THE SPORTS ECONOMIST

Ολυμπιακός μεταγραφές: Τι ισχύει με τον Μαζουακού

Ο Αρτούρ Μαζουακού στην αναμέτρηση μεταξύ της Γουέστ Χαμ και της Γουλβς
Ο Αρτούρ Μαζουακού στην αναμέτρηση μεταξύ της Γουέστ Χαμ και της Γουλβς 2020 JUSTIN SETTERFIELD/POOL VIA AP

Τα οικονομικά δεδομένα που συνοδεύουν τον Αρτούρ Μαζουακου σε συνδυασμό με το τρέχον στάτους των υπαρχόντων αριστερών μπακ του Ολυμπιακού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μίτσελ αναλαμβάνει δράση και πρωτοβουλίες στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού. Αυτή που σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα έγινε γνωστή είχε να κάνει με έναν πρώην παίκτη του Ισπανού τεχνικού στην πρώτη του θητεία στους "ερυθρόλευκους", τον Αρτούρ Μαζουακού.

Η επικοινωνία - ακόμη και αν δεν ήταν απ’ ευθείας - έγινε. Υπάρχουν όμως αρκετά που δεν έχουν διευκρινιστεί και είναι σημαντικά ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσον υφίσταται κάτι περισσότερο και μπορεί να υπάρξουν προοπτικές για κάτι πιο προχωρημένο ή όχι.

Κατ’ αρχάς, κρίσιμο – αλλά και άγνωστο - είναι το timing της επικοινωνίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά την εμφάνιση του Μαρσέλο και τα δύο του γκολ στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ατρόμητο θεωρήθηκε πως ο Βραζιλιάνος θα παραμείνει στο ρόστερ, δίνοντας πρακτικά τέλος στη φημολογία περί "διαζυγίου".

Κάτι που σε συνδυασμό με την παραμονή και του Ολεγκ Ρέαμπτσουκ, σηματοδοτούσε ουσιαστικά το σταμάτημα στην όποια αναζήτηση των πρωταθλητών για αριστερό μπακ.

Αναζήτηση που θα ξεκινήσει πάλι μόνο αν αλλάξουν εκ νέου τα δεδομένα με τον Μαρσέλο, κάτι που πλέον μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει μοιάζει δύσκολο ή αν έρθει κάποια πρόταση για τον Μολδαβό, η οποία όμως ως και τώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Οι οικονομικές παράμετροι της υπόθεσης

Επιπρόσθετα, συγκεκριμένα για τον Μαζουακού πρέπει να συνυπολογιστούν και οι οικονομικές παράμετροι της εν λόγω υπόθεσης. Ο Γάλλος μετακόμισε το καλοκαίρι στην Μπεσίκτας ως προσωπική επιλογή του τότε τεχνικού των "μαύρων αετών" Βαλεριέν Ισμαέλ, δανεικός από την Γουέστ Χαμ.

Στη συμφωνία ορίστηκε buy out 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ενεργοποιούνταν αν ο Μαζουακού συμπλήρωσε 25 παιχνίδια με τη φανέλα της Μπεσίκτας. Ως τη διακοπή μέτρησε 12.

Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει σε τριετές συμβόλαιο μαζί του, εφόσον ενεργοποιούνταν το buy out, ενώ κάλυπτε στην τρέχουσα σεζόν το 50% των απολαβών του βάσει του συμβολαίου που είχε με τους Λονδρέζους, δηλαδή 800.000 ευρώ (στην Γουέστ Χαμ εισπράττει 1,6 εκατομμύριο).

Η απόλυση του Ισμαέλ και η διαδοχή του από τον Σενόλ Γκιουνές έφερε τον Γάλλο ακραίο εκτός πλάνων του νιόφερτου Τούρκου προπονητή. Και έτσι ο δανεισμός του θα τερματιστεί πρόωρα, με τον 29χρονο Μαζουακού να επιστρέφει στην Γουέστ Χαμ, έχοντας ακόμη 1,5 χρόνο συμβολαίου με τα "σφυριά".

Προφανώς δεν υπολογίζεται, οπότε και αναμενόμενα θα αναζητηθεί λύση από το αγγλικό club. Λύση που είτε θα αφορά τερματισμό της συνεργασίας των δύο πλευρών και έτσι μια "παχυλή" αποζημίωση του Μαζουακού, είτε πιθανότατα νέο δανεισμό με τον όποιον ενδιαφερόμενο να καλύπτει είτε στο 100% είτε μέρος του, το συμβόλαιο του Γάλλου, τις υπόλοιπες δηλαδή 800.000 ευρώ που έχει λαμβάνει για φέτος ως το τέλος της σεζόν.

Προφανώς αρκετά χρήματα. Ακόμη και αν για παράδειγμα επιτευχθεί συμφωνία α λα Μπεσίκτας, με κάλυψη δηλαδή του 50% των απολαβών του Μαζουακού, ακόμη και έτσι, οι 400.000 ευρώ για μισή σεζόν, για μια ομάδα η οποία ήδη διαθέτει δύο αριστερούς μπακ, παραμένουν τουλάχιστον σεβαστά ώστε να προσθέσει και τρίτο.

Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζεται η προοπτική μιας περαιτέρω συμφωνίας με π.χ. καλοκαιρινή αγορά, κάτι που πιθανότατα θα ψάξει (προκειμένου να αποδεσμευτεί οριστικά από τον Γάλλο) η Γουέστ Χαμ.

Το μόνο εύκολο απ’ όσα μεταφέρθηκαν στη γειτονική χώρα είναι το "έρχομαι" που φέρεται να απάντησε ο Μαζουακού στον Μίτσελ στη διερευνητική επαφή του Ισπανού τεχνικού. Για να υλοποιηθεί, προφανώς χρειάζονται περισσότερα. Αν είναι και αναλόγως εύκολα, θα φανεί άμεσα.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ