ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η φιλοσοφία του Γιάνσεν, οι ευκαιρίες στους νέους και η πρωτιά που πήρε από τον Λουίς Φαν Χάαλ

Ο Πασκάλ Γιάνσεν
Ο Πασκάλ Γιάνσεν CREDIT: ORANGE PICS/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Στην Αθήνα βρίσκεται από την Τετάρτη (7/2) ο Πασκάλ Γιάνσεν παρέα με τους δύο εκπροσώπους του, με τον Ολλανδό προπονητή να αναμένεται εντός της ημέρας να έχει συνάντηση με ανθρώπους του Ολυμπιακού, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Το SPORT24 παρουσιάζει το αγωνιστικό μοντέλο παιχνιδιού που αρέσκεται να παίζει ο 51χρονος, τη σχέση του με τις ακαδημίες και τις πρωτιές που γράφουν το όνομά του στην Άλκμααρ.

Η τρίτη επιστροφή του Ντάρκο Κοβάσεβιτς στους Πειραιώτες, αυτή τη φορά ως αθλητικός διευθυντής διαδεχόμενος τον Πέδρο Άλβες, ενδέχεται να φέρει ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα για τον Ολυμπιακό, με τη θέση του προπονητή να είναι μία από αυτές που εξετάζονται.

Ένα από τα πρώτα ονόματα που έχουν εξετασθεί από τους "ερυθρόλευκους" είναι ο προσφάτως απολυθέντας τεχνικός της Άλκμααρ, Πασκάλ Γιάνσεν, η περίπτωση του οποίου έχει προχωρήσει σε βαθμό να βρίσκεται την Τετάρτη (7/2) στην Ελλάδα για να συζητήσει δια ζώσης με στελέχη του Ολυμπιακού.

Δίνει ευκαιρίες στους νέους

Ο Πασκάλ Γιάνσεν είναι η τυπική περίπτωση προπονητή που ξεκίνησε από τα χαμηλά για να φτάσει στο υψηλότερο σκαλί του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Για να κάνει το ντεμπούτο του σε πάγκο πρώτης ομάδας έπρεπε να περάσουν 27 χρόνια, στα οποία είδε όλη τη διαδικασία της ανάπτυξης μιας ομάδας και της προετοιμασίας νεαρών παικτών για το κορυφαίο επίπεδο.

Βοηθός προπονητή και τεχνικός στα ηλικιακά τμήματα Κ19 και Κ21 συλλόγων, μεταξύ των οποίων και η Αϊντχόφεν, περιλάμβανε η εξελικτική διαδικασία του 51χρονου Ολλανδού, πριν του δοθούν τα "κλειδιά" της Άλκμααρ τον Δεκέμβριο του 2020.

Τα είχε κερδίσει δικαιωματικά μέσα από τη σκληρή δουλειά του μετά την απόφαση της διοίκησης του συλλόγου να πορευθεί χωρίς τον Άρνε Σλοτ στον πάγκο της, ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τη Φέγενορντ για να μετακομίσει το καλοκαίρι του 2021.

"Οι ιδέες μου συνδέονται απόλυτα με την Άλκμααρ", δήλωσε ο Γιάνσεν το 2021, προσθέτοντας: "Όταν κλείνω τα μάτια μου και βλέπω την ομάδα μου να αποδίδει, έχει να κάνει με το πρέσινγκ, έχει να κάνει με την κυριαρχία, την πειθαρχία, αλλά με βάση για δημιουργικότητα".

Ο Ολλανδός στα σχεδόν τρία χρόνια παρουσίας του στην ΑΖ, έδωσε σε 30 παίκτες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα όντες 22 ετών ή νεότεροι, με επτά από αυτούς να προέρχονται από την ομάδα που τη σεζόν 2022/23 κατέκτησε το Youth League για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Η ολλανδική σχολή και η φιλοσοφία παιχνιδιού

Όλα αυτά αποτυπώνονται στο μοντέλο παιχνιδιού που αρέσκεται να ακολουθεί, το οποίο είναι αργό στη φάση ανάπτυξης, θέλοντας να κοντρολάρει τον ρυθμό και το τέμπο των αναμετρήσεων.

Ο Γιάνσεν εμφανώς επηρεασμός από την ολλανδική σχολή ποδοσφαίρου, αρέσκεται να παίζει με το κλασικό 4-3-3 που χρησιμοποιείται στην χώρα της τουλίπας, το οποίο σε ορισμένες συνθήκες και στην εξέλιξη του αγώνα μετατρέπεται σε 4-2-3-1, ενώ κάθε άλλο παρά δογματικός είναι, αφού υπό προϋποθέσεις χρησιμοποιεί και τον σχηματισμό 4-4-2 με δύο επιθετικούς στην κορυφή.

Επιθυμεί ο τερματοφύλακας της ομάδας του να έχει ευχέρεια με την μπάλα στα πόδια, καθώς το "χτίσιμο" των επιθέσεων από το δικό του πρώτο τρίτο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο μοντέλο παιχνιδιού του.

Σημαντική συνεισφορά -εκτός από το σκοράρισμα και την άμεση δημιουργία ευκαιριών- έχει και ο δικός μας Βαγγέλης Παυλίδης, αφού ο Έλληνας διεθνής είναι ο παίκτης που "βυθίζονταν" για να τραβήξει τους στόπερ, προκειμένου να δημιουργήσει χώρους στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις είχε υποστηρικτικό ρόλο στο σπάσιμο του πρέσινγκ με το "κατέβασμά" του στη μεσαία γραμμή για να υποδεχθεί τη μακρινή μπαλιά του εκάστοτε τερματοφύλακα της Άλκμααρ.

Σε φάση πρέσινγκ ο Γιάνσεν εφάρμοζε στον ολλανδικό σύλλογο έναν υβριδικό τρόπο πίεσης, συνδυάζοντας την κάλυψη χώρων και την man-to-man άμυνα, ενώ η πίεση ξεκινάει στις πλείστες των περιπτώσεων από το τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Το γράφημα που δείχνει το παιχνίδι από τα άκρα

Σε φάση επίθεσης ο Ολλανδός επιθυμεί τα εξτρέμ του να συγκλίνουν, αφήνοντας χώρο προς εκμετάλλευση στους πλάγιους μπακ, οι οποίοι δίνουν το πλάτος της επίθεσης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπερφορτώσει τις πτέρυγες και να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες.

Δείτε στο γράφημα της Opta/Stats Perform την εικόνα που είχε φέτος η Άλκμααρ. Με γαλάζιο χρώμα απεικονίζονται οι χώροι του γηπέδου όπου μία ομάδα έχει περισσότερες επαφές. Με κόκκινο είναι οι χώροι που κυριαρχεί ο αντίπαλος και με γκρι τα σημεία που είναι μοιρασμένα.

Ολυμπιακός: Η φιλοσοφία του Γιάνσεν, οι ευκαιρίες στους νέους και η πρωτιά που πήρε από τον Λουίς Φαν Χάαλ
Οι χώροι δράσης των παικτών της Άλκμααρ τη φετινή σεζόν στην Eredivisie, με μπλε τα σημεία του γηπέδου που έχουν περισσότερες επαφές με την μπάλα από τους αντιπάλους τους. OPTA STATS/PERFORM

Η εικόνα της Άλκμααρ είναι η πρώτη, πάνω αριστερά, με την ονομασία ΑΖ. Η ομάδα του Γιάνσεν έκανε "δικές της" τις πτέρυγες, αλλά δεν είχε αντίστοιχη παρουσία στον άξονα και ειδικά στον κομβικό χώρο έξω από το ημικύκλιο της αντίπαλης μεγάλης περιοχής.

Ο Λουίς Φαν Χάαλ και το ελληνικό προηγούμενο

Ο Πασκάλ Γιάνσεν αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της Άλκμααρ από τις 17 Ιανουαρίου του 2024, με τον 51χρονο, ωστόσο, να έχει προλάβει να γράψει ιστορία με τον ολλανδικό σύλλογο.

Πρώτος σε ευρωπαϊκά ματς στην ιστορία της AZ με 39, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γκέρτγιαν Φερμπέεκ με 31, με μεγαλύτερό του επίτευγμα τη συμμετοχή στα ημιτελικά του Conference League της σεζόν 2022/23, που αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης, Γουέστ Χαμ.

Την ίδια ώρα -ακόμα με ισχνό προβάδισμα- είναι ο προπονητής με τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών ανά αγώνα. Σε 162 παιχνίδια έχει καταφέρει να "κλείσει" την παρουσία του με 1,93 πόντους ανά ματς, με τον τελευταίο τεχνικό που κατέκτησε την Eredivisie με την Άλκμααρ τη σεζόν 2008/09, Λουίς Φαν Χάαλ, να έρχεται δεύτερος με 1,92.

Παράλληλα είναι ο τρίτος μακροβιότερος κόουτς στην ιστορία της ομάδας, ενώ μένει κατά μέσο όρο 2,5 αγωνιστικές περιόδους στα κλαμπ που προπονεί.

Ο Γιάνσεν κατά τα σχεδόν τρία χρόνια που έμεινε στην Άλκμααρ προπόνησε και δύο Έλληνες διεθνείς. Ο λόγος για τους Βαγγέλη Παυλίδη και Παντελή Χατζηδιάκο. Και οι δύο αποτέλεσαν βασικά γρανάζια του Ολλανδού, εκτοξεύοντας τη χρηματηστιριακή τους αξία.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ