FOOTBALL ANALYSIS

Ο Ολυμπιακός εκτελεί φέτος τα πιο αποτελεσματικά κόρνερ στην Ευρώπη

Ο Ολυμπιακός εκτελεί φέτος τα πιο αποτελεσματικά κόρνερ στην Ευρώπη
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Ολυμπιακός έχει ήδη πετύχει δέκα γκολ από κόρνερ στο πρωτάθλημα και ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί αυτή η επίδοση είναι εξωφρενική, αλλά και παροδική.

Οι στημένες φάσεις είναι φέτος το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι παραμένουν πρωτοπόροι και αήττητοι στη φετινή Super League Interwetten και την Κυριακή πήραν άλλο ένα ντέρμπι.

Αυτή τη φορά δεν τη νίκησαν με πίεση και αντεπιθέσεις, όπως έκαναν στο ντέρμπι του πρώτου γύρου, αλλά χάρις σε μια εκτέλεση κόρνερ και τον Εμβιλά που νίκησε με τη δεύτερη προσπάθεια τον Τσιντώτα.

Όπως είδαμε σε πρόσφατο κείμενο, το γκολ του Γάλλου ήταν το 10ο που πετυχαίνει ο Ολυμπιακός με εκτέλεση κόρνερ στο πρωτάθλημα. Κι άλλα τέσσερα από φάουλ (τρία με σέντρα κι ένα απευθείας), σύνολο 14 γκολ από στημένες φάσεις.

Η κατανομή των γκολ των ομάδων στη φετινή Super League Interwetten
Η κατανομή των γκολ των ομάδων στη φετινή Super League Interwetten

Το 37% των γκολ των ερυθρόλευκων έχουν έρθει με αυτόν τον τρόπο κι έχουν γεμίσει το κενό που έχει δημιουργήσει η φετινή πτώση στην απειλή.

Μόνο τρεις ομάδες έχουν περισσότερα στα μεγάλα πρωταθλήματα

Πόσο εύκολο είναι όμως να πετύχει μια ομάδα δέκα γκολ σε κόρνερ; Καθόλου εύκολο, αντιθέτως πολύ δύσκολο. Στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία) μόνο τρεις ομάδες έχουν πετύχει διψήφιο αριθμό γκολ με εκτελέσεις κόρνερ.

Η Λίβερπουλ έχει 15 γκολ στην Premier League, η Σίτι έχει 11 και η Ίντερ έχει 10 στην Serie A. Οι υπόλοιπες 95 ομάδες των Top5 πρωταθλημάτων έχουν κάτω από τα δέκα φετινά γκολ του Ολυμπιακού.

Πρώτος με το εξωφρενικό ένα γκολ κάθε 11 κόρνερ

Για να βρει αυτά τα δέκα γκολ, ο Ολυμπιακός έχει εκτελέσει 110 κόρνερ στο φετινό πρωτάθλημα. Χρειάζεται δηλαδή 11 κόρνερ για να πανηγυρίσει ένα γκολ. Κι αυτή είναι μια επίδοση εξωφρενική.

Δείτε στο γράφημα τις 14+1 ομάδες που είναι αυτή τη στιγμή οι πιο αποτελεσματικές στα κόρνερ.

Οι ομάδες που χρειάζονται τα λιγότερα κόρνερ για να σκοράρουν
Οι ομάδες που χρειάζονται τα λιγότερα κόρνερ για να σκοράρουν

Η +1 ομάδα είναι ο Ολυμπιακός. Κανείς δεν είναι πιο αποτελεσματικός από τους ερυθρόλευκους, καμία ομάδα δεν χρειάζεται λιγότερα από 11 κόρνερ για κάθε γκολ που πετυχαίνει από αυτά.

Η Λίβερπουλ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα των Top5 πρωταθλημάτων. Η ομάδα του Κλοπ έχει εκτελέσει 188 κόρνερ για να πετύχει 15 γκολ, ένα τέρμα κάθε 12.5 κόρνερ.

Μια τέτοια ευστοχία δεν μπορεί να συνεχιστεί

Κι εδώ βέβαια αξίζει να πούμε το εξής. Μια τέτοια ευστοχία από πλευράς Ολυμπιακού δεν μπορεί παρά να είναι παροδική. Ο μέσος όρος των Top5 πρωταθλημάτων φέτος λέει πως για να μπει ένα γκολ χρειάζονται περίπου 25 κόρνερ.

Μια ευστοχία σαν κι αυτή του Ολυμπιακού μπορεί να είναι καλοδεχούμενη και ευεργετική για την ομάδα που την έχει, αλλά δεν μπορεί να παγιωθεί. Ναι, προϋποθέτει καλές εκτελέσεις, ανάλυση των αντιπάλων από το αρμόδιο τμήμα της ομάδας, αλλά πάνω από όλα είναι ρέντα-τύχη.

Δεν υπάρχει ομάδα που να μπορεί σταθερά να είναι τόσο εύστοχη στα κόρνερ. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις επιδόσεις της Λίβερπουλ.

Οι Κόκκινοι έχουν διψήφιο αριθμό γκολ για 4η σερί σεζόν στην Premier League. Έχουν τις εκτελέσεις του Αλεξάντερ-Άρνολντ και του Ρόμπερτσον, έχουν την επιβλητική παρουσία του Φαν Ντάικ.

Πάνω απ'όλα, έχουν ένα κορυφαίο τμήμα ανάλυσης, που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα στοιχεία των παικτών τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Όμως, ούτε η Λίβερπουλ έχει αγγίξει τη φετινή ευστοχία του Ολυμπιακού. Το 2019 οι Κόκκινοι σκόραραν κάθε 18.3 κόρνερ, το 2020 κάθε 16.5 και πέρυσι κάθε 23 εκτελέσεις. Φέτος είναι "καυτοί" και πανηγυρίζουν ένα γκολ κάθε 12.5 κόρνερ.

Ακόμα και η επίδοση της Λίβερπουλ είναι καταδικασμένη να πέσει. Το ίδιο ισχύει και για το εξωφρενικό "ένα γκολ κάθε 11 κόρνερ" που έχει φέτος ο Ολυμπιακός.

Όταν μια ομάδα βρίσκει τέτοια φόρμα σαν κι αυτήν, τότε πανηγυρίζεις τα γκολ και τις νίκες, αλλά επουδενί δεν θεωρείς δεδομένο πως και του χρόνου η ευστοχία θα είναι ίδια.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ PREMIER LEAGUE SERIE A LA LIGA BUNDESLIGA LIGUE 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ