή, με τον 30χρονο “μαέστρο” να παίρνει τη φανέλα σπίτι του, ενώ ο Πέπε που ήταν θερμή εισήγηση του κόουτς, ακόμη ψάχνεται. Αυτό δεν αποτελεί αιχμή για τον προπονητή, καθώς όλοι μα όλοι οι παίκτες χρειάζονται διάστημα προσαρμογής. Άλλοι βρίσκουν εύκολα το ρόλο τους σε ένα νέο περιβάλλον, άλλοι χρειάζονται υπομονή για να πάρουν μπρος.

Το θέμα είναι ότι οι δύσκολες και διαδοχικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού ως τώρα μέσα σε ένα πολύ στενό πλαίσιο, δεν επέτρεψαν “υπομονή”, ούτε και πολλές ευκαιρίες. Όποιος μπήκε και ανταποκρίθηκε άμεσα, έμεινε στο πλάνο. Όποιος έδειξε ότι θέλει χρόνο, βρήκε από την εξίσωση, ή έμεινε με πολύ περιορισμένο ρόλο. Ήταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού ακόμη και τα ματς του ομίλου στο Champions League έγιναν back to back, από βδομάδα σε βδομάδα, με ενδιάμεσους σταθμούς τα ματς του πρωταθλήματος…

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΑ “ΚΟΚΚΙΝΑ”

Εδώ που φτάσαμε, οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν ένα ακόμη ράλι μπροστά τους. Μια σειρά πολύ δύσκολων αγώνων εντός των συνόρων μέχρι να φτάσουμε στις γιορτές. Όπως αναλύσαμε και τις προηγούμενες ημέρες, έχουμε φτάσει στο σημείο αρκετοί από τους βασικούς να κινούνται ήδη στα… κόκκινα (ο Καμαρά για παράδειγμα, ένα πραγματικό “ταυρί”, φάνηκε “άδειος” από δυνάμεις στο ματς με την Πόρτο και αντικαταστάθηκε πριν από το ημίχρονο). Την ίδια ώρα αρκετοί από τους νέους αντί να κολυμπήσουν στα βαθιά, πλατσουρίζουν στα ρηχά. Πέπε, Μπρούμα, Βινάγκρε, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όλοι τους Πορτογάλοι, άρα με πλεονέκτημα να ενταχθούν πιο γρήγορα από άλλους, από τη στιγμή που η γλώσσα τους είναι αυτή που ακούγεται πιο συχνά στα αποδυτήρια μετά τα ελληνικά.

Φτάσαμε στο σημείο τρεις 36άρηδες να έχουν… λιώσει. Ο Βαλμπουενά είναι ήδη στα πιτς με μυικό πρόβλημα, απόρροια καταπόνησης. Ο Χολέμπας επέστρεψε από ανάλογο τραυματισμό, έμεινε εκτός για 20 μέρες και από τις 28 Νοέμβρη έχει γράψει άλλα 3,5 ματς στο κοντέρ, αφού και στο ματς με το Βόλο μπήκε στο 46’ αντί του Βινάγκρε. Όσο για τον Ραφίνια, διεκδικεί παράσημο αυτοθυσίας, αφού πέρα από τις σερί συμμετοχές χρειάστηκε να παίξει και τραυματίας (διάστρεμμα) έπειτα από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός έχει τρεις πολύπειρους παίκτες στο ρόστερ του, οι οποίοι όμως, χρειάζονται διαχείριση. Δεν μπορούν να παίζουν σερί ο Βαλμπουενά και οι δύο μπακ που ήρθαν το καλοκαίρι. Πως όμως να γίνει κάτι διαφορετικό, αφού ο Ντρέγκερ ακόμη δεν μπορεί να προσφέρει πιο πολλά από τον Βραζιλιάνο, ο Βινάγκρε ήρθε τραυματίας και ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί, ενώ και ο Μπρούμα είναι κάθε τρεις και λίγο παρέα με τον φυσιοθεραπευτή;

Όπως κινήθηκε το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός για να καλύψει τις απώλειες των Ομάρ, Τσιμίκα, Γκιλιέρμε, έτσι θα κινηθεί και τώρα, αν μέχρι το τέλος του μήνα, ξεκαθαρίσει τι ακριβώς δεν πάει καλά. Για να το γράψουμε πιο απλά, ποιοι μπορούν και ποιοι δεν μπορούν.

ΡΕΪΣ, ΜΠΙΟΡΚΑΝ ΚΑΙ… ΡΙΜΠΕΪΡΟ

Τα καλά νέα ήρθαν από τον Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος έδειξε, έστω και για λίγα λεπτά, κόντρα στο Βόλο, πως μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη μονάδα, ενώ εδώ και καιρό ακούγονται πολλά για ενίσχυση στη θέση του αριστερού μπακ. Ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει τον Ματέους Ρέις. Και ο Βραζιλιάνος της Ρίο Άβε, ωστόσο, που είναι καλός κι έτοιμος παίκτης έχει να αγωνιστεί από τις 24 του Σεπτέμβρη. Ο Νορβηγός Μπιόρκαν της Μπόντο Γκλιμτ που έχει εντοπιστεί από το τμήμα σκάουτινγκ αποτελεί παίκτη πλήρους μέλλοντος, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι στα 22 του θα εξελιχθεί σε βασική μονάδα για τον Ολυμπιακό; Παλιότερα είχε ακουστεί έντονα το όνομα του Πορτογάλου Γιούρι Ριμπέιρο (23) της Νότιγχαμ Φόρεστ, ενός εξαιρετικού αριστερού μπακ. Με την αγγλική ομάδα, όμως, να έχει τα δικά της προβλήματα να διαχειριστεί, πόσο εύκολο είναι να αποχωρήσει ένας ακόμη βασικός ποδοσφαιριστής, έστω κι αν αντικατασταθεί.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΤΖΟΥΚΙΤΣ

Αναφορικά με το σκέλος της επίθεσης, ο Αχμέντ Χασάν υποβάλλεται σε νέο κύκλο εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς του έχει… αφήσει η περιπέτεια με τον κορονοϊό. Πρόσφατα το Sport24.gr άνοιξε τον φάκελο Μήτρογλου, ο οποίος κουμπώνει σε αυτή την ιστορία. Ο Ολυμπιακός έχει βασική επιλογή τον εξαιρετικό Ελ Αραμπί, πίσω του τον Χασάν, αλλά και τους Σουντανί, Κάιπερς. Ένας ακόμη έμπειρος εκτελεστής που θα μπορούσε να καθίσει και στον πάγκο, αν χρειαστεί, κρίνεται απαραίτητος.

Το καλοκαίρι είχε προταθεί μέχρι και ο πολύς Μάριο Μάντζουκιτς. Οι “ερυθρόλευκοι” τον έβαλαν στο… συρτάρι τον 34χρονο Κροάτη όσο συζητούσαν με τον Γιουσέφ για την επέκταση της συνεργασίας τους. Το να προκύψει τώρα τέτοια προσθήκη, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Δεν μπορεί, όμως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για μία ακόμη κίνηση στην επίθεση, αν κι εφόσον προκύψει κάτι ενδιαφέρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΠΡΟΥΜΑ

Τέλος και για τα “φτερά” μπορεί να προκύψει θέμα τον επόμενο μήνα, αλλά έως τότε ο Μπρούμα θα έχει τις ευκαιρίες του. Είναι καλός παίκτης ο Πορτογάλος, πρώην της Αϊντχόβεν, αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ευπαθής. Αν μέχρι το τέλος του μήνα πάρει μπρος, θα κερδίσει χρόνο έως το καλοκαίρι και βλέπουμε. Αν όχι, ακόμη και σε αυτό το σκέλος μπορεί να τεθεί θέμα ενίσχυσης.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε δύο πράγματα σε μεγάλη σημασία. Πρώτον ο Ολυμπιακός στην λίστα της UEFA μπορεί να κάνει μέχρι τρεις αλλαγές. Αν υπάρξουν κινήσεις ενίσχυσης αφορούν κυρίως τις υποχρεώσεις στο Europa League κι όχι τόσο για τις εγχώριες διοργανώσεις. Για την Ελλάδα οι παίκτες που υπάρχουν, φτάνουν και περισσεύουν. Άρα δεν πρόκειται να γίνουν τρεις και τέσσερις μεταγραφές που λέγεται δεξιά και αριστερά. Μία ή δύο κινήσεις είναι αυτή τη στιγμή στο πλάνο για τους λόγους που προαναφέραμε και οι επόμενες μέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Σε μια μεταγραφική περίοδο, βέβαια, ισχύει διαχρονικά το “ποτέ μη λες ποτέ”.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ